Italijoje pradėtas tyrimas dėl neonacistinio ir prieš romus nukreipto smurto

Italijos teisėsaugos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl neramumų, per kuriuos maždaug 200 Romos gyventojų ir neofašistų degino šiukšliadėžes ir šaukė rasistinius įžeidimus, protestuodami prieš romų šeimų laikiną apgyvendinimą jų kaimynystėje.

 Italijos teisėsaugos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl neramumų, per kuriuos maždaug 200 Romos gyventojų ir neofašistų degino šiukšliadėžes ir šaukė rasistinius įžeidimus, protestuodami prieš romų šeimų laikiną apgyvendinimą jų kaimynystėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Italijos teisėsaugos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl neramumų, per kuriuos maždaug 200 Romos gyventojų ir neofašistų degino šiukšliadėžes ir šaukė rasistinius įžeidimus, protestuodami prieš romų šeimų laikiną apgyvendinimą jų kaimynystėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-04 16:05

„(Sakau) „ne“ visoms smurto formoms, bet „ne“ (sakau) ir tiems, kas išmeta visas problemas į priemiesčius“, – sakė kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini. Jis taip pat pakartojo savo pažadą uždaryti visas romų stovyklas.

Romos rytiniame Tore Mauros priemiestyje padėtis paaštrėjo antradienio vakarą, kai maždaug 70 romų, įskaitant 30 vaikų, buvo atvežti į ten esantį savivaldybės būstų pastatą, kol jiems bus rasti nuolatiniai namai.

Kai kurie vietos gyventojai išėjo protestuoti į gatves. Prie jų greitai prisijungė neofašistų grupių „CasaPound“ ir „Forza Nuova“ aktyvistai.

Protestuotojai degino šiukšlių dėžes, kojomis trypė romų šeimoms skirtą maistą ir svaidėsi rasistiniais užgauliojimais, ketvirtadienį pranešė Italijos žiniasklaida.

„Nešdinkitės! Jeigu išlysit – mes jus užmušim!“ – vieną iš protestuotojų citavo laikraštis „La Stampa“.

„Reikėtų juos sudeginti!“ – suriko kitas žmogus, aidint šūksniams „Italija, fašizmas, revoliucija“.

Romos merė Virginia Raggi, priklausanti Penkių žvaigždučių judėjimui (M5S), drauge su M. Salvini Šiaurės lyga suformavusiam koalicinę vyriausybę, iš pradžių atsisakė nusileisti agresyviems protestuotojams, bet vėliau sutiko perkelti romų šeimas į kitą vietą.

Prasidėjus perkėlimui, dar daugiau protestuotojų keikė romus ir rodė nacių pasveikinimo ženklus, kai jie buvo išvežami.

Teisminio tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti, ar turi būti keliama baudžiamoji byla dėl padarytos žalos ir grasinimų su rasinės neapykantos išraiška, skelbia italų žiniasklaida.

Prieš imigraciją pasisakantis M. Salvini, taip pat užimantis vicepremjero postą, praėjusiais metais atėjęs į valdžią pareiškė, jog norėtų organizuoti visų Italijoje gyvenančių romų surašymą, kad užsieniečiai būtų išsiųsti iš šalies.

„Kalbant apie Italijos romus, deja, reikia palikti juos namuose“, – pridūrė jis.

Ne pelno organizacijos „Associazione 21 Luglio“ duomenimis, Italijoje yra nuo 120 tūkst. iki 180 tūkst. romų, jiems artimų sinčių ir kitų klajoklių etninių grupių atstovų, iš kurių maždaug 16 tūkst. 400 gyvena oficialiai įteisintose stovyklose.

Maždaug 43 proc. stovyklų gyventojų yra Italijos piliečiai, o kiti yra atvykę iš buvusios Jugoslavijos teritorijos – maždaug 3 tūkst. iš jų neturi jokios pilietybės.

Nors romai sudaro beveik 0,3 proc. Italijos gyventojų, visuomenė prieš juos yra labai priešiškai nusiteikusi.

Romų stovyklose gyvenantys žmonės dažnai kaltinami įvairiais smulkiais nusikaltimais, tokiais kaip kišenvagystės, įsilaužimai ir vario vagystės.

Dviems iš didžiųjų Romos organizuotų nusikaltėlių gaujų vadovauja dvi seniai šalyje įsikūrusios sinčių šeimos, kontroliuojančios narkotikų platinimą tam tikrose miesto dalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.