Baltieji rūmai kišasi į tyrimą dėl Rusijos: pradėjo taikyti spaudimą FTB

Baltųjų rūmų administracijos vadovas Reince'as Priebusas pareikalavo, kad Federalinis tyrimų biuras (FTB) paneigtų žiniasklaidos pranešimus, kad Donaldo Trumpo patarėjai nuolat bendravo su Rusijos žvalgybos agentais, skelbia „The Guardian“.

Baltųjų rūmų administracijos vadovas R.Priebusas paviešino tai, ką FTB vadovai jam pranešė privačiai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Baltųjų rūmų administracijos vadovas R.Priebusas paviešino tai, ką FTB vadovai jam pranešė privačiai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2017, 9:09 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:29 AM

R.Priebuso prašymas FTB direktoriaus pavaduotojui Andrew McCabe'ui sukėlė pasipiktinimą, o dalis demokratų teigia, kad jis pažeidė įstatymą, apribojantį Baltųjų rūmų komunikaciją su teisėsaugos agentūromis, kurios atlieka su prezidentu susijusius tyrimus.

Baltieji rūmai tiesiog negali spausti FTB daryti viešų pareiškimų apie besitęsianti tyrimą dėl prezidento ir jo patarėjų“, – teigė JAV Atstovų rūmų teisėtvarkos komiteto demokratas Johnas Conyersas.

R.Priebusas keistą reikalavimą išsakė po to, kai FTB pranešė Baltiesiems rūmams, kad, pareigūnų nuomone, dienraščio „The New York Times“ paskelbta informacija apie prezidento rinkimų štabo darbuotojų bendravimą su Rusijos žvalgyba buvo neteisinga.

Tiesa, FTB apie tai viešai kol kas nekalbėjo ir neišreiškė jokio noro paviešinti šią informaciją.

„The New York Times“ pranešė, kad JAV agentūros pernai užfiksavo pokalbius telefonu tarp Rusijos žvalgybos pareigūnų ir D.Trumpo kampanijos komandos.

D.Trumpas pastaruoju metu neišlipa iš skandalo dėl galimų ryšių su Rusija. JAV žvalgybos agentūros anksčiau patvirtino informaciją, kad Maskva kišosi į JAV prezidento rinkimus siekdama padėti D.Trumpui laimėti rinkimus.

Praėjusią savaitę prezidentas atleido savo nacionalinio saugumo patarėją, nes jis melavo viceprezdientui Mike'ui Pence'ui ir kitiems Baltųjų rūmų atstovams dėl savo pokalbių su Rusijos ambasadoriumi apie JAV sankcijas.

Tačiau D.Trumpas ir jo patarėjai toliau neigia bendravę su Rusijos pareigūnais rinkimų kampanijos metu. Per praėjusią savaitę surengtą spaudos konferenciją JAV prezidentas tikino, kad „nė vienas man žinomas pareigūnas“ nesikalbėjo su Rusijos žvalgyba.

R.Priebuso spaudimas FTB išryškėjo dar savaitgalį, kad prezidento administracijos vadovas „Fox News“ teigė, kad aukščiausio žvalgybos pareigūnai jį privačiai užtikrino, kad kaltinimai bendravus su rusais buvo ne tik perdėti, bet ir neteisingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.