Stop chemijai: šios gamtinės priemonės apsaugos jūsų augalus

Namuose auginamas gėles, prieskonines žoleles ar kitas daržoves bei dekoratyvinius augalus kartais puola kenkėjai. Tačiau nereikėtų galvoti, kad tokiais atvejais cheminės apsaugos priemonės – vienintelis ir nepamainomas pasirinkimas.

Chemijos alternatyvos: gamtinės augalų apsaugos priemonės naudojimui namuose.<br>V.Balkūno nuotr.
Chemijos alternatyvos: gamtinės augalų apsaugos priemonės naudojimui namuose.<br>V.Balkūno nuotr.
Eteriniai aliejai, alkaloidai, glikozidai, esteriai – tai veikliosios apsauginės priemonės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eteriniai aliejai, alkaloidai, glikozidai, esteriai – tai veikliosios apsauginės priemonės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Augalų kenkėjus ir ligų sukėlėjus atbaido česnakas.<br>D.Umbraso nuotr.
Augalų kenkėjus ir ligų sukėlėjus atbaido česnakas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-01-02 13:17, atnaujinta 2020-01-02 13:18

Lietuvos pievose, miškuose ir net daržuose auga gamtinės augalų apsaugos priemonių alternatyvos, padedančios kovoti su įvairiais kenkėjais ir augalų ligų sukėlėjais.

Kas saugo augalus ir naikina kenkėjus?

Eteriniai aliejai, alkaloidai, glikozidai, esteriai – tai įvairiuose augaluose slypinčios veikliosios medžiagos, kartu veikiančios ir kaip ligų sukėlėjus ir kenkėjus atbaidančios ar net sunaikinančios priemonės.

Kadangi šios medžiagos yra natūralios kilmės, gaunamos iš augalų, jų vartojimas yra visiškai saugus. Natūralios apsaugos priemonės nekenkia žmogaus sveikatai, nėra toksiškos aplinkai. Jas naudoti visiškai saugu net ir uždarose namų patalpose, o jų naudojimas nereikalauja papildomų apsaugos priemonių.

Maža to, augalinės kilmės apsauginės priemonės savo struktūra ir sudėtimi yra artimos gamtinei aplinkai. Tai lemia greitesnį jų suirimą, lengvesnį ir paprastesnį pasišalinimą nuo augalų (tai itin svarbu maistui naudojamų augalų atveju).

Kai kurie gėlininkai, sodininkai ir daržininkai, vengdami cheminių augalų apsaugos produktų, renkasi ne tik augalinės kilmės apsaugines priemones, bet pasinaudoja ir buityje beveik kasdien vartojamomis priemonėmis. Paprasti, bet veiksmingi pavyzdžiai: druska ir soda.

Purškimas druskos tirpalu padeda kovoti su miltlige ir svogūninėmis musėmis. Apipurškimas sodos tirpalu saugo vynuoges nuo grybinių ligų, vaismedžius – nuo lapus darkančių kenkėjų. Soda taip pat padeda kovoti ir su miltlige.

Kokie augalai gelbsti kitus augalus nuo ligų ir kenkėjų?

Nuo nemažą dalį augalų varginančių amarų apsisaugoti padeda karčiojo kiečio nuoviras. Amarams ir kitiems kenkėjams nepatinka gvazdikėliai – apsaugai naudoti patariama gvazdikėlių eterinį aliejų.

Veiksminga priemonė yra pomidorų nuoviras. Nuoviro paruošimui galima naudoti šaknis, sveikas antžemines dalis, pažastinius ūglius ir kitas genėjimo metu pašalintas pomidorų dalis. Į nuovirą galima įmaišyti ir skalbiamojo muilo.

Augalų kenkėjus ir ligų sukėlėjus atbaido česnakas. Susmulkinus česnako skilteles, jos užpilamos vandeniu, tokiu būdu gaminamos česnakų trauktinės. Česnakų trauktines prieš purškiant augalus būtina atskiesti vandeniu.

Dėl išskirtinio kvapo ir sudėtyje esančių eterinių aliejų veiksminga apsauginė priemonė yra serenčiai ir ypač – sudžiovintos serenčių antžeminės dalys.

Natūraliais būdais saugant augalus nuo kenkėjų galima pasitelkti vaistinių ramunėlių antpilą, tabako nuovirą, natūralius kalendrų, raganių preparatus ir net valgomojo svogūno lukštus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.