Teismui perduota byla dėl neteisėto migrantų gabenimo per valstybės sieną

2024 m. birželio 21 d. 10:57
Lietuvos Respublikos prokuratūra
Kauno apygardos prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl neteisėto migrantų gabenimo per Lietuvos Respublikos sieną pareikšti dviem Latvijos Respublikos piliečiams.
Daugiau nuotraukų (3)
Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros 3-iojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė. Tyrimą atliko Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnai.
Baudžiamosios bylos duomenimis, 2024 m. balandžio mėnesį Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai, vykdydami nelegalios migracijos prevenciją bei kontrolę, sulaikė Latvijos Respublikos piliečių automobilį, kuriame, kaip įtariama, buvo gabenami nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvos Respublikoje neturintys užsieniečiai. Vienas iš kaltinamųjų automobiliu gabeno migrantus, o kitas vykdė iš anksto su organizatoriumi aptartą vaidmenį – aplinkos stebėjimą darant nusikalstamą veiką, siekiant įspėti bendrininką apie aplinkybes, kuriomis grėstų nusikaltimo išaiškinimas ir jų sulaikymas.
Tyrimo duomenimis, kaltinamieji neteisėtai iš Latvijos per Lietuvos sieną gabeno 14 nelegalių migrantų – 12 Indijos Respublikos piliečių bei 2 Nepalo Federacinės Demokratinės Respublikos piliečius. Kaip įtariama, kaltinamieji veikė dėl savanaudiškų paskatų, iš organizatoriaus už nusikalstamos veikos padarymą siekdami gauti pažadėtą ne mažesnį kaip 6 tūkst. eurų piniginį atlygį. Organizatoriaus tapatybės ikiteisminio tyrimo metu nustatyti nepavyko.
Abu kaltinamieji prisipažino padarę nusikalstamas veikas. Baudžiamasis kodeksas už neteisėtą žmonių gabenimą per valstybės sieną dėl savanaudiškų paskatų numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų.
Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.
Vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmenys yra nekalti, kol jų kaltumas nėra įrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.