Atsistatydino Libijos rinkimų komisijos vadovas

Atsistatydino Libijos centrinės rinkimų komisijos vadovas Nuri al-Abbaras, sekmadienį pranešė televizijos kanalas „Al Arabiya“.

Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-03-03 08:37, atnaujinta 2018-02-15 18:57

Vasario 20 d. Libijoje vyko konstitucinės asamblėjos narių rinkimai. Šios asamblėjos nariams teks parengti naująjį pagrindinį šalies įstatymą. Iš pradžių ją turėjo sudaryti 60 žmonių: po 20 atstovų iš šiaurės rytų, vakarinės ir pietinės šalies dalių. Šešios vietos turėjo atitekti moterims, šešios tubų, tuaregų ir berberų genčių atstovams.

Libijos pietuose gyvenantys amazigai (berberai) pareiškė, kad boikotuos rinkimus protestuodami prieš tai, kad būsimoje konstitucijoje nenumatomas mechanizmas, užtikrinantis jų kultūrines teises. Galiausiai jie neteko dviejų savo vietų ir dabar naująją laikinąją instituciją sudarys 58 žmonės.

Vasario 20 dieną per 90 iš beveik 1,6 tūkst. rinkimų apylinkių taip ir nebuvo atidarytos saugumo sumetimais - dėl vykstančių neramumų ir grasinimų rinkėjų gyvybei, taip pat dėl etninių mažumų boikoto.

Dėl šios priežasties 11 iš 58 asamblėjos atstovų pavardės taip ir nebuvo paskelbtos. Pakartotinis balsavimas, vykęs vasario 26 dieną, vėl buvo nutrauktas.

Kaip pareiškė šeštadienį N. al Abaras, Tripolyje ir Bengazyje pirmauja kandidatai, atstovaujantys liberaliosioms jėgoms, o galutiniai rezultatai turėtų būti paskelbti per artimiausias dvi savaites. Pasak jo, dėl 13 laisvų vietų turėtų nuspręsti Visuotinis nacionalinis kongresas (laikinasis parlamentas).

Pagal ankstesnį grafiką, deputatai turėjo parengti pagrindinį šalies įstatymą, surengti referendumą ir paskirti parlamento rinkimų datą iki vasario pradžios. Dėl įvairių priežasčių užsitęsęs pereinamasis laikotarpis jau išprovokavo masines protesto akcijas, kurios pastarąsias dvi savaites vyksta įvairiuose šalies kampeliuose, pirmiausia Tripolyje ir Bengazyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.