V. Putino kalboje – dar daugiau kaltinimų Vakarams: prabilo apie „sankcijų karštligę“

Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad neva „neįmanoma“ izoliuoti Rusijos, dėl Maskvos karo Ukrainoje patiriančios precedento neturinčias Vakarų sankcijas.

Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2022, 11:29 AM, atnaujinta Sep 7, 2022, 11:55 AM

„Kad ir kaip kas nors norėtų izoliuoti Rusiją, to padaryti neįmanoma“, – aiškino V. Putinas Rytų ekonomikos forume Rusijos Ramiojo vandenyno Vladivostoko uostamiestyje ir pridūrė, kad „sankcijų karštinė Vakaruose kelia grėsmę visam pasauliui“.

Rusijos lyderis taip pat tikino, kad Ukrainos grūdai neva keliauja į ES, o ne į besivystančias šalis.

„Beveik visi iš Ukrainos eksportuojami grūdai siunčiami ne skurdžiausioms besivystančioms šalims, o ES šalims“, – sakė V. Putinas Rytų ekonomikos forume Rusijos Vladivostoko uostamiestyje prie Ramiojo vandenyno.

Ukrainos, kuri yra viena didžiausių javų augintojų ir eksportuotojų pasaulyje, grūdų eksportas jūra buvo keliems mėnesiams užblokuotas dėl vasario gale prasidėjusios Rusijos karinės invazijos.

Eksporto blokada lėmė didelį pasaulinį maisto brangimą ir pakurstė nuogąstavimus dėl galinčio kilti bado, ypač neturtingiausiose šalyse.

Pagal Kijevo ir Maskvos susitarimą, sudarytą liepą tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir Turkijai, rugpjūčio pradžioje buvo atnaujintas ukrainietiškų grūdų ir kitų maisto produktų bei trąšų eksportas per tris Juodosios jūros uostus.

Susitarimas, įpareigojęs Rusiją nutraukti Ukrainos uostų blokadą, nustatė kviečių ir kitų grūdų eksporto sąlygas.

„Padarėme viską, kad... ukrainietiški grūdai būtų eksportuojami... Padarėme tai drauge su Turkija“, – Rytų ekonomikos forumui sakė V. Putinas.

Jo teigimu, Europos šalys „pastaraisiais dešimtmečiais ir šimtmečiais veikė kaip kolonizatorės“ ir „toliau taip elgiasi šiandien“.

Jos „ir vėl paprasčiausiai apgavo besivystančias šalis“, kalbėjo V. Putinas.

„Su tokiu požiūriu maisto problemų pasaulyje mastas tik didės“, – sakė jis ir pridūrė, kad tai galėtų nulemti „beprecedentę humanitarinę katastrofą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.