Į kartuves nėščią moterį stumia brolių godumas

2014 m. gegužės 24 d. 11:13
lrytas.lt
Šimtas rimbo kirčių ir mirtis pakariant. Tokį nuosprendį išgirdusi nėščia sudanietė Meriam Ibrahim galėjo būti nubausta ne tik už atsimetimą nuo islamo. Spėjama, kad verslą turėjusi moteris tapo pavydo auka, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Daily Mail“ ir „Daily News“ informacija.
Daugiau nuotraukų (1)
Devintas mėnuo nėščia 26 metų M.Ibrahim kraupų nuosprendį išgirdo praėjusią savaitę ir dabar laukia bausmės Sudano sostinės Chartumo moterų kalėjime.
Kartu su ja – pusantrų metų sūnus, dar nesuvokiantis savo motinos likimo. Tiesa, nuosprendžio vykdymo data dar nepaskirta. Tik nutarta, kad tai įvyks po to, kai M.Ibrahim pagimdys ir išpenės savo kūdikį.
Šią savaitę į Chartumą atvyko M.Ibrahim sutuoktinis Danielis Wani.
Neįgaliojo vežimėliu judantis vyras gyvena Amerikoje, yra gavęs JAV pilietybę.
Apsilankymas pas žmoną ir sūnų pribloškė vyrą.
Po dviejų savaičių gimdyti turinti sudanietė kalėjime laikoma surakintomis kulkšnimis, kojos ištinusios.
Apie tėvą nieko nežinojo
D.Wani skausmą didina ir tai, kad jis tapo viena priežasčių, dėl ko M.Ibrahim nuteista mirti. Pagal Sudane galiojančią griežtą šariato teisę musulmonės gali tekėti tik už musulmonų. D.Wani yra krikščionis, todėl M.Ibrahim buvo apkaltinta svetimavimu.
„Bet aš niekada nebuvau musulmonė. Mane nuo pradžių augino kaip krikščionę“, – teisme gynėsi sudanietė, atsisakiusi grįžti į islamo tikėjimą.
Painiava dėl moters religijos kilo todėl, kad jos tėvas buvo musulmonas, o motina – krikščionė. Tėvas paliko šeimą, kai Miriam buvo dar maža, o motina dukrą augino pagal savo tikėjimą.
M.Ibrahim tėvas, kuris jau miręs, po skyrybų išsikraustė į kitą Sudano pakraštį ir sukūrė kitą šeimą.
Teisiamoji sakė, kad to nežinojo ir su tėvo šeima nebendravo. Bet būtent iš tų giminaičių Miriam ir sulaukė smūgio.
Verslas sekėsi puikiai
„Mes manome, kad šeimos nariai pateikė ieškinį, nes panoro užvaldyti jos verslą“, – tvirtino JAV nevyriausybinės organizacijos Sudano teisingumo centro („Justice Center Sudan“), kuris finansuoja M.Ibrahim advokatus, atstovas.
Anot jo, pastaruoju metu Meriam turėjo keletą sėkmingų verslų, įskaitant ir parduotuvę sostinėje Chartume.
„Jiems sekėsi tikrai puikiai, verslas augo, o Danielis jai padėjo. Jos netikras brolis ir sesuo tikriausiai apie tai sužinojo ir pagal pavardę atsekė, kad ji – jų giminaitė.
Meriam apie juos pirmą kartą išgirdo, kai brolis ir sesuo pateikė ieškinį. Ji buvo areštuota savo namuose ir įmesta į kalėjimą be jokio įspėjimo“, – kalbėjo organizacijos atstovas.
Išjudino visą pasaulį
M.Ibrahim paskirtas teismo nuosprendis nuskambėjo visame pasaulyje. Įvairių šalių organizacijos ėmė raginti moterį paleisti.
Juolab kad abu M.Ibrahim vaikai gali prarasti ne tik motiną, bet ir tėvą, mat pagal Sudano įstatymus krikščioniui draudžiama auginti vaikus musulmonus.
D.Wani į JAV išvyko per vieną Sudano pilietinių karų, o su būsimąja žmona susipažino lankydamasis tėvynėje, į kurią dažnai grįžta.
Pora susituokė 2011 metais, tačiau Jungtinės Amerikos Valstijos M.Ibrahim pilietybės nesuteikė.
Keli JAV politikai kreipėsi į valstybės sekretorių Johną Kerry, ragindami įsikišti asmeniškai ir išgelbėti Amerikos piliečio šeimą.
Tiesa, net jeigu M.Ibrahim būtų leista išvykti, jos verslas, ko gero, vis tiek atitektų piktavaliams giminaičiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.