„Moderna“ ir „Pfizer“ vadovai omikron atmainą vertina skirtingai: viruso trajektorija – neaiški

Dviejų pirmaujančių pasaulyje vakcinas nuo koronaviruso gaminančių Jungtinių Valstijų farmacijos įmonių vadovai kol kas nevienodai vertina naujosios omikron atmainos keliamą grėsmę.

Skiepus gaminančios bendrovės skuba kurti naują preparatą, veiksmingai kovosiantį su omikron atmaina.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Skiepus gaminančios bendrovės skuba kurti naują preparatą, veiksmingai kovosiantį su omikron atmaina.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Skiepus gaminančios bendrovės skuba kurti naują preparatą, veiksmingai kovosiantį su omikron atmaina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Skiepus gaminančios bendrovės skuba kurti naują preparatą, veiksmingai kovosiantį su omikron atmaina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iš Pietų Afrikos Respublikos pasklidusi naujoji koronaviruso omikron atmaina šiuo metu kelia daugybę klausimų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Iš Pietų Afrikos Respublikos pasklidusi naujoji koronaviruso omikron atmaina šiuo metu kelia daugybę klausimų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2021, 10:07 PM, atnaujinta Dec 4, 2021, 10:24 PM

Moderna“ vadovas Stephane’as Bancelis mano, kad dabartiniai skiepai nuo COVID-19 sunkiai susidoros su omikron versija, o sukurti naujam preparatui prireiks kelių mėnesių.

Pasak S.Bancelio, duomenys apie esamų vakcinų veiksmingumą bus pateikti per artimiausias dvi savaites, tačiau mokslininkai nėra nusiteikę optimistiškai: „Visi, su kuriais kalbėjausi, sako: „Tai nebus gerai.“

Kitos JAV farmacijos milžinės „Pfizer“, kuri koronaviruso vakciną sukūrė kartu su vokiečių „BioNTech“, vadovas Albertas Bourla teigė: „Nemanau, jog tyrimų rezultatai parodys, kad turima vakcina neapsaugo.“

Plinta labai sparčiai

Omikron atmainos protrūkis kilo mažiausioje pagal plotą Pietų Afrikos Respublikos provincijoje Gautenge, čia susitelkę net 15 milijonų žmonių – beveik ketvirtadalis visos šalies gyventojų.

Per mėnesį susirgimų čia padaugėjo kone 37 kartus, o omikron nukonkuravo iki tol paplitusią delta atmainą.

Per pastarąją savaitę užsikrėtusiųjų omikron atmaina aptinkama vis daugiau šalių.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) naujo varianto keliamą pavojų pavadino labai dideliu, nes jis galbūt dar labiau užkrečiamas negu delta atmaina.Nerimaujama, kad tai gali smarkiai pakenkti pasaulinei kovai su pandemija.

Didžiojo septyneto (G 7) šalių sveikatos apsaugos ministrai surengė skubias derybas dėl naujosios atmainos plitimo. Tai verčia valstybes vėl įvesti naujus kelionių apribojimus ar net visiškai uždaryti savo sienas užsieniečiams.

Tiesa, JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad ši atmaina „nėra priežastis kelti paniką“ ir kad JAV nenumato naujų suvaržymų šalies viduje ar kelionių apribojimų.

Veiksmingumas sumažės?

„Moderna“ vadovas S.Bancelis pabrėžė, kad mokslininkai susirūpinę, nes 32 iš 50 mutacijų, aptiktų omikron atmainoje, buvo susijusios su spyglio baltymu – viruso dalimi, kurioje vakcinos veikia stiprindamos imuninę sistemą. Todėl dabartinių skiepų veiksmingumas omikron atžvilgiu, anot jo, „iš esmės sumažės“.

Tad „Moderna“ jau ėmėsi kurti vakciną, specifiškai veikiančią omikron atmainą.

S.Bancelis sakė, kad jo vadovaujama bendrovė 2022-aisiais galėtų pagaminti 2–3 mlrd. vakcinos dozių, tačiau būtų pavojinga visą gamybą sutelkti tik į omikron, nes vis dar cirkuliuoja ir kitos viruso atmainos.

Bando užbėgti už akių

Ramiau į omikron atmainos grėsmę žvelgiantis „Pfizer“ vadovas A.Bourla taip pat paskelbė, kad jo įmonė pradėjo bandyti konkrečiai į naują atmainą nutaikytus skiepus.

„Tyrimai gali parodyti, kad esami skiepai apsaugo mažiau, o tai reiškia, kad privalome sukurti naują vakciną, – kalbėjo A.Bourla. – Jau turime specialų DNR šabloną, kuris yra pirmas galimas poslinkis naujo preparato kūrimo procese.“

A.Bourla palygino situaciją su ankstesniu šių metų scenarijumi, kai „Pfizer“ ir jos partnerė Vokietijoje „BioNTech“ per 95 dienas sukūrė vakciną kilus susirūpinimui, kad ankstesnė formulė neveiks prieš delta atmainą, nors galiausiai ši versija nebuvo panaudota.

Dabartinė „Pfizer-BioNTech“ vakcina „Comirnaty“ yra labai veiksminga prieš delta atmainą, sakė A.Bourla ir pridūrė, kad bendrovė tikisi 2022-aisiais pagaminti 4 mlrd. jos dozių.

A.Bourla taip pat visiškai įsitikinęs, kad „Pfizer“ neseniai pristatytos antivirusinės tabletės bus veiksmingos gydant nuo mutacijų sukeltų infekcijų, įskaitant omikron.

Įrodyta, kad naujai užsikrėtusiems didelės rizikos pacientams, kurie pradedami gydyti per tris dienas nuo simptomų atsiradimo, „Pfizer“ tabletės beveik 90 procentų sumažina patekimo į ligoninę arba mirties riziką.

Ne bausti, o dirbti drauge

JAV kompanija „Johnson & Johnson“, kurios gaminama vakcina nuo koronaviruso pakanka pasiskiepyti ne du kartus, o vos sykį, irgi pradėjo kurti atsaką omikron variantui.

„Prireikus greitai pereisime prie klinikinių tyrimo etapo“, – sakė „Johnson & Johnson“ Globalių mokslinių tyrimų ir kūrimo padalinio vadovas Mathai Mammenas.

Tuo pat metu „Johnson & Johnson“ išbando jau turimų skiepų veiksmingumą nuo omikron. M.Mammenas pabrėžė, kad naujos koronaviruso atmainos atsiradimas primena, kad būtina ir toliau atidžiai stebėti epidemiologinę situaciją visame pasaulyje, skiepytis ir testuotis.

Todėl ir PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paragino valstybes imtis „racionalių, proporcingų rizikos mažinimo priemonių“ reaguojant į sparčiai plintantį naują koronaviruso variantą: „Pasaulio atsakas turi būti ramus, koordinuotas ir nuoseklus.“

Tiesa, jis pripažino: „Vis dar turime daugiau klausimų nei atsakymų apie omikron poveikį pandemijos plitimui, ligos sunkumui ir testų, gydymo ir vakcinų veiksmingumui.“

Nors daugelis šalių puolė stabdyti omikron plitimą pirmiausia uždrausdamos skrydžius iš šios atmainos kilmės vietos Pietų Afrikos Respublikos ir gretimo regiono, PSO siūlo beatodairiškai nesigriebti kelionių suvaržymų: ribojimus taikant toms šalims, kurios atvirai informuoja apie nerimą keliančius atvejus, tai neskatins sąžiningai pranešti apie viruso pokyčius.

Parengta pagal DPA, AFP ir ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.