Vilniaus senamiestyje sugriuvo rekonstruojamo namo kampas

Pirmadienio popietę į Vilniaus centrą skubėjo medikai ir ugniagesiai. Policija pranešė, kad 14 val. Vilniaus gatvėje apgriuvo 35 numeriu pažymėto namo dalis - lyg kortų namelis subyrėjo rekonstruojamo dviejų aukštų pastato kampas.

Griūties priežastis nustatys ekspertai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Griūties priežastis nustatys ekspertai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Jan 5, 2015, 2:05 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 12:04 AM

Iš pradžių buvo baimintasi, kad po plytų krūva gali būti nukentėjusių žmonių, tačiau, pirminiais duomenimis, per incidentą niekas nenukentėjo.

Į įvykio vietą atskubėjo keli ugniagesių ekipažai, policijos patruliai ir keli greitosios pagalbos automobiliai. Policijos pareigūnai kuriam laikui uždarė eismą Vilniaus gatvės atkarpoje nuo Islandijos gatvės.

Kol kas nežinoma, dėl kokių priežasčių subyrėjo namo kampas. Sugriuvusioje pastato dalyje vyko rekonstrukcijos darbai, joje net nebuvo pertvarų, o ties pamatais iškasta duobė.

Kaip pranešė agentūra ELTA, bendrovės „Infrasta“ vadovo Sauliaus Skrolio teigimu, atliekamų darbų vietoje anksčiau buvo arka, dėl to šioje vietoje pamatai yra seklesni.

Darbininkai pasakojo, kad iškasę duobę iki 1,2 metro gylio, jie pamatė, kad pradėjo trūkinėti pastato sienos. Vyrai šoko iš duobės, o po akimirkos pastato kampas sugriuvo.

Šiame pastate yra įsikūrę biurai, vyninė „Franki“, todėl ugniagesiai iš namo evakavo ten buvusius keliasdešimt žmonių, atjungta elektra, vandens tiekimas. Specialistai negali garantuoti, kad nenugrius ir likęs stovėti namo kampas.

Praėjus kuriam laikui po nelaimės dar buvo sprendžiama ar likusiai sveikai namo daliai vėl įjungti visas svarbiausias komunikacijas. Vėliau nuspręsta vandenį ir šildymą sveikoje pastato dalyje įjungti.

Po kurį laiką trukusių diskusijų tarp Statybų inspekcijos specialistų, civilinės saugos atstovų ir statybininkų, buvo nuspręsta, kad visos pastate esančios įstaigos ir įmonės, įskaitant ir vyninę, pirmadienį savo darbą turi nutraukti. Statybininkai įpareigoti į pagalbą pasitelkus saugos tarnybą iki antradienio užtikrinti pavojingos vietos apsaugą.

Statybos inspekcija sudarė specialią komisiją, kuri tirs griūties priežastis. Komisija antradienį taip pat turės spręsti, kokių veiksmų toliau reikia imtis sugriuvusioje pastato dalyje ir kaip toliau saugiai organizuoti įmonių darbą likusioje sveikoje pastato dalyje.

Pastatas - kultūros paveldo objektas

Darbus atlikusios bendrovės „Nivaras“ atstovas Zenas Kaminskas agentūrai BNS sakė, kad pastate buvo kasami rūsiai ir tvarkomi pamatai. 

Jo teigimu, atkasus dalį pamatų, vienas iš darbuotojų pastebėjo sienoje įtrūkimą ir paragino kitus darbininkus evakuotis. Pirminiais duomenimis, darbai buvo atliekami tvarkant odontologijos kabinetą. 

Pastatas yra saugomas kultūros paveldo objektas, pranešė BNS.

Vilniaus senamiestyje pastatas sugriuvo ir 2007 m.

Vilniaus senamiestyje pastatas sugriuvo ir prieš 8 metus. Tąkart Šiaulių g. sugriuvo gyvenamasis namas. Žmonių aukų pavyko išvengti tik per laimingą atsitiktinumą.

2007 m. sugriuvus namui be stogo virš galvos liko daugiau kaip dešimt šeimų.

Vėliau namas buvo atstatytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.