Į Gruziją pabėgę rusai dalijasi karčia patirtimi: kilometrinės spūstys, įžeidinėjimai pasienio punktuose bei ilgos laukimo valandos

Išparduoti skrydžiai. Prie pasienio perėjimo punktų susidariusios kilometrinės spūstys. Rusams, bėgantiems nuo prezidento Vladimiro Putino dalinės karinės mobilizacijos, išvykti ne taip paprasta.

Išparduoti skrydžiai. Prie pasienio perėjimo punktų susidarė kilometrinės spūstys. Rusams, bėgantiems nuo prezidento Vladimiro Putino dalinės karinės mobilizacijos, ne taip paprasta išvykti.<br>„Twitter“ nuotr.
Išparduoti skrydžiai. Prie pasienio perėjimo punktų susidarė kilometrinės spūstys. Rusams, bėgantiems nuo prezidento Vladimiro Putino dalinės karinės mobilizacijos, ne taip paprasta išvykti.<br>„Twitter“ nuotr.
Sakartvelo pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sakartvelo pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 2:24 PM, atnaujinta Sep 28, 2022, 8:34 PM

Gruzija tebėra viena iš nedaugelio likusių išvykimo galimybių, o prie vienintelės sienos perėjos iš Rusijos į Gruziją Verchnij Larse nusidriekusios ilgos automobilių eilės tęsėsi kilometrus.

Daugelis rusų, bandančių patekti į Gruziją, socialiniuose tinkluose užduoda klausimus, ieško patarimų ir dalijasi savo patirtimi.

„Šiandien mes kirtome sieną. Esame trys šeimos nariai, įskaitant ir mano vyrą. Nieko neklausinėjo nei mūsų, nei Gruzijos pasienio pusėje, – „Telegram“ susirašinėjime teigė viena rusė. - Laukimas labai ilgas! Į eilę atsistojome 17 val. vakaro, o į Gruziją įvažiavome tik 11 val. dienos. Būtinai pasirūpinkite vandens ir maisto atsargomis.“

Tačiau nemaža dalis gruzinų bėgantiems rusams užuojautos beveik nejaučia. „Jūs rūpinatės tik tuo, kad jūsų nenužudytų Ukrainoje. Turėjote septynis mėnesius pasisakyti prieš karą, bet kol pats karas nepasibeldė į jūsų duris, tol palaikėte V.Putiną“, – rašė vienas žmogus pokalbių grupėje.

Netrukus po V.Putino kreipimosi į tautą rugsėjo 21 d. Rusijos žiniasklaida greitai pranešė apie smarkiai išaugusią lėktuvų bilietų į užsienį paklausą, rusams siekiant išvykti net nepaisant pernelyg didelių skrydžių kainų.

Nuo vasario 24 d., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Vakarai baudžia Rusiją sankcijomis ir izoliacinėmis priemonėmis. ES uždarė savo oro erdvę Rusijos skrydžiams ir kol kas tik Suomija lieka atvira rusams su turistine viza, tačiau pats Helsinkis svarsto dėl jos atsisakymo.

Visi rugsėjo 21 ir 22 d. numatyti skrydžiai iš Maskvos į Stambulą, Jerevaną, Taškentą ir Baku buvo išparduoti, tą pačią dieną pranešė Rusijos verslo laikraštis RBC. Rusijos sienos rytuose, pietuose ir vakaruose buvo užtvindytos automobilių ir sunkvežimių, bandančių išvykti iš šalies.

Protestų banga

Pranešimas taip pat sukėlė protestų bangą visoje Rusijoje, šimtai žmonių buvo suimti. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu tvirtino, kad bus mobilizuota apie 300 000 rusų, tačiau pasirodė pranešimų, kad Kremlius tikisi į kovą Ukrainoje pasitelkti daugiau kaip 1 mln. žmonių.

V.Putino įsakymas dėl mobilizacijos duotas esant rimtoms Rusijos nesėkmėms mūšio lauke Ukrainoje, Kijevo pajėgoms pradėjus kontrpuolimą rugsėjo pradžioje.

Verchni Larso pasienio punkte žmonių minios kerta sieną automobiliais ir sunkvežimiais, taip pat pėsčiomis bei motoroleriais.

Pasak sėkmingai kelionę įveikusio ruso, kirsti Rusijos pasieniečius nėra lengva užduotis. „Kalbant apie pasienį, viskas priklauso nuo žmogaus, kuris atsakingas už pasų kontrolę. Manęs nieko neklausė. Tačiau kitame lange pareigūnas priėjo su daugybe klausimų ir įžeidinėjo bandančius išvykti, kaltindamas, kad jie palieka tėvynę sunkiu metu. Kelių žmonių jie neišleido toliau į Gruziją – mano pastebėjimu, kas dvidešimtas žmogus buvo išsiųstas atgal“, – „Telegram“ žinutėje rašė neįvardytas rusas.

Kiti pastebi, kad vyrus Rusijos pasieniečiai apklausia dėl jų karinės tarnybos statuso: „Sieną kirtome 14 val. Automobilyje buvo penki žmonės: 55, 19, 23, 35 ir 45 metų. Karinė tarnyba taikoma visiems. Žmogaus patikrinimas užtrunka apie 20 minučių. Klausimai tokie kaip: vardas, pavardė, tėvo vardas. 2. Gimimo vieta ir data. 3. Ar tarnavote kariuomenėje, ar ne, ir išsami informacija apie karinės tarnybos dokumentą.... 4. Jei buvote informuotas apie mobilizaciją klausimų galėjo būti ir daugiau. Visi įveikėme klausimus ir kirtome sieną“.

Remiantis komentarais pokalbių grupėje, kurioje yra dešimtys tūkstančių klausimų, rusų vyrai pasienyje taip pat susiduria su klausimais apie savo patriotizmą. „Kodėl jūs išvažiuojate? Ar jūs nesate atsargos karininkas? Šalis išgyvena sunkumus. Kada jūs grįšite? Tačiau Rusijos pasieniečiai nesukėlė jokių problemų. Jie mus paleido“, – rašė vienas rusas.

Rugsėjo 21 d. gynybos ministras S.Šoigu pareiškė, kad bus mobilizuojami tik turintys atitinkamos kovinės ir tarnybos patirties, o ne šauktiniai ir studentai.

Tačiau greitai pasirodė pranešimų apie tai, kad Kremlius ėmėsi platesnių priemonių, o mobilizacijos taikiniu tapo etninės mažumos.

Praktiniai patarimai

„Telegram“ vartotojai taip pat siūlė praktinius patarimus ir paslaugas, kurios padėtų sutrumpinti laukimą prie Gruzijos ir Rusijos sienos.

„Atvykote į pasienį taksi ir nežinote, ką dabar daryti? Įsigykite pas mus dviratį, mopedą, riedlentę ir ramiai kirskite sieną. Galite susisiekti su manim privačia žinute ir gauti išsamesnės informacijos“, – siūlė vienas iniciatyvus rusas.

Kai kurie gruzinai pasisiūlė padėti rusams, taip pat pavežti automobiliu ir suteikti pastogę.

Dar iki V.Putino pareiškimo Gruzija jau buvo tapęs prieglobsčiu rusams, išvykstantiems iš savo tėvynės nuo vasario pabaigoje prasidėjusios visiškos invazijos į Ukrainą.

Nors Tbilisyje ir kituose Gruzijos miestuose vyko demonstracijos, kuriomis buvo palaikoma Ukraina ir smerkiama Rusijos invazija, vyriausybė laikėsi atsargesnio požiūrio.

Kai daugelis Europos šalių įvedė sankcijas Rusijai, Gruzijos ministras pirmininkas Iraklijus Garibašvilis atsisakė įvesti suvaržymus šiaurinei šalies kaimynei, tuo papiktindamas daugelį sakartvelų.

Gruzijos prezidentė Salomė Zurabišvili, kurios pozicija šalyje yra labiau simbolinė, išreiškė tvirtą paramą Ukrainai, sakydama, kad Sakartvelas jaučia solidarumą, ypač kai 2008 m. juos užpuolė Rusija.

Pavyzdžiai rodo, kad kai kurie gruzinai gali būti pasirengę padėti rusams, bėgantiems nuo V.Putino mobilizacijos, kiti, atrodo, jaučia mažai simpatijų.

„Nereikia važiuoti į Gruziją! Važiuokite į savo Baltarusiją! Nereikia važiuoti pas mus, ne!“ – rašė vienas asmuo, turėdamas omenyje ištikimą Maskvos kaimynę, kurios lyderis Aliaksandras Lukašenka parėmė V.Putino režimą. Dar kitas vartotojas pridūrė: „Bailiai rusai bėga“.

Parengta pagal RFE/RL inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.