Pusę milijono eurų iš klaipėdiečių išviliojusio sukčiaus fantazija stebina

Daugiau kaip pusę milijono eurų iš klaipėdiečių išviliojęs Sergejus Juzikas, kuris skelbėsi teikiąs teisines paslaugas ir padedantis išieškoti skolas, aiškino, kad pinigus ruošėsi grąžinti, bet kai buvo suimtas, jie dingo iš namų.

Teisines paslaugas kitiems siūlęs  S.Juzikas nutarė teisme verstis  be advokato.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisines paslaugas kitiems siūlęs S.Juzikas nutarė teisme verstis be advokato.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė,Klaipėd LR korespondentė

May 11, 2017, 3:32 PM, atnaujinta May 11, 2017, 3:35 PM

Klaipėdos apylinkės teisme pagaliau atversta sukčiavimu stambiu mastu kaltinamo bendrovės Klaipėdos teisininkų biuro teisininko 38 metų Sergejaus Juziko baudžiamoji byla.

Iki šiol bylos nagrinėjimą vis tekdavo atidėti dėl įvairių priežasčių. S.Juzikas sumanė susirasti advokatą, bet paaiškėjo, kad nepajėgia sumokėti už paslaugas. Galiausiai jis nusprendė gintis pats, nes turi teisininko diplomą.

Kurpė vis naujas istorijas

S.Juzikas kaltinamas sunkiu nusikaltimu. Byloje – keturiolika epizodų, kai jis iš devynių žmonių pasiskolino didžiules pinigų sumas ir jų negrąžino.

Teisininkas iš pažįstamų ir kolegų skolindavosi pinigų sukurdamas vis kitokią istoriją, kodėl jų reikia: tai pritrūko pinigų investicijoms į pelningą statybų ar nekilnojamojo turto verslą, tai reikia išpirkti žmonos įmonę, tai reikia gydyti sunkiai sergantį tėvą ar sūnų.

Liūdnų istorijų pasakotojo sugraudinti ir apkvailinti žmonės pinigus skolino nuo 2014 iki 2016 metų pradžios.

Pasinaudodamas jų naivumu ir savo aktoriniais gebėjimais S.Juzikas apgaule savo naudai įgijo daugiau kaip 581 tūkst. eurų.

Tai patvirtina teisininko pasirašyti vekseliai. Šie dokumentai nuramindavo pinigus skolinančius žmones. Verslininkas įspūdį sustiprindavo ir pasikvietęs žmones į savo biurą Lietuvininkų aikštėje.

Žadėjo dideles palūkanas

Net ir vykstant ikiteisminiam tyrimui S.Juzikas ir toliau užsiėmė ta pačia nusikalstama veika.

Dažniausiai jis skolindavosi pinigus kaip fizinis asmuo. Iš vieno išviliojo kelis tūkstančius, iš kito – net 80 tūkst. eurų.

Atėjus terminui pinigų nesulaukę žmonės suvokė esą apgauti. Kai jie ėmė kalbėti, kad kreipsis į policiją, kai kuriems menką dalį skolos pavyko atgauti.

„Jis mokėjo sudaryti patikimo ir sąžiningo žmogaus įspūdį. Žadėjo 10 procentų palūkanų ir iš pradžių nedideles sumas grąžindavo su kaupu“, – teisme pasakojo beveik 43 tūkst. eurų pagal pasirašytus vekselius S.Juzikui paskolinęs ir neatgavęs verslininkas.

Vyras pridūrė, kad nukentėjo ir jo sūnus, praradęs 20 tūkst. eurų, tačiau kol kas į teisėsaugą dar nesikreipė, nes neturi vilties ką nors atgauti.

Ketino atsiskaityti?

„Nė vieno iš šių žmonių nesu apgavęs. Skolinausi verslui – jis susijęs su nekilnojamuoju turtu. Tie pinigai buvo paruošti grąžinti žmonėms, turiu visus dokumentus, visus įrodymus, bet mane sulaikė prie namų prieš pat atsiskaitymą“, – teisme aiškino S.Juzikas.

Esą jį sulaikius buvo paimtas namų raktas ir paskui pareigūnai ten buvo nuvykę, išjungė šviesą, o vėliau atliko kratą. Tuo laiku neva ir dingo apie 30 tūkst. eurų.

Daug didesnę sumą jam turėjo atnešti vienas žmogus, bet suplanuotas susitikimas su juo prie notaro kontoros neįvyko, nes S.Juzikas jau buvo suimtas.

Teisme S.Juzikas kalbėjo, neva 80 tūkst. eurų ar daugiau yra pas kažkokią tyrėją, nes taip saugiau, ir tuos pinigus esą kažkas turėtų atnešti.

„Tikiuosi, teisme viską išsiaiškinsime. O dėl tų namuose dingusių pinigų surašiau gal dvidešimt prašymų. Dėl to kreipiausi ir į tyrėjus, bet jokio atsakymo negavau, ir į Seimo Žmogaus teisių komitetą. Jie, kiek žinau, persiuntė viską Generalinei prokuratūrai“, – aiškino S.Juzikas.

Bylinėjosi su valstybe

Prieš porą metų S.Juzikas tikėjosi iš valstybės prisiteisti daugiau kaip 100 tūkstančių eurų, tačiau pernai vasarį Klaipėdos apylinkės teismas jo ieškinį atmetė.

Vyras nenuleido rankų ir sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos teismui, tačiau jis paliko galioti ankstesnį sprendimą.

Tuomet S.Juzikas piktinosi, kad jam prireikė net trejų metų įrodyti, jog apkaltintas viešosios tvarkos pažeidimu jis ne tik buvo nekaltas, bet dar ir sumuštas. Įrodęs savo nekaltumą jis privataus kaltinimo tvarka kreipėsi į teismą dėl patirtos neturtinės žalos atlyginimo iš valstybės.

Už ilgus metus nepelnytų kančių S.Juzikas tikėjosi prisiteisti daugiau kaip 100 tūkst. eurų, bet liko nieko nepešęs, o dabar pats yra kaltinamas sunkiu nusikaltimu.

Anksčiau Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijoje teisininku dirbęs vyras sugebėjo įrodyti, kad buvo atleistas neteisėtai, ir iš buvusios darbovietės prisiteisė daugiau kaip 6,6 tūkst. eurų kompensaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.