Norvegija sveikina teismo sprendimą A. B. Breiviko byloje

Per ultradešiniųjų

Prokurorai prašė skirti jam psichiatrinį gydymą uždaroje klinikoje, tačiau tam prieštaravo dauguma aukų šeimų, didžioji dalis Norvegijos visuomenės ir pats A. B. Breivikas.<br>"Reuters"
Prokurorai prašė skirti jam psichiatrinį gydymą uždaroje klinikoje, tačiau tam prieštaravo dauguma aukų šeimų, didžioji dalis Norvegijos visuomenės ir pats A. B. Breivikas.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 24, 2012, 10:10 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:11 AM

Emma Martinovic socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „YEEEEEEESSSSSSSS!!!“, o Viljaras Hansse, kuriam per žudynes kulka buvo pataikiusi į galvą, parašė: „Baigta. Taškas“.

„Šis mėšlas pagaliau baigėsi. Dabar gali prasidėti gyvenimas“, - pažymėjo per šaudynes Uotiojos saloje likusi gyva Ingrid Nymoen.

„Ketinu visokeriopai išgyventi pirmąją dieną mano likusiame gyvenime“, - jai antrino Frida Holm Skoglund.

Oslo teismas vienbalsiai priimtoje nutartyje pripažino A. B. Breiviką atsakingu dėl „teroro aktų“, - bombos susprogdinimo Norvegijos sostinėje, nusinešusio aštuonias žmonių gyvybes, taip pat dar 69 žmonių nužudymo per šaudynes netoli Oslo esančioje Utiojos saloje, kur dauguma jo aukų buvo paaugliai, susirinkę į valdančiosios Darbo partijos jaunimo vasaros stovyklą.

Norvegijos teismas penktadienį pranešė nutaręs, kad ekstremistas yra pakaltinamas, nes jo neapykantos kupini pareiškimai atspindi jo ultradešiniąsias pažiūras, o ne psichopato pamišimą.

Teismo pirmininkė Wenche Elizabeth Arntzen sakė, jog teismas laikosi nuomonės, kad A.B.Breivikui būdingos „asocialios ir narciziškos asmenybės ypatybės“, o ne psichozė, kaip nustatė viena psichiatrų grupė.

„Teismas nustatė, kad reikalavimai pateikti įrodymų dėl baudžiamojo pakaltinamumo buvo įvykdyti“, - sakė W. E. Arntzen.

Teismo pirmininkė anksčiau paskelbė nuosprendį, jog A. B. Breivikui skiriama 21 laisvės atėmimo - daugiausiai, kiek leidžia šalies įstatymai, tačiau šis terminas gali būti neribotą laiką pratęstas.

Teisėja sakė, kad teismas negalėjo patvirtinti kai kurių klasikinių schizofrenijos požymių, tokių kaip didelio masto paranojiniai kliedesiai, haliucinacijos arba neologizmų ir išgalvotų terminų bei frazių vartojimas.

Ilgoje nutarties apžvalgoje W. E. Arntzen nurodė, kad penki teisėjų kolegijos nariai priėmė šį sprendimą laisva valia, išklausę dvi priešingas išvadas dėl A. B. Breiviko, pernai liepą nužudžiusio per sprogdinimą ir šaudynes, psichikos būklės.

Ji taip pat sakė, kad kolegijos nepaveikė paties A. B. Breiviko nuostata. Teisiamas ekstremistas sakė, kad jam būti išsiųstam į psichiatrijos kliniką būtų „blogiau nei pati mirtis“, tačiau jis nusišypsojo, išgirdęs, kad jam skiriama laisvės atėmimo bausmė.

Knutas Storbergetas, kuris šių atakų metu buvo Norvegijos teisingumo ministras, taip pat gyrė teismo nutartį, sakydamas televizijai TV2: „Tai geras pagrindas jam likti kalėjime visą likusį gyvenimą.“

„Tai griežčiausias nuosprendis, koks galėjo būti jam skirtas“, - pridūrė jis.

„Tai gera ir teisinga nutartis, - sakoma bulvarinio dienraščio VG internetinės versijos vedamajame. - Andersas Behringas Breivikas žinojo, ką daro - jog tai yra blogis.“

„Moralinė teisė, kad tas, kuris daro bloga, turėtų būti laikomas atsakingu“, - pridūrė laikraštis.

Teisėjai turėjo nuspręsti, ar 33 metų vienišius, kuris prisipažino įvykdęs šias atakas pernai liepos 22 dieną, yra blaivaus proto, ar pamišęs.

A. B. Breivikas teigė vykdantis misiją prieš „musulmonų invaziją“ į Europą ir visus tuos, kurie palaiko multikultūrizmą.

Prokurorai prašė skirti jam psichiatrinį gydymą uždaroje klinikoje, tačiau tam prieštaravo dauguma aukų šeimų, didžioji dalis Norvegijos visuomenės ir pats A. B. Breivikas.

„Man labai malonu dėl šios nutarties - ji suteikia patikimumo Norvegijos teisingumo sistemai“, - Bjoernas Kasperas Ilaugas, kuris į savo valtį surinko išsigandusius paauglius, mėginusius plaukte ištrūkti iš Utiojos salos, sakė naujienų agentūrai AFP.

„Žmogus, kuris taip ilgai ir tiksliai ruošiasi išpuoliams, gali būti tik sveiko proto“, - pridūrė jis.

„Teisingumas įvykdytas - tai svarbiausias dalykas“, - taip pat per šiuos išpuolius likęs gyvas Tore Sindingas Bekkedalas sakė žurnalistams.

Nors aukų artimiesiems buvo sunku vėl klausytis šiurpių detalių apie žudynes per penktadienį vykusį teismo posėdį, dauguma norvegų reiškė palengvėjimą ir pasitenkinimą, jog ši byla pagaliau baigėsi.

„Man labai palengvėjo - jaučiu, kad buvo įvykdytas teisingumas“, - Unni Espeland Marcussen, netekusi Utiojoje 17-metės dukros, rašo pranešime, paskelbtame dienraščio „Aftenposten“ svetainėje.

A. B. Breivikas „turės prisiimti atsakomybę už viską, ką padarė, ir atlikti bausmę kalėjime, - pridūrė ji. - Man tai atrodo teisinga, nes manau, kad jis žinojo, ką daro.“

Psichiatrę Kjersti Narud sakė naujienų agentūrai NTB taip pat mananti, jog nutartis teisinga.

„Breivikas parodė aukšto laipsnio sąmoningumą savo arešto metu, - nurodė ji. - Negaliu atmesti, kad atakų metu jis išgyveno psichozę, bet jeigu taip ir buvo, ji negalėjo būti pakankamai smarki, kad apsaugotų jį nuo baudžiamosios atsakomybės.“

A. B. Breiviko advokatai sakė, kad jų klientas neketina skųsti nutarties, nors tai dar turi teisę padaryti prokurorai.

„Jeigu nebus apeliacijos, tai reiškia, kad įgysime ramybę; kad nebereikės sutelkti jėgų naujam nagrinėjimui, - sakė U. E. Marcussen. - Tuomet dar giliau gedėtume... Būtų gerai visa tai palikti praeityje.“

Iš užsienių plūstančių „Twitter“ žinučių sraute įvertinimai buvo įvairūs, tačiau dauguma komentatorių teigė nesuvokiantys, kaip A. B. Breivikui galėjo būti skirta „tik“ 21 metai kalėjimo.

Pagal Norvegijos įstatymus už A. B. Breiviko įvykdytus nusikaltimus numatoma didžiausia laisvės atėmimo bausmė yra 21 metai, tačiau ji gali būti neribotai pratęsta, jeigu jis būtų laikomas tebekeliančiu grėsmę visuomenei.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.