Portugalai balsuos pirmalaikiuose rinkimuose

Portugalija sekmadienį balsuos pirmalaikiuose rinkimuose, bet tikriausiai jokia partija negaus daugumos, be to, prognozuojama, kad po šio balsavimo galėtų labai sustiprėti kraštutinių dešiniųjų pozicijos.

Socialistų partijos kampanijos gatvės mitingas prieš Portugalijos visuotinius rinkimus.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Socialistų partijos kampanijos gatvės mitingas prieš Portugalijos visuotinius rinkimus.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-30 09:51, atnaujinta 2022-01-30 12:44

Prieš rinkimus atliktos apklausos parodė, kad anksčiau pagal populiarumą užtikrintai pirmavusius valdančiuosius socialistus prisivijo pagrindinė opozicinė centro dešinės Socialdemokratų partija (PSD).

Vėliausios apklausos taip pat parodė, kad dešimtadalis rinkėjų dar nebuvo apsisprendę, tad analitikai sako, kad rinkimų rezultatas yra neaiškus.

Rinkimų apylinkės darbą pradės 8 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 20 valandos, o balsavusiųjų apklausų rezultatų laukiama keliomis valandomis vėliau.

Portugalijai bandant gaivinti nuo turizmo priklausomą ir nuo pandemijos smarkiai nukentėjusią ekonomiką, iškyla dar vienos silpnos mažumos vyriausybės tikimybė.

Tačiau šaliai reikia stabilios vyriausybės, kad ji galėtų kuo geriau pasinaudoti 16,6 mlrd. eurų paketu iš Europos Sąjungos atsigavimo fondo.

„Portugalijai po šių dvejų sunkių kovos su pandemija metų reikia stabilumo“, – penktadienį per paskutinį rinkimų kampanijos mitingą Porte sakė premjeras Antonio Costa, nuo 2015 metų vadovavęs dviem iš eilės socialistų mažumos vyriausybėms.

Pirmalaikiai rinkimai buvo paskelbti po to, kai A. Costa nesugebėjo įtikinti jo vyriausybę rėmusių dviejų mažesnių kairiojo sparno partijų pritarti jo 2022 metų biudžetui.

Devynis milijonus gyventojų turinčiai šaliai sausį vyksiantys rinkimai yra jau treti per metų laikotarpį. Rugsėjį Portugalijoje įvyko vietos valdžios rinkimai, o pernai sausį prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa buvo perrinktas antrai kadencijai.

PSD laimėjimai

A. Costa yra sakęs, kad jei socialistai ir vėl surinks daugiausia balsų, bet neturės daugumos parlamente, jie formuos vyriausybę vieni ir kiekvienu konkrečiu atveju tarsis su kitomis partijomis dėl paramos įstatymams.

Politologo iš Lisabonos universiteto Antonio Costa Pinto manymu, tokia vyriausybė turėtų „mažai šansų“ išsilaikyti iki kadencijos pabaigos 2026 metais.

Vadovaujant K. Costai, Portugalija atšaukė griežto taupymo priemones, išlaikė fiskalinę drausmę ir sumažino nedarbą iki prieš pandemiją buvusio lygio.

Tačiau PSD lyderis Rui Rio tvirtina, kad ekonomika turėtų augti sparčiau. Jis siūlo mažinti pelno mokestį, siekiant paskatint ekonomikos augimą.

R. Rio, pernai laimėjęs kovą dėl lyderio posto, sugebėjo suvienyti dažnai susiskaldžiusią partiją, o jo strategija, kuria siekiama pastūmėti PSD arčiau centro, atrodo, duoda rezultatų.

Vadovaujant R. Rio, PSD netikėtai įveikė socialistus 2020-ųjų regioniniuose rinkimuose Azorų salose, o pernai rugsėjį laimėjo Lisabonos mero postą.

Jis yra pasirengęs sudaryti koaliciją su konservatyviąja CDS ir kylančia libertarine partija „Liberali iniciatyva“.

Tačiau tokiai koalicijai reikėtų kraštutinių dešiniųjų partijos „Chega“, kuri, kaip rodo apklausos, gali tapti trečia pagal dydį partija parlamente, paramos.

Kraštutinių dešiniųjų „įkaitė“

„Chega“, kurios pavadinimas, išvertus iš portugalų kalbos, reiškia „gana“, per praėjusius rinkimus 2019 metais iškovojo vieną vietą ir pirmą kartą pateko į parlamentą.

A. Costa įspėjo, kad PSD vadovaujama vyriausybė taptų partijos „Chega“ įkaite. Ši, be kita ko, siūlo griežtinti COVID-19 izoliacijos taisykles romams ir kastruoti lytinius nusikaltėlius.

R. Rio kaltina socialistų lyderį baimės kurstymu.

PSD lyderis žada nekviesti „Chega“ į vyriausybę, tačiau sako esąs pasirengęs vadovauti mažumos vyriausybei, kurią parlamente palaikytų kraštutiniai dešinieji.

Siekiant dėl pandemijos išvengti didelių susibūrimų rinkimų dieną, rinkėjams buvo sudaryta galimybė sausio 23 dieną balsuoti iš anksto.

Tarp maždaug 285 tūkstančių tą dieną balsus atidavusių rinkėjų buvo ir A. Costa.

Rinkėjams, kurie dėl koronaviruso privalo izoliuotis, leidžiama išeiti iš namų ir balsuoti. Tiesa, jiems patariama ateiti baigiantis rinkimų apylinkių darbui, kai rinkėjų srautas yra mažesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?