J. Bidenas suteikė malonę tūkstančiams amerikiečių, nuteistų už marihuanos laikymą

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį nuo bausmės atleido tūkstančius amerikiečių, nuteistų už marihuanos laikymą, žengdamas svarbų naują žingsnį link šio narkotiko desigmatizavimo.

 Joe Bidenas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 11:16 AM, atnaujinta Oct 7, 2022, 3:48 PM

Tokiu būdu jis įvykdė pažadą savo rėmėjams likus mėnesiui iki kadencijos vidurio rinkimų.

„Skelbiu malonę už visus ankstesnius federalinius nusikaltimus, susijusius su paprastu marihuanos turėjimu“, – sakė J. Bidenas.

Tačiau jis nesiekia visiškai dekriminalizuoti kanapių, ir teigia, kad „prekybos, rinkodaros ir pardavimo nepilnamečiams apribojimai turėtų išlikti“.

Prezidentas turi omenyje ne platinimą, o galimybę asmeniui laikyti medžiagą asmeniniam vartojimui – vyriausybės sveikatos priežiūros institucijų vertinimu, 2019 metais tai darė mažiausiai 18 proc. šalies gyventojų. Kelių valstijų vyriausybės jau yra legalizavusios marihuanos naudojimą rekreaciniais ar medicininiais tikslais.

J. Bidenas taip pat paliepė Teisingumo ir Sveikatos departamentams nustatyti, ar kanapės turėtų būti perkvalifikuotos kaip mažiau pavojinga medžiaga.

Pareigūnai žurnalistams pasakojo, kad pagal federalinius su marihuana susijusius teisės aktus apkaltinamųjų nuosprendžių yra sulaukę apie 6 500 žmonių. Malonė bus suteikta dar tūkstančiams nuteistųjų pagal įstatymus federalinėje sostinėje Vašingtone.

J. Bideno mostas simbolizuoja plačius užmojus – jis siekia, kad šiuo pavyzdžių sektų visų valstijų valdžios institucijos.

„Raginu visus valdininkus šiuo klausimu elgtis taip pat. Kaip niekas neturėtų atsidurti federaliniame kalėjime vien dėl marihuanos laikymo, taip dėl šios pačios priežasties niekas neturėtų būti pasiųstas į vietinį ar valstijos kalėjimą“, – teigė J. Bidenas.

Politinis poveikis

Apie šį žingsnį buvo pranešta vaizdo žinute ir rašytiniu pareiškimu.

Tikimasi, kad poveikis bus reikšmingas tiek teisiniu, tiek politiniu atžvilgiu – J. Bideno iniciatyva dėl dekriminalizavimo jau sulaukė nemažai palaikymo visoje šalyje.

J. Bideno atstovaujama Demokratų partija neramiai laukia artėjančių – lapkričio 8 dieną vyksiančių – kadencijos vidurio rinkimų, kur gali tekti susidurti su sunkumais siekiant išlaikyti bent dalinę kontrolę Kongrese.

Toks prezidento gestas gali jam užtarnauti rasinio teisingumo aktyvistų palankumą – pastarieji buvo nepatenkinti tuo, kaip užtikrinant kanapių įstatymų vykdymą elgiamasi su etninėmis mažumomis.

„Žmonių siuntimas į kalėjimą už marihuanos laikymą sugriovė per daug gyvenimų ir įkalino žmones dėl elgesio, kurio daugelis valstijų nebedraudžia“, – savo poziciją toliau aiškino J. Bidenas.

Jis pažymėjo, kad nuosprendžiai dėl marihuanos laikymo itin skaudžiai paveikia nebaltaodžius žmones – tai apima ne tik kartais skiriamą laisvės atėmimo bausmę, bet ir atveria kelią į ilgus metus trunkantį nuosmukį, dėl kurio tampa sunku gauti darbą ir įgyti išsilavinimą.

Dar vienas veiksmas, kurio buvo imtasi – nurodymas federalinių Sveikatos ir Teisingumo institucijų pareigūnams „skubiai peržiūrėti, kaip marihuana traktuojama pagal federalinius įstatymus“.

Šiuo metu federalinis įstatymas priskiria marihuaną vienai grupei su daug pavojingesnėmis narkotinėmis medžiagomis, tokiomis kaip heroinas ar LSD. Tokiu būdu ji vertinama rimčiau nei santykinai modernūs ir didelę priklausomybės riziką keliantys narkotikai fentanilis ir metamfetaminas.

Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeras, svarbus J. Bideno sąjungininkas, kovojantis už tai, kad demokratai neprarastų valdžios kontrolės, komentavo, jog Baltųjų rūmų šeimininko žingsnis nušvietė problemą – vadinamasis „karas su narkotikais“ iš tikrųjų yra „karas prieš žmones, ypač nebaltaodžius“.

Juodaodžių pilietinių teisių organizacijos NAACP prezidentas Derrickas Johnsonas socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė: „Mes sveikiname prezidentą J. Bideną.“

„Nevienodo traktavimo ištaisymas, įskaitant marihuanos reformą, dešimtmečius buvo NAACP prioritetas“, – pridūrė jis.

Cynthios Roseberry, priklausančios galingai Amerikos piliečių laisvių sąjungai, nuomone, iš dalies buvo panaikintas „ilgas šešėlis“, kurį meta žiaurūs ir negailestingi įstatymai dėl narkotikų, o „Marihuanos politikos projektas“, užsiimantis teisinių reformų kampanija, savo ruožtu J. Bideno sprendimą pavadino „istoriniu“.

Tačiau Respublikonų senatorius Tomas Cottonas laiko tai J. Bideno taktiniu manevru – jo nuomone, šiais veiksmais tiesiog siekiama atitraukti dėmesį.

„Augant nusikaltimų bangai ir atsidūrus ant recesijos slenksčio, Joe Bidenas suteikia visuotinę malonę narkotikų nusikaltėliams, kurių daugelis yra susidūrę su kur kas rimtesniais kaltinimais. Tai yra beviltiškas bandymas atitraukti dėmesį nuo nesėkmingo vadovavimo“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė T. Cottonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.