Panaudoję dronų blokavimo įrangą pasieniečiai nutupdė droną su kroviniu

Panaudoję specialią įrangą, Purvėnų pasieniečiai prie valstybės sienos su Baltarusija sekmadienį priverstinai nutupdė droną. Bepilote priemone iš gretimos šalies buvo atskraidinta 700 pakelių baltarusiškų cigarečių.

 Pasieniečių nutupdytas dronas.<br> VSAT nuotr.
 Pasieniečių nutupdytas dronas.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybės sienos apsaugos tarnyba

Jun 10, 2024, 6:41 PM

Sekmadienį prieš vidurnaktį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Purvėnų pasienio užkardos pareigūnai vykdydami tarnybą ties Prūdelių kaimu (Šalčininkų r.), prie valstybės sienos su Baltarusija išgirdo garsą, kurį paprastai skleidžia bepiločiai orlaiviai. Netrukus nešiojamu naktinio matymo prietaisu užfiksavo nedideliame aukštyje į Lietuvos teritoriją įskridusį droną. Taip pat pastebėta, kad prie jo pritvirtintas krovinys.

Dronų blokavimo įrangą panaudoję VSAT pareigūnai sėkmingai perėmė skraidyklės valdymą ir priverstinai ją nutupdė. Paaiškėjo, kad prie keturių propelerių savadarbės skraidyklės buvo prikabintas skaidria polietileno plėvele apvyniotas paketas. Jame VSAT pareigūnai rado 700 pakelių cigarečių „NZ Gold“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Droną valdęs žmogus nerastas. Bepilotis orlaivis ir cigaretės laikinai saugomi Varėnos pasienio rinktinės padalinyje.

Šiemet beveik dukart sumažėjo į Lietuvą patekusios ir pasieniečių sulaikytos cigarečių kontrabandos mastai. Kontrabandininkams vykdyti neteisėtą veiklą tapo gerokai sunkiau dėl smarkiai sustiprintos valstybės sienos su Baltarusija apsaugos.

Lietuvai ginantis nuo migrantų antplūdžio prie sienos su Baltarusija buvo įrengtas fizinis barjeras, kurį sudaro apsauginė tvora ir koncertina. Visame pasienyje su Baltarusija įdiegta ir VSAT stebėjimo sistema. Taip VSAT pajėgų reagavimas tapo efektyvesnis, o kontrabandos gabentojams išaugo rizika būti sulaikytiems.

Todėl šia neteisėta veikla užsiimantys asmenys pradėjo vis dažniau rinktis „nuotolinius“ kontrabandos gabenimo būdus. Pasieniečiai stebi nusikalstamų veikų, susijusių su kontrabandos gabenimo į Lietuvą, transformaciją – kontrabanda „keliasi“ į oro erdvę.

Šiuo „nuotoliniu“ būdu skraidinami nedideli cigarečių kroviniai. Per penkis šių metų mėnesius pasieniečiai nustatė 76 tokius atvejus (pernai per analogišką laikotarpį – 25).

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.