JAV įvardino ir sulaikė slaptus karinius dokumentus nutekinusį asmenį

Ketvirtadienį FTB areštavo Masačusetso oro nacionalinės gvardijos narį, susijusį su internete paskelbtų slaptų dokumentų nutekinimu, pranešė su tuo susipažinęs JAV pareigūnas.

 Teismas JAV.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Teismas JAV.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 10:12 PM, atnaujinta Apr 13, 2023, 11:55 PM

21 metų Jackas Teixeira suimtas po to, kai JAV vyriausybė sparčiai ieškojo slaptų dokumentų nutekintojo, kuris slaptus dokumentus paskelbė vaizdo žaidėjų pamėgtoje socialinės žiniasklaidos platformoje, tapatybės.

Ketvirtadienį po pietų FTB agentai „be incidentų“ sulaikė J. Teixeirą, pranešė generalinis prokuroras Merrickas Garlandas, trumpai pasisakydamas Teisingumo departamente, kuris šiuo klausimu atlieka baudžiamąjį tyrimą.

„Šiandien Teisingumo departamentas suėmė Jacką Douglasą Teixeirą dėl tyrimo, susijusio su įtariamu neteisėtu įslaptintos informacijos apie nacionalinę gynybą pasisavinimu , laikymu ir perdavimu. J. Teixeira yra Jungtinių Valstijų oro pajėgų nacionalinės gvardijos darbuotojas“, – sakė M. Garlandas.

JAV pareigūnai ieškojo informacijos nutekinimo šaltinio, kuris galėjo atskleisti šimtus puslapių žvalgybinės informacijos apie Rusijos pastangas Ukrainoje ir šnipinėjimą JAV sąjungininkams.

Pentagono spaudos sekretorius oro pajėgų brigados generolas Patas Ryderis ketvirtadienį per spaudos konferenciją atsisakė patvirtinti nutekintojo tapatybę ir nukreipė žurnalistus į Teisingumo departamentą, nes, pasak jo, tai „teisėsaugos klausimas“ ir tebevykstantis tyrimas.

Gynybos departamentas „dirba visą parą“ su žvalgybos bendruomene, sakė P. Ryderis, „kad geriau suprastų šio nutekinimo mastą ir apimtį“. P. Ryderis taip pat sakė, kad Pentagonas taip pat „labai ribotai“ gali pasakyti apie pačius dokumentus.

Paklaustas apie žvalgybos veiklą Masačusetso oro pajėgų nacionalinėje gvardijoje, kurioje dirbo J. Teixeira, P. Ryderis atsakė, kad „apskritai žvalgybos sparnai visose oro pajėgose palaiko tai, ką galite įsivaizduoti – oro pajėgų žvalgybos reikalavimus visame pasaulyje, kad būtų palaikomos įvairios žvalgybos misijos ir reikalavimai, kurie apima aktyviosios gvardijos ir rezervo komponentus“.

Įslaptinti Gynybos departamento dokumentai buvo rasti internete praėjusį mėnesį – kol kas neaišku, kiek laiko dokumentai buvo internete ir kiek iš viso jų buvo paskelbta – ir atskleidė detalių apie JAV šnipinėjimą dėl Rusijos karo veiksmų Ukrainoje, slaptus Ukrainos kovinės galios vertinimus, taip pat žvalgybos duomenų rinkimą apie Amerikos sąjungininkus, įskaitant Pietų Korėją ir Izraelį, anksčiau pranešė „NBC News“.

Liepos mėn. 102-ojo žvalgybos sparno, įsikūrusio Otiso oro pajėgų nacionalinės gvardijos bazėje Keip Kodo kyšulyje, „Facebook“ žinutėje asmuo, kurio vardas ir pavardė sutampa su J. Teixeira, buvo pasveikintas su paaukštinimu į pirmos klasės lakūnus.

Prezidentas Džo Baidenas ketvirtadienio rytą užsiminė, kad pareigūnai, atrodo, artėja prie proveržio tiriant, kas nutekino dokumentus internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.