Lietuviškos daržovės ant švenčių stalo: ką būtina žinoti

Ant šventinių Kalėdų ir Naujųjų metų stalų savo vietą neretai atranda ir lietuviškos daržovės. Kad lietuviškos daržovės išsaugotų maistinę vertę ir gerą skonį, egzistuoja keletas patarimų, padėsiančių jas tinkamai paruošti.

Lietuviškos daržovės ant švenčių stalo: ką būtina žinoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviškos daržovės ant švenčių stalo: ką būtina žinoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daržovių plovimui patartina rinktis šaltą vandenį. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daržovių plovimui patartina rinktis šaltą vandenį. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 23, 2019, 12:06 PM, atnaujinta Dec 23, 2019, 12:07 PM

- Naudojant ant palangės užaugintas prieskonines žoleles, salotas ar špinatus, vertėtų juos plėšyti. Pjaustant prarandama dalis maistingųjų medžiagų. Beje, smulkinant daržoves su virtuviniais įrankiais, patartina pirmenybę teikti plastmasiniams ir nerūdijančio plieno įrankiams.

Pastebėta, kad itin stipriai susmulkintos daržovės būna netekę itin didelės dalies sveikatai reikalingų medžiagų. Todėl nebijokite tiekti stambesniais gabalais suplėšytų salotų lapų, špinatų ar prieskoninių žolių bei svogūnų laiškų, o kartu ir stambiau supjaustytų pomidorų, agurkų ar kitų daržovių.

- Apdorojant morkas, bulves, burokėlius, svogūnus ir kitas daržoves, kurias reikia nuskusti, nulupti ar nuvalyti kitais būdais, patartina laikytis tam tikro eiliškumo. Visų pirma, reikia juos nulupti ar nuskusti, tuomet nuplauti ir tik tada pjaustyti.

Smulkiai pjaustytų daržovių sąlytis su vandeniu ir oru mažina daržovėse esančių vitaminų, mineralų ir kitų naudingųjų medžiagų kiekį. Dėl šios priežasties nereikėtų daržovių ruoštis iš anksto: jas valyti, plauti ir pjaustyti geriausia prieš pat patiekalo ruošimą ar pateikimą ant šventinio stalo.

- Daržoves, kurias galima vartoti su odele, tai yra nenuluptas, vertėtų valgyti nešalinant odos. Taip yra dėl labai paprastos priežasties: būtent daržovių odelėje ir sluoksniuose, esančiuose prie odelės, kaupiasi didžiausi maistingųjų medžiagų – vitaminų, mineralų, eterinių aliejų – kiekiai.

Jei daržovių negalima valgyti su odele, jas lupti ar skusti reiktų kuo ploniau, pašalinant kuo plonesnį odelės sluoksnį.

- Daržovių plovimui patartina rinktis šaltą vandenį. Jei daržovėse gali gyventi kenkėjai, jas patartina pamirkyti šaltame vandenyje su druska. Druskuotame vandenyje pravartu pamirkyti brokolius, kalafiorus ir kitas panašias daržoves.

- Morkos, bulvės, svogūnai, česnakai, burokėliai, pupelės – tai tradicinės lietuviškos daržovės, kurios dažniausiai puikuojasi ant šventinio stalo. Tačiau vertėtų nepamiršti ir kitų lietuviško daržo gėrybių, kurios gali atrasti vietą tarp šventinių patiekalų ar jų ingredientų. Rauginti kopūstai, rauginti ar konservuoti agurkai – puiki sudėtinė įvairių mišrainių dalis.

Nepamiršti vertėtų ir šaldytų lapinių daržovių, šaldytų paprikų, moliūgų, šparagų.

- Kartais, ruošiant vaišių stalą, naudinga pasitelkti ne tik įprastas klasikinėmis tapusias daržoves, bet paieškoti ir sveikatai naudingų alternatyvų. Pavyzdžiui, įprastą kopūstą galite pakeisti raudonuoju, kuriame vitamino C yra beveik dvigubai daugiau nei įprastame baltagūžiame kopūste.

Jei turite šiemetinio derliaus šaldytų salierų arba parduotuvėje ar turguje randate kokybiškų žalių salierų, vertėtų šią daržovę įtraukti į šventinį valgiaraštį. Salierai pasižymi išskirtiniu skoniu, o šventiniu laikotarpiu jie itin naudingi, nes skatina virškinimo procesus bei spartina medžiagų apykaitą.

Ruošiant patiekalus, į kuriuos dedami svogūnai, taip pat nereikėtų apsiriboti tradiciniais svogūnais. Svogūnus galima rinktis priklausomai nuo to, kokio skonio aštrumo ir intensyvumo reikia patiekalui: aštriausi yra tradiciniai geltonieji, gana aštrūs yra raudonieji, o švelniausi – šalotiniai svogūnai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.