Milijonieriaus sūnus ant kojų sukėlė šimtus pareigūnų: už 1,65 mln. eurų išpirkos istorijos – mįslingas planas

Keli šimtai Lenkijos pareigūnų šešias dienas po visą šalį ieškojo dėl išpirkos pagrobto vieno Varšuvos milijonieriaus sūnaus. Galiausiai paaiškėjo, kad nusikaltimas buvo suvaidintas.

Turtingos šeimos atžala suvaidino pagrobimą, taip norėdamas iš tėvų išpešti pinigų nuosavam verslui.<br> ImagoImages/Scanpix asociatyvi nuotr.
Turtingos šeimos atžala suvaidino pagrobimą, taip norėdamas iš tėvų išpešti pinigų nuosavam verslui.<br> ImagoImages/Scanpix asociatyvi nuotr.
Turtingos šeimos atžala suvaidino pagrobimą, taip norėdamas iš tėvų išpešti pinigų nuosavam verslui.<br>„123rf.com“ nuotr.
Turtingos šeimos atžala suvaidino pagrobimą, taip norėdamas iš tėvų išpešti pinigų nuosavam verslui.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR, Varšuva

Jun 12, 2021, 10:54 PM

Tariami grobikai grasino nužudyti 20-metį vaikiną, jei nebus sumokėta 1,65 mln. eurų išpirka.

Pinigai turėjo būti konvertuoti į kriptovaliutą bitkoinus ir pervesti į anoniminę sąskaitą.

Teisėsaugininkai netrukus išsiaiškino, kad pagrobimas buvo fiktyvus, – jį sugalvojo pats milijonieriaus sūnus, padedamas bičiulio. Varšuvos priemiestyje gyvenančios turtingos šeimos atžala norėjo imtis nuosavo verslo, tačiau tėvai jam pinigų nedavė, o vertė studijuoti aukštojoje mokykloje ir iš pradžių įgyti darbo praktikos.

Dabar aferos sumanytojui ir jo draugui gresia iki 10 metų nelaisvės.

Po šios istorijos lenkai prisiminė tikrą nusikaltimą, kai prieš ketverius metus buvo sumokėta 680 tūkst. eurų išpirka už 43 metų Martos M. paleidimą.

Belsko-Bialos mieste gyvenančio verslininko žmoną policininkais persirengę trys banditai pagrobė sustabdę kelyje neva dokumentų patikrinti.

Moteris nepažino, kad vienas vyrų yra buvęs jos kaimynas, kuris viską suplanavo: pagrobimu ir išpirka siekė išspręsti savo šeimos finansines problemas.

Nusikaltėliai iš pradžių reikalavo sumokėti milijoną eurų, bet verslininkui pavyko nusiderėti.

Gavę išpirką banditai moterį paleido, o juos demaskuoti padėjo tai, kad vienas pagrobėjų netrukus ėmė švaistytis pinigais.

O paslaptingiausiu, tragiškiausiu, jau filmuose ir knygose įamžintu pagrobimu Lenkijoje laikomas Krzysztofo Olewniko dingimas prieš du dešimtmečius.

25 metų vaikiną banditai pagrobė po pokylio jo tėvų viloje Plocko regione. Kadangi toje šventėje dalyvavo ir policininkai, o vėliau jų kolegos pridarė daugybę klaidų tirdami įvykį, buvo spėjama, kad teisėsaugininkai patys yra prisidėję prie nusikaltimo.

Viena versijų buvo ir ta, kad pagrobimą sugalvojo pats K.Olewnikas, taip panoręs gauti pinigų iš verslu užsiimančio tėvo.

Šeima sumokėjo reikalaujamą 300 tūkst. eurų išpirką, tačiau sūnus vis vien buvo pasmaugtas. Atskleidus nusikaltimą paaiškėjo, kad pagrobtasis dvejus metus buvo laikomas leisgyvis požeminiame bunkeryje siaubingomis sąlygomis.

Du nusikaltimo sumanytojai buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos ir už grotų abu paslaptingomis aplinkybėmis nusižudė. Trečias nusikaltimo bendrininkas iš gyvenimo pasitraukė dar prieš paskelbiant nuosprendį.

Nusižudžiusio gaujos lyderio organizme buvo rasta alkoholio ir narkotikų, nors jis kalėjo vienutėje ir buvo ypač saugomas.

Pradėjus tirti prižiūrėtojų darbą ranką prieš save pakėlė už šią kamerą buvęs atsakingas pareigūnas.

Kilus skandalui dėl paslaptingų savižudybių kalėjimuose tuometis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas atleido iš pareigų teisingumo ministrą Zbigniewą Czwiankalskį.

Seime sudaryta speciali komisija K.Olewniko nužudymui tirti nustatė daugybę policijos darbo pažeidimų tiriant pagrobimo bylą, tačiau spėjamų nusikaltimo užsakovų taip ir neįvardijo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.