G7 šalys pasirašė deklaraciją dėl karinės paramos Ukrainai

Trečiadienį Didžiojo septyneto (G7) šalys pasirašė deklaraciją dėl karinės paramos tiekimo Ukrainai.

G7 NATO viršūnių susitikime.<br>EPA-ELTA nuotr.
G7 NATO viršūnių susitikime.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas ir V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas ir V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis ir J. Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis ir J. Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
G7 NATO viršūnių susitikime.<br>EPA-ELTA nuotr.
G7 NATO viršūnių susitikime.<br>EPA-ELTA nuotr.
NATO viršūnių susitikimas Vilniuje.<br>EPA-ELTA nuotr.
NATO viršūnių susitikimas Vilniuje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 4:30 PM, atnaujinta Jul 12, 2023, 5:30 PM

„Aš su malonumu pranešu apie bendrą deklaraciją dėl paramos Ukrainai. G7 Hirošimos susitikime (...) mes sutarėme, kad vienašališki bandymai jėga pakeisti status quo yra nepriimtini visur pasaulyje“, – Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo metu surengtoje spaudos konferencijoje sakė Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida.

„Yra labai reikšminga, kad mes, G7 lyderiai, ir Volodymyras (Zelenskis – ELTA) dar kartą susitikome čia šiandieną susirinkome. Ši deklaracija bus atvira kiekvienai valstybei, kuri dalinasi intencijomis paremti Ukrainą. Tikiuosi, kad daugybė šalių nuspręs prisijungti. G7 ir toliau stovės kartu su Ukraina. Mūsų solidarumas niekada nesusvyruos“,– vylėsi jis.

J. Bidenas: padėsime Ukrainai tapti stabilumo garantija regione

Anot JAV prezidento Joe Bideno teigimu, ši deklaracija užtikrins ilgalaikę paramą Ukrainai sukurti gynybinius pajėgumus sausumoje, ore ir jūroje, taip paverčiant ją stabilumo jėga regione.

„Leiskite man pradėti nuo to, ko neplanavau pasakyti. Manau, kad Europoje ar Amerikos žemyne yra labai ne daug žmonių, kurie būtų patikėję, kad šis vyras (Japonijos premjeras Fumio Kishida – red.past.) pasiryš suteikti paramą Ukrainai (esančiai kitame pasaulio krašte -red.). Jis didina ne tik karinį biudžetą, jis suprato, kad Japonija privalo prisidėti“, – antrasis baigiamojoje konferncijoje kalbėjęs J.Bidenas.

„Ir jeigu, kurioje nors valstybės teritorijoje yra 185 tūkst. karių, kurie peržengė kitos valstybės sieną ir pavogė tos šalies suverenitetą, tai yra labai be galo svarbu. Tai noriu padėkoti šiam žmogui už šį žingsnį“, – pridūrė jis.

„Šiandien G7 narės pasirašė bendrą paramos Ukrainai deklaraciją, kuria parodome, kad mūsų parama bus ilgalaikė. Taip prasideda procesas, kurio metu kiekviena G7 valstybė ir visos norinčios dalyvauti tautos derėsis dėl ilgalaikių dvišalių saugumo įsipareigojimų ir mes padėsime Ukrainai sukurti gynybinius pajėgumas sausumoje, ore ir jūroje, kurie atbaidys pavojus ir padės jai tapti stabilumo jėga regione“, – teigė J. Bidenas.

„Manau, kad tai tvirtas pažadas Ukrainai, kuri gina tavo laisvę ir kurią savo ateitį. Ir mes padėsime tol, kol to reikės“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis: Ukrainos delegacija namo parveža reikšmingą saugumo pergalę

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtino, kad NATO viršūnių susitikimo Vilniuje rezultatas Kyjivui yra labai reikalingas bei sėkmingas. Jis dėkojo Aljanso šalių vadovams už precedento neturinčią paramą Ukrainai.

„Ukrainos deklaracija iš ties Ukrainai parveža svarbią saugumo pergalę mūsų šaliai, mūsų vaikams. Dėkoju visiems, kurie prie to prisidėjo. Dėkoju Lietuvai, dėkoju Jensui Stoltenbergui. Šlovė Ukrainai“, – pareiškė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

„NATO viršūnių susitikimo rezultatas iš ties labai reikšmingas ir svarbus Ukrainai. Esu dėkingas visiems lyderiams, kad jūs suteikėte labai praktinę ir beprecedentę paramą Ukrainai, siekdami užtikrinti tvirtesnius ryšius tarp NATO ir Ukrainos.

Šiandieną suteikiamos saugumo garantijos pakeliui į NATO taip pat suteikia ir tą saugumo garantijų paketą. Šiandieną, kartu su Didžiojo Septyneto šalimis, taip pat pasirašome deklaraciją dėl papildomų saugumo garantijų, kurios bus įgyvendinamos per susitarimus su mūsų pagrindinėmis partnerėmis per dvišalius ir daugiašalius susitarimus ir Ukrainos deklaracija iš tiesų Ukrainai parveža svarbią saugumo pergalę mūsų šaliai, mūsų žmonėms, mūsų vaikams ir tai mums atveria naujas saugumo galimybes.

Dėkoju visiems, kurie prie to prisidėjo, dėkoju visiems kolegoms, dėkoju Lietuvai ir J.Stoltenbergui. Ačiū jums labai, šlovė Ukrainai!“, – emocingai kalbėjo Lietuvoje viešintis Ukrainos prezidentas.

Kaip rašo tarptautinė spauda, tarptautinės Ukrainos rėmėjos siekia savo parama nuraminti Kijevą, NATO atsisakius pakviesti karo draskomą šalį tapti nare.

G7 šalių grupę sudaro JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Kanada ir Japonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?