Žudikas A. B. Breivikas ketina paduoti Norvegiją į teismą

Norvegijos žudikas Andersas Behringas Breivikas ruošiasi paduoti

A. B. Breivikas 2011 metų liepos 22 dieną per sprogimą Osle ir šaudymą Utiojos saloje nužudė 77 žmones bei sužeidė daugiau nei 300 asmenis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
A. B. Breivikas 2011 metų liepos 22 dieną per sprogimą Osle ir šaudymą Utiojos saloje nužudė 77 žmones bei sužeidė daugiau nei 300 asmenis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-02-11 18:55, atnaujinta 2018-01-13 11:23

Dešiniųjų pažiūrų radikalo advokatas Geiras Lippestadas sakė Norvegijos leidiniui „Dagbladet“, kad jis ketina paduoti ieškinį prieš Velykas po nepavykusių bandymų nutraukti jo kliento izoliaciją.

Advokatas įsitikinęs, kad A. B. Breiviko kalinimo sąlygos prieštarauja Europos žmogaus teisių konvencijos trečiajam straipsniui, kuriame nurodoma, kad niekam negali būti taikomas kankinamas, nežmoniškas ar žeminamas elgesys.

„Prailginta izoliacija tampa kankinimo forma“, – pridūrė G. Lipestadas.

A. B. Breivikas 2011 metų liepos 22 dieną per sprogimą Osle ir šaudymą Utiojos saloje nužudė 77 žmones bei sužeidė daugiau nei 300 asmenis. 2012 metų rugpjūčio 24 dieną jam buvo skirta maksimali 21 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Žmogaus teisės jam taip pat galioja. Tai nereiškia, kad jo bausmė palengvės. Jis veikiausiai visada bus specialus kalinys su specialiais apribojimais, tačiau jis negali amžinai likti izoliuotas. Šiuo metu jis nori bendrauti su kitais kaliniais. Kuo ilgiau jis bus izoliuotas, tuo didesnė tikimybė, kad tai jam pakenks“, – nurodė G. Lipestadas.

Kalėjimo valdžia gruodį priėmė rezoliuciją, kuria buvo uždrausta A. B. Breivikui siųsti laiškus, kadangi pareigūnai manė, kad žudikas bando įkurti antiislamišką judėjimą.

Advokatas pasakojo, kad šiuo metu jo klientas daugiausia laiko praleidžia ruošdamasis teismo procesui ir rašydamas naują knygą. Taip pat vyras skaito laikraščius, treniruojasi ir per televizorių žiūri žinias.

Pasak G. Lipestado, A. B. Breivikas jau užbaigė rašyti vieną rankraštį, kurį laiko savo kameroje, kadangi jam uždrausta jį išsiųsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.