Buvusi kalėjimo prižiūrėtoja ir jos bendrininku tapęs kalinys išgirdo nuosprendį

2024 m. birželio 26 d. 14:59
Kauno apygardos teismas
Trečiadienį Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį K. R. už tai, kad ji, būdama valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu – dirbdama Lietuvos kalėjimų tarnybos specialiste, būdama sukurstyta nusikaltimo organizatoriaus E. B., piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir neteisėtai disponavo Lietuvos Respublikos tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytomis medžiagomis turint tikslą jas platinti.
Daugiau nuotraukų (1)
K. R. nuo 2021 m. gruodžio mėnesio užmezgė netarnybinius draugiškus santykius su laisvės atėmimo bausmę atliekančiu nuteistuoju E. B., draugiškus santykius palaikė, taip pat turėdama tikslą veikti jo ir savo naudai priešingai tarnybos interesams, tai yra už piniginį atlygį sistemingai neteisėtai įnešti į įkalinimo įstaigą ir perduoti jam draudžiamus turėti daiktus.
Iki 2023 m. vasario 22 d. E. B. per kitus asmenis suorganizavus dopingo medžiagų įgijimą, padėjimą laisvėje, jam nurodžius šių medžiagų laikymo vietą bei gavusi E. B. nurodymą tas medžiagas paimti ir įnešti į įkalinimo įstaigą bei perduoti jam, taip piktnaudžiauti jai suteiktais įgaliojimais, sutiko vykdyti E. B. nurodymus ir iki 2023 m. vasario 22 d. už įkalinimo įstaigos ribų neteisėtai įgijo dopingo medžiagas, jas neteisėtai parsigabeno ir laikė savo bute.
K. R. 2023 m. vasario 22 d., apie 8.00 val., slėpdama drabužiuose dalį jų iš savo namų atgabeno ir įnešė į kalėjimą, tačiau šių medžiagų E. B. neperdavė ir atlygio už šį neteisėtą veikimą negavo, nes 2023 m. vasario 22 d. apie 8.37 val. minėtas medžiagas patikrinimo metu prie jos rado ir paėmė Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai, o likusias medžiagas toliau neteisėtai platinimo tikslu laikė savo žinioje, kol gyvenamojoje vietoje ir automobilyje kratų metu jas rado ir paėmė Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai.
Tokiu būdu R. K. sumenkino Lietuvos kalėjimų tarnybos pareigūnų vardą ir sumažino pasitikėjimą šiais pareigūnais visuomenės ir kitų pareigūnų akivaizdoje, sumenkino Lietuvos kalėjimų tarnybos autoritetą bei prestižą.
E. B. teismas nuteisė už tai, kad jis sukurstė K. R. piktnaudžiauti tarnybine padėtimi siekiant asmeninės naudos, bei neteisėtai per ją ir kitus asmenis organizavo Lietuvos Respublikos tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytų medžiagų patekimą į kalėjimą.
Nors kaltinamoji K. R. savo kaltę dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos iš esmės pripažino, tačiau nesutiko su kaltinimu tyčia disponavusi dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytomis medžiagomis turint tikslą jas platinti, neigė bendrininkavimą su E. B., o kaltinamasis savo kaltę išvis neigė, kaltinamųjų kaltė įrodyta baudžiamojoje byloje surinktais ir teisiamuosiuose posėdžiuose ištirtais įrodymais.
Teismas, skirdamas bausmę K. R., be visų kitų aplinkybių, atsižvelgė į tai, kad ji nebuvo teista, per paskutinius 5 metus administracinėn atsakomybėn patraukta nebuvo, viena augina du mažamečius vaikus ir juos išlaiko.
Teismas K. R. paskyrė subendrintą 10 000 Eur baudą, kurią ji turės sumokėti per 24 mėnesius, ir uždraudė dirbti valstybės tarnyboje 5 metus.
E. B. teismas paskyrė subendrintą 5 metų laisvės atėmimo bausmę. Kadangi jis jau atlieka laisvės atėmimo bausmę už ankstesnius nusikaltimus, teismas prie likusios neatliktos bausmės pridėjo šiuo nuosprendžiu skirtos bausmės dalį, ir paskyrė galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 11 metų 7 mėnesiams ir 20 dienų.
Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.