Rusų šnipai Niujorke viliojo jaunas moteris

Daugeliui tradiciniai šnipų žaidimai jau atrodo pasenęs Šaltojo karo laikų simbolis. Bet Rusija ir toliau naudoja senoviškus informacijos rinkimo būdus. Tai patvirtino naujo šnipų tinklo Niujorke atskleidimas.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 29, 2015, 7:48 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:27 PM

39 metų Jevgenijus Buriakovas, dirbęs Rusijos „Vnešekonombank“ Niujorko skyriuje, perduodavo surinktą informaciją dviem diplomatine tarnyba besidangsčiusiems patikėtiniams – 40 metų Rusijos ir JAV dvišalės prekybos atstovui Igoriui Sporyševui ir 27-erių misijos prie Jungtinių Tautų (JT) atašė Viktorui Podobnui.

Visi trys rusai dirbo Rusijos užsienio žvalgybai, tačiau pavyko suimti tik diplomatinės neliečiamybės neturėjusį J.Buriakovą. Privačiame versle dirbęs šnipas turėjo puikią priedangą, kuri padėjo net kelerius metus slapstytis ir perdavinėti surinktą informaciją savo kolegoms.

Rusų šnipus domino bet kokia informacija, susijusi su JAV ekonominėmis sankcijomis Rusijai ir alternatyvios energijos šaltinių plėtra. Nukritusių naftos kainų spaudžiama Rusija stengiasi kaip įmanoma labiau įsiskverbti ir daryti poveikį Vakarų rinkoms.

I.Sporyševas ir V.Podobnas, be to, kad persiųsdavo informaciją Rusijai, užsiėmė ir naujų agentų verbavimu. Buvo taikomasi į amerikiečius, dirbančius didelėse kompanijose, ir jaunas moteris, kurios turi ryšių su universitetais Niujorke.

Tiesa, patys šnipai buvo nusivylę darbo rutina ir pokalbiuose atskleidė, kad tikėjosi ko nors panašaus, kas rodoma filmuose apie legendinį agentą Džeimsą Bondą. „Nesitikėjau, kad skraidysiu sraigtasparniu, bet bent jau maniau, kad teks apsimesti kuo nors kitu“, – privačiuose pokalbiuose skundėsi J.Buriakovas.

Uždarose erdvėse, kur galėtų būti lengvai sekami, vengę susitikti šnipai naudodavo kodinę kalbą. Dažniausiai jų telefono pokalbiuose buvo tariamasi perduoti bilietus į sporto varžybas, filmus, taip pat buvo keičiamasi skrybėlėmis, skėčiais, kartais tiesiog būdavo apsikeičiama į pasimatymą atsineštais žurnalais.

Teisingumo departamento išplatinta pažyma rodo, kad Rusija šnipų tinklo veiklai buvo pajungusi ir naujienų agentūrą TASS. Naujienų agentūros žurnalistai turėjo domėtis tokių įstaigų kaip Niujorko vertybinių popierių birža veikla ir perduoti informaciją agentams.

„Ši naujienų agentūra buvo vienas šnipų priedangos būdų jau Šaltojo karo laikais“, – patvirtino Modernios Rusijos instituto dėstytojas Michaelis Weissas. „Daugiau nei pusė TASS darbuotojų buvo įtraukta į šnipinėjimo tinklą“, – nepaliko abejonių buvęs KGB generolas Olegas Kaluginas, pats kurį laiką dirbęs agentūroje.

Nuo 1959 iki 1964 m. Maskvos radijo korespondentu prie JT dirbęs O.Kaluginas pripažino: „Aš dirbau KGB. Aišku, palaikiau ryšį su žmonėmis iš TASS Niujorke.“ Pasak jo, mažai kas pasikeitė – ir dabar naudojami tie patys Šaltojo karo metodai.

„Kad būtų išsaugota Rusijos ekonomika, toks ekonominių, finansinių duomenų rinkimas labai svarbus“, – aiškino O.Kaluginas ir pridūrė, kad tokie oficialią priedangą turintys veikėjai kaip J.Buriakovas – geriausias informacijos rinkimo šaltinis.

Mezga tinklus

Tai jau ne pirmas atvejis, kai JAV sučiumpa rusų šnipų tinklo galą. 2010 metais buvo sulaikyta vienuolikos Rusijai šnipinėjusių agentų grupė, kuri vėliau perduota Maskvai. Didžiausia įžymybe šioje grupėje tapo vėliau žurnaliste ir fotomodeliu dirbusi Anna Chapman.

Pats J.Buriakovas ir jo kolegos prieš juos veikusio tinklo veiklą įvertino skeptiškai: „Jie bendravo su žmonėmis, užmezgė ryšius, bet nieko neišgavo“, – skundėsi rusas.

2010 metais į šnipinėjimo skandalą įsivėlė ir Latvijoje gimusi televizijos laidų vedėja ir žurnalistė A.Fermanova. Latvijoje gimusi rusė buvo kaltinama JAV karinių pajėgų naktinio matymo įrangos gabenimu nulupus skiriamuosius ženklus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.