R. T. Erdoganas reikalauja dviejų valstybių sprendinio Kiprui

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį reikalavo dviejų valstybių sprendinio Kiprui ir išreiškė paramą planams vėl iš dalies atidaryti pajūrio kurortą, likusį be savo pradinių gyventojų Kipro graikų.

 R. T. Erdoganas reikalauja dviejų valstybių sprendinio Kiprui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 R. T. Erdoganas reikalauja dviejų valstybių sprendinio Kiprui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-21 08:48

R. T. Erdogano kalba padalytos Nikosijos šiaurėje žymi dar vieną žingsnį miestu vaiduokliu virtusios Varošos atvėrimo link, nepaisant Jungtinių Tautų rezoliucijų ir Europos Sąjungos nepritarimo.

Kalbėdamas per Kiprą padalijusios turkų invazijos 47-ųjų metinių paradą, R. T. Erdoganas nusitaikė į nesėkmingas JT pastangas vėl suvienyti salą ir pareiškė, kad „mes nebeturime dar 50 metų, kuriuos galėtume iššvaistyti“.

„Derybose negalima padaryti jokios pažangos nesutinkant, kad [Kipre] yra dvi tautos ir dvi valstybės vienodu statusu“, – pareiškė jis.

Sala yra padalyta į Kipro graikų Kipro Respubliką ir Šiaurės Kipro Turkų Respublika pasiskelbusį darinį, pripažįstamą tik Ankaros.

Kipro turkų lyderis Ersinas Tataras, R. T. Erdogano sąjungininkas, remiantis dviejų valstybių sprendinį, o ne ilgai JT vadovaujamose derybose siektą federaciją, sakė, kad iš pradžių 3,5 proc. Varošos neteks savo karinio statuso.

Pasak R. T. Erdogano, tai parodo, „su kokiu jautrumu Kipro turkų valdžia traktuoja šį klausimą“.

Jo kalba išprovokavo ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio pareiškimą, kad bet kokie tokio pobūdžio žingsniai yra „nepriimtinas vienašališkas sprendimas“.

Turkijos užsienio reikalų ministerija atkirto, kad J. Borrellis „veikia kaip Kipro graikų administracijos atstovas spaudai ar advokatas“.

Jungtinės Valstijos pasmerkė E. Tataro ir R. T. Erdogano planą. Valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškime nurodė, kad toks žingsnis „aiškiai neatitinka“ JT Saugumo Tarybos rezoliucijų.

„Jungtinės Valstijos Turkijos remiamus Kipro turkų veiksmus Varošoje laiko provokaciniais, nepriimtinais ir neatitinkančiais jų ankstesnių įsipareigojimų konstruktyviai dalyvauti derybose dėl sureguliavimo“, – sakė A. Blinkenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.