Vokiečių brigados šeimų vaikai mokysis sostinės darželyje „Dainorėliai“ bei Kauno A. Stulginskio mokykloje

Į Lietuvą perkeliamos Vokietijos brigados karių vaikai mokysis sostinės darželyje „Dainorėliai“ bei Kauno Aleksandro Stulginskio mokykloje.

 Į Vilnių atvyko Vokietijos kariuomenės 45-osios brigados „Lietuva“ štabo pirminė valdymo grupė.<br> Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
 Į Vilnių atvyko Vokietijos kariuomenės 45-osios brigados „Lietuva“ štabo pirminė valdymo grupė.<br> Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2024, 2:41 PM

Tai numatantį nutarimo projektą trečiadienį patvirtino Ministrų kabinetas. Nutarimo projekte taip pat nurodoma, jog valstybė skirs atitinkamas biudžeto lėšas iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) asignavimų šių darželių pritaikymui pagal Vokietijos pateiktus reikalavimus.

Visgi, kiek finansų pareikalaus darželio ir mokyklos įrengimas – kol kas nėra aišku.

„Kol kas mes aiškinamės konkrečias sumas. Jos priklausys, be abejo, nuo žmonių skaičiaus. Apytiksles sumas ir galimus skaičius turime, bet iki galo dar vyksta derinimo procesas“, – trečiadienį prieš prasidedant Vyriausybės posėdžiui žurnalistams sakė laikinai ŠMSM vadovaujanti Monika Navickienė.

„Pirmame etape nekalbame apie milijonus – kalbame apie kelis šimtus tūkstančių eurų, jeigu kalbame apie pirmąjį etapą“, – patikslino ji.

M. Navickienė taip pat nurodė, jog vertinant brigados karių šeimų poreikius gali atsirasti ir daugiau mokyklų, kurios bus pritaikytos vokiečiams.

„Reikės ieškoti sprendimų drauge su kitomis ministerijomis, drauge su atvykstančiaisiais, kokių paslaugų gali reikėti. Mums labai svarbu, kad mes užtikrintume reikiamas sąlygas ir galimybes ugdytis brigados atvykstantiems šeimų nariams ir vaikams“, – pridūrė ministrė.

ELTA primena, kad balandį į Lietuvą atvyko pirmasis Vokietijos brigados elementas – per 20 karių, kurie bus atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą. Taip pat iki metų pabaigos išaugsiantis pirminis štabo elementas padės į šalį perkeliant Vokietijos karius.

Iš viso į Lietuvą ketinama perkelti apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių. Dalis jų atvyks su savo šeimomis. Balandį Lietuvoje viešėjęs Vokietijos kariuomenės sausumos pajėgų vadas Alfons Mais teigė, jog kol kas nėra aišku, koks skaičius vokiečių karių į Lietuvą atvyks su savo artimaisiais.

Planuojama, kad iki 2026 metų į Lietuvą bus perkelta didžioji brigados dalis. Vokietijos gynybos ministro B. Pistoriuso teigimu, pilną operacinį pajėgumą brigada įgis 2027 metais.

Berlynas 2022 metų vasarą įsipareigojo Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą – toks sutarimas numatytas Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir prezidento Gitano Nausėdos pasirašytame komunikate.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.