A. B. Breivikas: „Norvegija stengiasi mane nužudyti“

Norvegijos

Norvegijos ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas trečiadienį pareiškė teismui, kad „iki mirties“ kovos už nacionalsocializmą, nacių partijos politinę doktriną.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Norvegijos ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas trečiadienį pareiškė teismui, kad „iki mirties“ kovos už nacionalsocializmą, nacių partijos politinę doktriną.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-16 11:10, atnaujinta 2017-06-01 14:18

„Kovojau už nacionalsocializmą 25 metus ir kovosiu už jį iki mirties“, – sakė A.B.Breivikas.

Antradienį per bylos, kurioje A.B.Breivikas kaltina Norvegiją „nežmoniškomis“ kalinimo sąlygomis, pirmąjį posėdį jis pademonstravo nacių pasisveikinimą, bet trečiadienį pakluso teisėjos nurodymui to nebedaryti.

Norvegijos valdžia atsisakė leisti transliuoti jo parodymus per televiziją, kad nuteistasis neperduotų užšifruotų žinučių savo šalininkams, taip pat iš pagarbos nužudytųjų artimiesiems ir žmonėms, likusiems gyviems per 2011 metais A.B.Breiviko surengtą dvigubą išpuolį, nusinešusį 77 žmonių gyvybes.

Tvirtindamas, kad kalėjime elgiasi pavyzdingai, 37 metų ekstremistas sakė, kad valstybė „penkerius metus stengėsi mane nužudyti“, laikydama izoliacijoje po 2011 metais jo įvykdytų žudynių.

Teismas skyrė tris valandas išklausyti liūdniausiais pagarsėjusio Norvegijos nusikaltėlio skundams dėl sąlygų kalėjime, kurias daugelis kitų laiko pernelyg komfortiškomis.

Pirmąkart viešai pasisakydamas nuo jo nuosprendžio paskelbimo 2012 metų rugpjūtį A.B.Breivikas sakė esantis ekstremistinės Šiaurės valstybės politinės partijos, kurią jis mėgina įkurti, sekretorius.

Dėl saugumo priežasčių šie teismo posėdžiai vyksta Šieno kalėjimo, kuriame yra laikomas A.B.Breivikas, sporto salėje.

Duodamas parodymus A.B.Breivikas tvirtino, kad nuo savo arešto prieš beveik penkerius metus jis buvo 885 kartus nuogai išrengtas ir apieškotas.

„Suprantu, kada tai pateisinama – pavyzdžiui, kai taip elgiamasi su anksčiau smurtavusiais žmonėmis ar panašiai, bet aš penkerius metus elgiausi pavyzdingai“, – pabrėžė jis.

A.B.Breivikas tas kūno kratas vadino žeminančiomis ir beprasmiškomis. Kalėjime jis gali naudotis trimis kameromis: vienoje – gyventi, kitoje – mokytis, o trečioje – mankštintis.

Be to, A.B.Breivikas gali naudotis televizoriumi, prie interneto neprijungtu kompiuteriu, žaidimų konsole, skaityti knygas ir laikraščius, dėlioti dėliones. Jis taip pat gali gamintis maistą ir skalbtis savo drabužius, sakė valstybės teisiniai atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.