UNESCO rekomenduoja įtraukti Veneciją į pasaulio kultūros paveldo pavojuje sąrašą

Jungtinių Tautų kultūros agentūra UNESCO pirmadienį rekomendavo Veneciją įtraukti į pasaulio kultūros paveldo pavojuje sąrašą, teigdama, kad Italijos valdžios institucijos turi dėti daugiau pastangų, kad apsaugotų istorinį miestą ir jį supančią lagūną.

Venecija.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Venecija.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-31 21:42

Savo rekomendacijoje UNESCO teigė, kad Venecijai gresia „negrįžtama“ žala dėl daugybės problemų, pradedant klimato kaita ir baigiant masiniu turizmu. Rekomendacija bus pateikta priėmimui rugsėjo mėnesį Rijade vyksiančiam UNESCO Pasaulio paveldo komiteto posėdžiui.

„Nuolatinis padėties blogėjimas dėl žmogaus veiklos, įskaitant nesibaigiančią plėtrą, dėl klimato kaitos ir masinio turizmo gresia negrįžtamais visuotinai vertingo paveldo pokyčiais“, – teigė UNESCO.

„Kai kurios iš šių ilgalaikių problemų jau lėmė, kad pablogėjo būdingos vertingosios savybės ir jų atributai“, – teigė UNESCO, įspėdama, kad plėtra, įskaitant aukštybinius pastatus, gali turėti „didelį neigiamą vizualinį poveikį“.

Pasak agentūros, Italija apskritai „nepadarė didelės pažangos“ spręsdama šias problemas, o tam dar labiau „trukdo bendros strateginės vizijos trūkumas“.

Venecija į Pasaulio paveldo sąrašą buvo įtraukta 1987 metais, tačiau jos būklė jau kelerius metus kelia UNESCO susirūpinimą.

2021 metais, praėjus kelioms savaitėms po to, kai buvo imtasi veiksmų uždrausti dideliems kruiziniams laivams įplaukti į miesto centrą, Italija išvengė Venecijos paskelbimo pasaulio kultūros paveldu pavojuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.