JAV valdžia ieško šaulio, nušovusio penkis kaimynus Teksase

Pirmadienį Teksase vyko plataus masto paieška: ieškomas vyras, įtariamas nušovęs penkis kaimynus, įskaitant devynerių metų berniuką, po to, kai šie paprašė jo liautis šaudyti iš šautuvo savo kieme vėlai vakare.

 Šaudynės Teksase.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Šaudynės Teksase.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2023, 9:44 PM

Hjustone įsikūręs FTB pranešė, kad daugiau kaip 250 teisėsaugos pareigūnų iš dešimties agentūrų „aktyviai ieško“ 38-erių metų Meksikos piliečio Francisco Oropesa‘os.

F. Oropesa kaltinamas penktadienio vakarą užpuolęs savo kaimynus mažame Klivlando miestelyje, Teksaso valstijoje, po to, kai šie tariamai paprašė jo liautis šaudyti iš savo pusiau automatinio ginklo AR-15, nes dėl triukšmo negalėjo užmigdyti kūdikio.

Teksaso gubernatorius Gregas Abbotas pasiūlė 50 000 JAV dolerių atlygį už informaciją, padėsiančią sulaikyti F. Oropesą, kuris, anot jo, „šalyje gyvena nelegaliai“.

Trumpame respublikono G. Abbotto pareiškime įtariamasis vadinamas „nužudžiusiu penkis nelegalius imigrantus“, o tai iškart pakurstė kritiką socialinėje žiniasklaidoje dėl aukų imigracijos statuso akcentavimo.

„Žuvo penki žmonės, o Gregas Abbotas primygtinai siūlo juos vadinti „nelegaliais imigrantais“, – tviteryje rašė buvęs Teksaso valstijos San Antonijaus miesto meras demokratas Julianas Castro‘as.

Aukos kilusios iš Hondūro.

G. Abbotas pažadėjo „toliau bendradarbiauti su valstijos ir vietos pareigūnais, siekdamas užtikrinti prieigą prie visų išteklių reaguojant į šį siaubingą nusikaltimą“.

„Nuoširdžiai užjaučiame penkių aukų, žuvusių per šį beprasmišką smurto aktą, šeimas ir artimuosius“, – pridūrė jis.

FTB pasiūlė papildomą 25 000 JAV dolerių atlygį už F. Oropesą.

San Džasinto apygardos, kurioje įvyko šaudynės, šerifas Gregas Capersas sakė, kad mintimis yra su nužudytu „mažu berniuku. G. Capersas aprašė siaubingą vaizdą, kai penktadienį apie 23.30 val. pareigūnai nuvyko į gyvenamąjį namą, sulaukę skambučio dėl „agresijos“. Visos aukos buvo nušautos „nuo kaklo į viršų, kone egzekucijos stiliumi, faktiškai į galvą“, sakė jis. Kelių gyventojų būklė dėl daugybinių šautinių žaizdų buvo kritinė.

Pasak G. Caperso, jis (šaulys – red.) „buvo išgėręs“ ir, kaip spėjama, prieš įsiverždamas į jų namus ir pradėdamas šaudyti, kaimynams pareiškė: „Savo kieme darysiu, ką norėsiu“.

Hondūro užsienio reikalų ministras Enrique Reina paragino nubausti šaulį „visu įstatymo griežtumu“.

Šios Teksase įvykdytos žudynės buvo naujausios iš virtinės JAV surengtų šaudynių, kurias sukėlė paprastai banalūs dalykai: paauglys per klaidą pasibeldė ne į tas duris, kažkas per klaidą įvažiavo ne į tą kelią, kamuolys įkrito į kaimyno kiemą.

Šiais metais Jungtinėse Valstijose įvyko daugiau nei 180 masinių šaudynių, – kai sužeidžiami arba nužudomi keturi ar daugiau žmonių, rodo „Gun Violence Archive“ archyvo duomenys.

Jungtinėse Valstijose, kuriose šaunamųjų ginklų yra daugiau nei gyventojų, žūčių nuo ginklo skaičius yra didžiausias iš visų išsivysčiusių šalių – 2021 metais jų buvo 49 000, o prieš metus – 45 000.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.