JAV siūlo kurti teisiškai neįpareigojančias atsakingo elgesio kosmose normas

Jungtinės Valstijos siūlo kurti savanoriškas, teisiškai neįpareigojančias atsakingo elgesio kosmose normas, antradienį pareiškė JAV ambasadorius Nusiginklavimo konferencijoje Ženevoje Robertas Woodas.

JAV siūlo kurti teisiškai neįpareigojančias atsakingo elgesio kosmose normas.<br>123 rf nuotr.
JAV siūlo kurti teisiškai neįpareigojančias atsakingo elgesio kosmose normas.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 11:36 PM

Kalbėdamas per Konferencijos sesiją R. Woodas pažymėjo, jog Vašingtonas „svarstys siūlymus dėl ginklų kontrolės kosmose, jeigu jie bus teisingi, veiksmingai patikrinami ir stiprins Jungtinių Valstijų bei jos sąjungininkų saugumą“.

„Pateikti du Ginklų dislokavimo kosminėje erdvėje prevencijos sutarties variantai akivaizdžiai neatitinka tokių kriterijų“, – pabrėžė diplomatas.

Pasak jo, „projekte tebėra esminių trūkumų, įskaitant aiškių apibrėžimų ir veiksmingų tikrinimo mechanizmų nebuvimą“.

„Atsižvelgdami į tokį skurdų privalumų sąrašą ir faktą, kad derybos dėl teisiškai įpareigojančių priemonių gali užsitęsti ir atsilikti nuo technologinės pažangos, manome, kad tarptautinei bendruomenei būtų produktyviau rengti atsakingo elgesio normas, reaguojant į augančias grėsmes, su kuriomis dabar susiduria visos mūsų vyriausybės kosmoso srityje“, – pabrėžė R. Woodas.

„Susitelkimas į savanoriškas, teisiškai neįpareigojančias atsakingo elgesio normas turi daug privalumų, įskaitant galimybę greitai prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių ar technologijų, taip pat išvengti problemų, susijusių su būtinybe ilgus metus derėtis dėl teisiškai įpareigojančių priemonių“, – sakė Vašingtono ambasadorius.

Jo teigimu, tokios normos ir principai gali sumažinti grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui, taip pat padėti išvengti nesusipratimų ir konfliktų.

„Manome, kad visos Konferencijos valstybės dalyvės turėtų įnešti indėlį bei turėti teisę balsuoti kuriant tokias normas“, – nurodė amerikiečių ambasadorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.