Laiške B. Obamai - mirtinų nuodų dozė (atnaujinta)

Laiškas buvo aptiktas antradienį atokiame skyriuje, kuriame rūšiuojamos į Baltuosius rūmus ateinančios pašto siuntos.

B. Obamai skirtame laiške aptikta pavojingos medžiagos ricino.<br>AP
B. Obamai skirtame laiške aptikta pavojingos medžiagos ricino.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP, BBC ir lrytas.lt inf.

Apr 18, 2013, 7:30 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:39 AM

Laiškas buvo aptiktas antradienį atokiame skyriuje, kuriame rūšiuojamos į Baltuosius rūmus ateinančios pašto siuntos.

BBC informuoja, kad pirmoji šios medžiagos analizė parodė, jog tai yra mirtinai nuodingas ricinas, netrukus paskelbė Federalinis tyrimų biuras (FTB).

Tą pačią dieną pareigūnai nurodė, kad senatoriui Rogeriui Wickeriui buvo atsiųstas laiškas persunktas ricinu, mirtinu nuodu.

Pasak Slaptosios tarnybos atstovo Edwino Donovano, agentūra, kuri saugo prezidentą ir jo šeimą, kartu su JAV Kapitolijaus policija bei FTB tiria pastarąjį atvejį.

Vėliau FTB agentas Danielis McMullenas pranešė, kad pareigūnai sulaikė įtariamąjį - 45 metų Paulą Keviną Curtisą, kuris galėjo išsiųsti abu laiškus šiems aukštiems JAV pareigūnams. Vyras buvo sulaikytas savo namuose Tenesio valstijoje.

Laiške - ricino pėdsakai

Trečiadienį buvo pranešta, kad JAV senatoriui siųstame laiške rasta gyvybei pavojingo nuodo ricino pėdsakų.

Laiškas buvo adresuotas respublikonui Rogeriui Wickeriui iš Misisipės valstijos, pranešė žinybos, kuriomis remiasi užsienio naujienų agentūros.

Laiškas buvo atplėštas ne Kapitolijuje, kur įsikūręs JAV Kongresas, bet kitame pastate Vašingtone. Jis senatoriaus biuro nepasiekė.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir kitos saugumo tarnybos pradėjo tyrimą. Ant laiško siuntėjas nebuvo nurodytas, jis išsiųstas Memfyje Tenesio valstijoje. Dėl incidento laikinai uždaryti visi pašto skyriai Kapitolijuje.

Net mažiausios ricino dozės yra mirtinos. Priešnuodžio jam nėra. JAV Senato ir Baltųjų rūmų pašto skyriuose ricino buvo rasta ir 2004-aisiais. JAV Kongresui 2001 metais buvo siuntinėjami laiškai su juodligės sukėlėju.

Siuntė laiškus su juodligės užkratu

Tokie laiškai trikdo nervus po pirmadienio sprogimų Bostono maratone, kur žuvo trys žmonės, sužeista daugiau kaip 180 žmonių. Tačiau kol kas nežinoma, ar šie incidentai yra kaip nors susiję.

Užnuodyti laiškai primena paslaptingą pluoštą senatoriams ir žurnalistams siųstų laiškų su juodligės užkratu po rugsėjo 11-osios išpuolių 2001 metais; tada nuo juodligės mirė penki žmonės, susirgo dar 17.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.