Honkongo teismas nuteisė sukčiavimu apkaltintą žiniasklaidos magnatą J. Lai

Honkongo žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai antradienį buvo nuteistas pagal kaltinimą sukčiavus vienoje iš daugelio jam iškeltų bylų.

Honkongo žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Honkongo žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-25 16:10

74 metų J. Lai, kuriam priklausė dabar jau uždarytas prodemokratiškas laikraštis „Apple Daily“, jau kali dėl savo vaidmens per didžiulius demokratijos šalininkų protestus, vykusius Honkonge prieš trejus metus.

Jo dar laukia teismas dėl kaltinimų pagal nacionalinio saugumo įstatymą – šioje byloje jam gali grėsti ilgi įkalinimo metai, galbūt iki gyvos galvos.

Antradienio nuosprendis yra susijęs su vienu ginču dėl sutarties.

J. Lai ir du buvę „Apple Daily“ vadovai, Wong Wai-keungas ir Chow Tat-kuenas, buvo kaltinami nuomos susitarimo, pasirašyto su viena vyriausybine kompanija dėl „Apple Daily“ biurų erdvės, sąlygų pažeidimu.

Prokurorai teigė, kad J. Lai leido vienai konsultavimo firmai, kuria naudojosi asmeniniais tikslais, užimti tą biurų erdvę, išsinuomotą leidybai ir spausdinimui.

Teismo proceso metu Chow Tat-kuenas mainais į atlaidumą tapo kaltintojų liudytoju.

Apygardos teismo teisėjas Stanley Chanas pripažino J. Lai kaltę pagal du kaltinimus sukčiavus. Už tokį nusikaltimą gali būti skiriama įkalinimo iki 14 metų bausmė. Wong Wai-keungas buvo nuteistas pagal vieną kaltinimą sukčiavus.

Bausmės jiems bus paskirtos vėliau.

S. Chanas sakė, kad ta nuomos sutartis buvo „specialus kontraktas“ ir kad nuomininkai patalpomis galėjo naudotis tik konkrečiais deklaruotais tikslais, nes mokėjo mažesnę nuomą.

Tai penktas Honkongo prokurorų pasiektas nuosprendis J. Lai per pastaruosius pusantrų metų.

Pekinas jau seniai rodo nepasitenkinimą J. Lai – vienu garsiausių Honkongo demokratijos aktyvistų.

Daug metų „Apple Daily“ negailestingai kritikuodavo Kinijos komunistų partiją ir atvirai pritardavo demokratijai.

Laikraštis žlugo praėjusiais metais, kai buvo įšaldytos jo lėšos, o daug jo darbuotojų, įskaitant J. Lai, buvo apkaltinti pagal Pekino Honkongui primestą griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, pirmiausia dėl jų kampanijos už tarptautines sankcijas Kinijai.

J. Lai teismas dėl „susimokymo su užsienio jėgomis“ – nusikaltimo pagal nacionalinio saugumo įstatymą – prasidės gruodžio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.