Somalyje siautėjęs ciklonas pražudė 300 žmonių

Apie 300 žmonių

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2013, 10:50 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:03 AM

„Smarkios liūtys, didelis vėjo greitis ir potvyniai sukūrė nepaprastąją padėtį. Baiminamasi, kad žuvo 300 žmonių, o dar šimtai laikomi dingusiais, taip pat prarasta nesuskaičiuojama daugybė naminių gyvulių“, – sakoma šio pusiau autonominio regiono vyriausybės pranešime.

Aukų skaičiaus negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai, tačiau orų ekspertai iš Jungtinių Tautų (JT) Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) patvirtino, jog tame regione kilo dideli potvyniai.

„Puntlandas yra pusdykumių regionas, todėl jame lyja retai, tačiau kai tai įvyksta, kiek esame matę ... poveikis yra niokojantis“, – sakė aukštas FAO techninis patarėjas Husseinas Gadainas.

Liūdnai pagarsėję piratų veiklos židiniai, tokie kaip Eilo uostas, iš kurio ginkluoti somaliečiai rengdavo atakas toli Indijos vandenyne, tapo vienomis iš labiausiai nuniokotų teritorijų.

„Daug žvejų dingę ir, kaip baiminamasi, žuvę; audra nusiaubė ištisus kaimus, namus pastatus ir laivus“, – sakoma vyriausybės pranešime.

To pajūrio regiono nuniokojimas per 2004 metų cunamį, daugelio nuomone, buvo vienas iš pagrindinių veiksnių, paskatinusių somaliečių piratų atakas, kurios pasiekė kulminaciją 2011 metų sausė, kai pagrobėjų rankose buvo 736 įkaitai ir 32 laivai.

Tačiau per pastaruosius dvejus metus tokių išpuolių sumažėjo – iš dalies dėl to, kad į laivų įgulas pradėta įtraukinėti ginkluotus apsaugininkus, o tame regione suintensyvino patruliavimą daugelio šalių karinių jūrų pajėgų laivai.

Somalį tebekrečia pilietinis karas, įsiplieskęs po centrinės vyriausybės žlugimo 1991 metais.

Neturtingas Puntlandas, kuris yra Rytų Afrikos kyšulyje, turi savo vyriausybę, tačiau, kitaip negu kaimyninis Somalilandas, jis nepaskelbė nepriklausomybės nuo Somalio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.