V. Putinui rengiantis skaityti metinį pranešimą, planuojami A. Navalno šalininkų protestai

Vladimiras Putinas trečiadienį skaitys metinį pranešimą, Rusijai išgyvenant santykių su Vakarais krizę, o kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygiams raginant rusus masiškai dalyvauti protestuose.

V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 9:16 AM, atnaujinta Apr 21, 2021, 9:51 AM

Rusijos prezidentas kasmet sako metinę kalbą, kurios metu įvertina dabartinę padėtį šalyje ir pristato vidaus ir užsienio politikos kryptis. Šią tradiciją 1994 metais įvedė tuometis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas. Jis metinį pranešimą skaitė šešis kartus, o ilgametis prezidentas V. Putinas jau 16 kartų.

Pernai V. Putinas metinę kalbą sakė sausio 15 d., bet dėl koronaviruso pandemijos šiemet renginio formatas turėjo būti šiek tiek pakeistas.

Įprastai šiame renginyje dalyvauja apie 1 000 svečių: parlamentarai ir senatoriai, kabineto ir prezidento administracijos pareigūnai, vyriausieji Konstitucinio ir Aukščiausiojo teismų teisėjai, Rusijos regionų vadovai ir kiti. Pernai prezidentas savo kalbą skaitė maždaug 1 300 žmonių auditorijai. Šiemet Kremlius neatskleidė pakviestųjų dalyvauti skaičiaus.

Žurnalistai įspėti visos ceremonijos metu dėvėti apsaugines veido kaukes ir laikytis socialinio atstumo. Visi dalyviai turės pateikti sertifikatus, patvirtinančius apie neigiamą COVID-19 testo rezultatą. Šiais metais akreditacija suteikta tik 435 žurnalistams.

Renginio trukmė kiekvienais metais skirtinga. Ilgiausią kalbą V. Putinas sakė 2018 metais, ji truko beveik dvi valandas.

Ilgamečio Rusijos lyderio metiniais pranešimais parlamentarams ir regionų gubernatoriams nustatoma šalies politinė darbotvarkė. Pernai V. Putinas sakydamas šią kalbą išdėstė planą, pagal kurį galiausiai užsitikrino galimybę likti valdžioje iki 2036 metų.

Šiemetinis pranešimas bus skaitomas Maskvai įsivėlus į diplomatinius ginčus su Jungtinėmis Valstijomis ir Europa dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų ir virtinės šnipinėjimo skandalų.

Prieš rugsėjį planuojamus parlamento rinkimus V. Putinas sieks didinti visuomenės paramą jo valdymui, tikriausiai vėl pažers aštrios kritikos Vakarų pozicijai ir paskelbs virtinę priemonių pandemijos paveiktai Rusijos ekonomikai skatinti.

Tačiau prezidento metinį pranešimą gali užtemdyti A. Navalno šalininkų visoje Rusijoje organizuojamos demonstracijos.

A. Navalno komanda, kuri nuogąstauja, kad garsiausio Kremliaus kritiko gyvybei kalėjime iškilęs rimtas pavojus, kviečia protestus visoje Rusijoje pradėti 19 val. vietos laiku.

Kovo 31 dieną A. Navalnas paskelbė bado streiką, reikalaudamas tinkamo gydymo dėl nugaros skausmų bei kojų ir rankų tirpimo.

Šeštadienį 44 metų opozicionieriaus gydytojai įspėjo, kad jis „bet kurią akimirką“ gali patirti širdies smūgį, nes jo sveikatos būklė sparčiai blogėja.

Rusijos kalėjimų tarnyba, kuri kelis kartus neleido A. Navalno gydytojams jo aplankyti, pirmadienį perkėlė jį iš Pokrovo pataisos kolonijos Vladimiro srityje į ligoninę kitoje kolonijoje tame pačiame regione, esančiame maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

Policija įspėjo nedalyvauti „neteisėtuose“ trečiadienio mitinguose. Anksčiau šiais metais per antivyriausybines demonstracijas šalyje buvo areštuota tūkstančiai žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.