Kauno Senamiestyje lizdus suka ir plėšikai

Rotušės aikštėje tviskanti originali Kalėdų eglė vakarais tapo kauniečių traukos centru. Daugiau nei įprastai lankytojų peržengia ir klubų, kavinių slenksčius, skuba į renginius „Žalgirio“ arenoje. Ar visi per šventes saugiai sugrįš į namus?

Netoli šios vietos buvo užpultas Valstybės kontrolės auditorius P.Budvytis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Netoli šios vietos buvo užpultas Valstybės kontrolės auditorius P.Budvytis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Dec 22, 2014, 6:36 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:19 PM

Gausūs žmonių srautai gatvėse traukia nusikaltėlius. Nors policija artėjant šventėms metė didesnes pajėgas saugumui užtikrinti, pareigūnai vis dėlto ragina aplenkti tamsias tarpuvartes, nuošalius skersgatvius ir kitas vietas, kuriose praeivių gali tykoti jų daiktų besigviešiantys užpuolikai.

Kartais šie aukų patyko ir paryčiais, einančių į darbą ar grįžtančių namo iš klubų, kitų pasilinksminimo vietų. Plėšikų auka šiomis dienomis tapo Valstybės kontrolės pareigūnas.

Plėšikas spyrė į inkstus

Valstybės kontrolės Kauno skyriaus vyresnysis auditorius 59 metų Pranas Budvytis iki šiol senamiestyje jausdavosi saugiai ir dienomis, ir vakarais. Pro šį rajoną jis kiekvieną dieną eidavo pėsčiomis į darbovietę, esančią Laisvės alėjoje.

Kontrolierius nesitikėjo, jog senamiesčio ir centro kvartaluose, kuriuose yra įdiegta daugiausia vaizdo kamerų, jis gali susidurti su nusikaltėliu.

Šis užpuolė P.Budvytį pirmadienio rytą Šv.Gertrūdos gatvėje. Tuo metu dar nebuvo prašvitę. Iki darbo vietos valdininkui buvo likę vos pora šimtų metrų.

Pribėgęs iš pasalų plėšikas spyrė P.Budvyčiui į inkstų sritį, o aukai pargriuvus pagrobė rankinę su kompiuteriu, telefonu „Nokia“, 120 litų, valstybės tarnautojo pažymėjimu.

„Atsimenu, jog tai buvo atletiškas, stiprus vyras, nepanašus į asocialų asmenį.

Jis spyrė man prie Šv.Gertrūdos ir P.Eimučio gatvių sankryžos. Galbūt išniro iš netoliese esančios tarpuvartės“, – svarstė P.Budvytis, šiuo metu atsigaunantis po užpuolimo.

P.Budvytis po nusikaltimo pakeitė seną savo įprotį. Daugiau į darbą pėsčiomis jis nebevaikščios.

Viltis – vaizdo kameros

Senamiestis man netaps baugia vieta, į kurią nesinorėtų įkelti kojos. Tačiau nuo šiol būsiu atsargesnis ir stengsiuosi kuo rečiau vaikštinėti tamsiomis gatvėmis“, – pasakojo auditorius.

Policija viliasi, kad nusikaltėlį padės surasti vaizdo kameros.

Kol kas neskelbiama, ar užpuolimas buvo nufilmuotas. Nusikaltėliui gali būti apie 20 – 30 metų, jo veidą slėpė tamsus striukės gobtuvas.

Gatvėse budi penki ekipažai

„Prieš šventes mieste budime dažniau. Šiuo metu gatvėse nuolat važinėja penki mūsų skyriaus ekipažai. Kiekviename jų po du žmones.

Ypač daug dėmesio skiriame centrui ir senamiesčiui. Pamatę nusikaltimus ar įtartinai besielgiančius asmenis, nedelsiant pranešame policijai“, – pasakojo savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius.

Savivaldybės atstovai kabinetuose stebi Rotušės aikštę ir kitas filmuojamas vietas. Tą patį daro ir policijos Patrulių rinktinė, matanti vaizdus, nufilmuotus 56 kameromis, įrengtomis viešose miesto vietose.

Šiomis dienomis buvo sutramdyta didelė jaunuolių kompanija, Laisvės alėjoje prie fontano dalyvavusi muštynėse.

Nesaugiausia – tamsiose tarpuvartėse

Remigijus Stukas

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas

„Artėjant Kalėdoms, Naujiesiems metams itin daug dėmesio skiriama centro ir senamiesčio rajonams. Juose budi sustiprintos policijos pajėgos. Patruliams padeda kitų policijos padalinių pareigūnai, apylinkių inspektoriai.

Šiuo laikotarpiu miete vyksta daug renginių. Masinio susibūrimo vietos gali sudominti ir nusikaltėlius, todėl esame pasiruošę užkirsti jiems kelią.

Nustatyti pažeidėjus padeda vaizdo kameros – į kiekvieną atvejį operatyviai reaguojama.

Nepaisant didesnių pajėgų saugumui palaikyti, centrinėse gatvėse nevertėtų vaikščioti po neapšviestas tarpuvartes, palikti automobiliuose vertingesnių daiktų, pinigų. Ypač nesaugu palikti kažką vertinga mašinose, stovinčiose tamsiuose daugiabučių kiemuose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.