D. Trumpas pageidauja, kad kitas išsivysčiusių šalių susitikimas vyktų G-8 formatu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad kalbant apie Didžiojo aštuoneto (G-8) formato atkūrimą būtų geriau, jeigu Rusija būtų „palapinėje“, o ne šalia jos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 26, 2019, 6:45 PM, atnaujinta Aug 26, 2019, 8:17 PM

Pasibaigus Prancūzijoje vykusiam Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą D. Trumpas sakė esantis linkęs pakviesti į kitais metais Jungtinėse Valstijose vyksiantį išsivysčiusių pramonės šalių forumą ir kad dėl to jau vedamos diskusijos.

Rusija iš Didžiojo aštuoneto buvo pašalinta 2014 metais dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Pasak D. Trumpo, kai kurios G-7 nori, kad Rusija būtų pakviesta vėl prisijungti, bet kitos yra nusistačiusios prieš tokią galimybę. JAV lyderis konkrečių šalių pozicijų neminėjo, bet atkreipė dėmesį, kad Vokietija perka iš Rusijos energetikos išteklius, o JAV padeda ginti Europą nuo potencialios Maskvos agresijos.

„Manęs nedomina politiniai padariniai, – pridūrė jis. – Nieko nedarau, kad pasiekčiau politinių tikslų. Darau tai, kas teisinga, ir žmonėms patinka tai, ką darau.“

J. Trudeau: Rusijos veiksmai tarptautinėje arenoje neleidžia jai tapti visaverte G7 partnere

Rusijos veiksmai Ukrainoje ir kitose pasaulio dalyse neleidžia jai tapti visaverte Didžiojo septyneto (G7) partnere. Tai pirmadienį Prancūzijos mieste Bjarice per spaudos konferenciją, skirtą G7 viršūnių susitikimo rezultatams, pareiškė Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau.

„G7 – tai šalių bendraminčių, darančių teigiamą poveikį pasaulio ekonomikai, draugija. Rusijos veiksmai Ukrainoje ir kitur aiškiai leidžia suprasti, kad ji negali būti šios šalių bendraminčių grupės partnerė“, – pabrėžė jis.

Kanados premjeras taip pat pareiškė, jog jei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bus pakviestas į G7 viršūnių susitikimą Jungtinėse Valstijose 2020 metais, tai jis nevengs bendrauti su juo.

„Per pasaulio viršūnių susitikimus aš niekada neaplenkdavau stalų, prie kurių sėdėdavo V. Putinas, – sakė J. Trudeau. – Mes turėjome su juo asmeninių pokalbių, per kuriuos aš pagrįsdavau Kanados būgštavimus dėl viso Rusijos veiksmų spektro ir klausydavausi, ką jis man sako“.

E. Macronas: rugsėjį įvyks naujas keturšalis susitikimas Ukrainos taikos klausimu

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pirmadienį paskelbė, kad Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai rugsėjį surengs naujas derybas, kaip būtų galima užbaigti konfliktą Rytų Ukrainoje.

„Manau, kad yra sąlygos naudingam susitikimui“, – baigiantis Prancūzijoje vykusiam Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimui pareiškė E. Macronas.

Pasak jo naujojo Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio išrinkimas suteikia galimybę užbaigti jau penkerius metus besitęsiantį konfliktą.

Naujo susitikimo vadinamuoju Normandijos formatu konkrečios datos jis nepateikė.

D. Trumpas teigia nesąs prieš susitikimą su Irano prezidentu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas laiko galimu susitikimą su Irano prezidentu Hassanu Rouhaniu, jeigu susiklostys tinkamos aplinkybės.

„Jeigu sąlygos būtų tinkamos, aš, žinoma, tam neprieštaraučiau“, – pareiškė Baltųjų rūmų šeimininkas pirmadienį Bjarice per bendrą su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu spaudos konferenciją.

„Mes nenorime pakeisti (Irano) režimo. Mes norime, kad ten nebūtų branduolinio ginklo, nebūtų balistinių raketų“, – pridūrė D. Trumpas.

Amerikos prezidentas taip pat pranešė, jog E. Macronas jam papasakojo apie Irano užsienio reikalų ministro Javado Zarifo vizitą į Bjaricą „dar gerokai prieš tai“, kai diplomatas sekmadienį atskrido į Prancūziją.

Didžiojo septyneto lyderiai remia Honkongo autonomiją ir ragina atkurti ramybę

Prancūzijoje susitikę Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai pirmadienį išreiškė palaikymą Honkongo autonomijai, kaip ji yra apibrėžta 1984 metų susitarimu tarp Didžiosios Britanijos ir Kinijos, taip pat paragino atkurti ramybę protestų krečiamame mieste.

„G-7 iš naujo patvirtina 1984 metų Kinijos ir Britanijos sutarties dėl Honkongo buvimą ir jos svarbą, taip pat ragina vengti smurto“, – sakoma prancūzų kalba surašytame bendrame pareiškime, paskelbtame pasibaigus pietvakarių Prancūzijos pajūrio kurorte Bjarice vykusiam G-7 viršūnių susitikimui.

G-7 viršūnių susitikime – penkių punktų pareiškimas

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį gyrė nuomonių „sanglaudą“ per Didžiojo septyneto (G-7) lyderių susitikimą, diskutuojant tokiomis temomis kaip Irano branduolinė krizė, prekyba ir Amazoniją siaubiantys miškų gaisrai.

„Sugebėjome rasti tikrų sanglaudos taškų – beprecedenčių, labai teigiamų, leisiančių mums labai naudingai žengti į priekį“, – pasibaigus tris dienas trukusiam susitikimui E. Macronas sakė per spaudos konferenciją su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

D. Trumpas savo ruožtu pareiškė, kad E. Macronas per šį susitikimą atliko „fantastišką darbą“ ir tvirtino, kad jo dalyviai buvo „labai vieningi“.

Didžiojo septyneto (G7) šalių lyderių suderintą viršūnių susitikimo Prancūzijos Bjarico mieste baigiamąjį pareiškimą sudaro penki punktai. Kaip praneša naujienų agentūra „Kyodo“, tai pirmadienį japonų žurnalistams pranešė Japonijos URM atstovas.

Japonijos agentūros žiniomis, šie penki punktai skiriami Irano branduolinei problemai, padėčiai Ukrainoje, Honkonge, Libijoje ir situacijai prekybos srityje.

Honkongo klausimu G7 lyderiai išreiškė susirūpinimą dėl Kinijos veiksmų – be kita ko, dėl jėgos naudojimo prieš protestuotojus.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė galintis pakviesti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną į kitų metų Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą, tačiau esą neaišku, ar V. Putinas priimtų kvietimą.

„Aš tikrai jį pakviesčiau“, – sakė D. Trumpas, tačiau, pridūrė JAV lyderis, nežinia, ar V. Putinas priimtų tokį kvietimą.

„Ar jis atvyktų, ar ne, psichologiškai, manau, tai jam būtų sunku. Jis išdidus žmogus“, – apie Rusijos lyderį kalbėjo D. Trumpas.

D. Trumpas anksčiau žurnalistams yra pareiškęs, kad būtų tikslinga grįžti prie G-8 formato dalyvaujant Rusijai. Tokią idėją kėlė ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas. Vokietija savo ruožtu atmetė siūlymus sugrąžinti Rusiją į pasaulio galingųjų gretas.

D. Trumpas nedalyvavo klimato klausimams skirtame G-7 lyderių pasitarime

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nedalyvavo per Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą vykusias diskusijas klimato klausimais, pirmadienį pranešė naujienų agentūros AP korespondentai.

Per Prancūzijos pajūrio kurorte Bjarice tris dienas vykusį susitikimą D. Trumpas pirmadienio darbotvarkę pradėjo nuo dvišalių susitikimų su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Indijos premjeru Narendra Modi.

Tačiau A. Merkel į pasitarimą dėl klimato suspėjo, nurodė AP.

Kai po susitikimo su N. Modi JAV prezidentas buvo paklaustas, kokie jo planai dėl sesijos klimato klausimais, D. Trumpas atsakė, kad joje dalyvaus, bet taip ir nepasirodė.

G-7 viršūnių susitikimą organizavusios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, kad sesijoje dalyvavo D. Trumpo padėjėjai.

Baltieji rūmai irgi aiškino, kad D. Trumpas šiame pasitarime nedalyvavo dėl susitikimų su A. Merkel ir N. Modi, taip pat patvirtino, kad vietoje prezidento dalyvavo vienas administracijos pareigūnas.

„Prezidentas buvo suplanavęs susitikimus ir dvišales derybas su Vokietija ir Indija, todėl vietoje jo (diskusijose dėl klimato) dalyvavo aukšto rango administracijos pareigūnas“, – JAV žiniasklaida citavo Baltųjų rūmų atstovę spaudai Stephanie Grisham.

E. Macronas irgi sakė nesiekiąs įkalbėti D. Trumpo vėl laikytis 2015 metų Paryžiaus klimato sutarties.

„Praeities perrašyti negalima“, – pabrėžė jis.

Prancūzijos vadovas pridūrė, kad anksčiau įvyko jo ir D. Trumpo „ilgas, turiningas ir labai teigiamas pokalbis apie Amazonijos miškus ir tarptautinę iniciatyvą dėl nukentėjusio regiono miškų atkūrimo“.

D. Trumpas ne kartą yra sakęs, kad netiki, jog pasaulio klimato pokyčiai yra lemiami žmogaus veiklos. Vienoje savo „Twitter“ žinutėje jis rašė, esą sąvoką „klimato kaita“ išgalvojo Kinija, kad pakenktų gamybai Jungtinėse Valstijose

D. Trumpas 2017-aisiais paskelbė, kad JAV traukiasi iš Paryžiaus klimato sutarties, nors šis žingsnis išprovokavo kritikos bangą visame pasaulyje. Pagal šią sutartį Jungtinės Valstijos buvo įsipareigojusios iki 2025 metų atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis sumažinti 26–28 proc., vertinant pagal padėtį 2005 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.