Piniavoje žvejojusių vaikų laimikis - granata su sprogdikliu

2014 m. rugpjūčio 5 d. 14:46
Virginija Petrauskienė
Antradienį Panevėžyje išminuotojams netrūko darbo. Jie trijose vietose turėjo nukenksminti į paviršių išlindusius karo laikų sprogmenis. Vieną 1940 metų granatą su sprogdikliu iš Lėvens upės ištraukė Piniavoje žvejoję vaikai. Granata užsikabino ant vieno žvejo kabliuko.
Daugiau nuotraukų (1)
Apie 15 valandą 30 minučių nuo Panevėžio ribos už penkių kilometrų esančioje Piniavoje ši granata buvo nukenksminta. „Ji labai pavojinga, jos negalima pervežti, todėl teko nukenksminti vietoje", – sakė J.Vitkaus inžinerijos bataliono 3-iojo sprogmenų neutralizavimo skyriaus vadas, vyresnysis seržantas Marius Rudžianskas.
Kol dirbo išminuotojai, magistralėje „VIa Baltica"per Piniavoje esantį tiltą buvo uždarytas eismas. Karštyje išsirikiavo kelių kilometrų automobilių eilė. Tarp laukiančiųjų iš kažkur pasklido kalbos, kad po tiltu rasta galinga savadarbė bomba. Vietiniai ėmėsi už galvų ir džiaugėsi, kad eidami maudytis netyčia neužmynė pavojingo sprogmens.
Vasario 16-osios gatvėje, prie rajono savivaldybės iš karto po vidurdienio išsirikiavo policijos, ugniagesių, dujų tarnybos ir medikų automobiliai. Kiemo trinkeles klojantys darbininkai surado surūdijusį, į sprogmenį panašų daiktą. Jį kartu su smėliu užkabino ekskavatoriaus kaušas.
Apie radinį darbininkai pranešė savivaldybės administracijai. Ši iškvietė specialiąsias tarnybas. Pavojinga vieta buvo aptverta „Stop“ juosta.
Laukdami išminuotojų Kupiškio bendrovės „Nodama“ darbininkai sugulė ant pievos po medžiais. Vyrai pasakojo, kad jų darbe tai jau nebe pirmas panašus radinys. Jie prisiminė, kad pernai dirbdami Mažeikiuose ne kartą kvietė išminuotojus, nes dirbdami aptikdavo kone žemės paviršiuje gulinčius Antrojo pasaulinio karo laikų sprogmenis.
Šį kartą vienoje iš Panevėžio centrinių gatvių įtariamas sprogmuo rastas vos už kelių metrų nuo tos vietos, kur prieš kelerius metus buvo rasta žmonių kaulų. Tąsyk tiesiant tinklus buvo kasamas griovys. Darbus atlikę darbininkai surado žmonių kaulų.
Tuomet darbo ėmėsi archeologai. Jie surado aštuonių žmonių kaulus. Mirusieji buvo užkasti be karstų, nerasta ir jokių įkapių. Tuo metu teritoriją kasinėję specialistai įtarė, kad mirusiųjų kūnai buvo apipilti kažkokia chemine medžiaga, kuri naikina audinius. Įtarta, kad tai galėjo būti pokario metų sovietinio saugumo aukos.
Nes po karo toje miesto vietoje buvo įsikūrusi NKVD tarnybos būstinė. Tarp vyrų palaikų buvo ir moters, sėdinčios su vaikeliu ant kelių, kaulai.
Antradienį dar vienas sprogmuo buvo surastas Panevėžio rajone Daukniūnuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.