Medikės nužudymo byloje – kirtis prokurorui

2014 m. sausio 26 d. 15:22
Gediminas Pilaitis
Jau greitai bus 5 metai, kai Klaipėdoje žiauriai nužudyta medikė Inga Žitkevičienė. Tačiau šio nusikaltimo aplinkybės iki šiol neišnarpliotos, o byla toliau stringa.
Daugiau nuotraukų (1)
Klaipėdos apygardos teismo nutartis nenudžiugino 36 metų Virginijaus Valiaus – šiurpios žmogžudystės liudininko. Jo aktyvių veiksmų žudant moterį neįžvelgęs prokuroras Jurijus Petuchovas vakar nušalintas nuo šios bylos nagrinėjimo, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Teismas antrą kartą atvertė Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamento slaugytojos 33 metų I.Žitkevičienės nužudymo bylą, kurioje V.Valius yra kaltinimas tik dėl nepranešimo policijai apie jam žinomą nusikaltimą ir vagystės iš aukos buto.
Žmogžudyste apkaltintas V.Valiaus draugas 32 metų klaipėdietis Edmundas Montvydas iš dalies pripažįsta kaltę. Tačiau I.Žitkevičienės artimieji įsitikinę, kad šis vyras sutiko prisiimti visą kaltę įkalbėtas savo sėbro V.Valiaus, siekiančio išsisukti nuo griežtos bausmės.
Pernai visų šio proceso dalyvių kalbų išklausiusiam Klaipėdos apygardos teisėjui Eduardui Maškevičiui kilo įtarimų, kad dar ne visos žmogžudystės gijos išnarpliotos.
Nukentėjusiųjų advokatas Romas Kersnauskas ir tada prašė nušalinti nuo bylos nagrinėjimo, jo manymu, švelnius kaltinimus V.Valiui pateikusį prokurorą J.Petuchovą.
E.Maškevičius prašymą dėl J.Petuchovo nušalinimo atmetė. Išklausiusiam visų proceso dalyvių kalbas teisėjui kilo įtarimų, kad ne visos žudynių gijos išnarpliotos – byla grąžinta prokuratūrai ikiteisminio tyrimo, kurį visą laiką kontroliavo J.Petuchovas, medžiagai papildyti.
Pasipiktinę, kad žudynių byla taip ilgai užsitęsė, I.Žitkevičienės giminaičiai skundėsi ir Aukščiausiajam teismui – pareikalavo sugriežtinti prokuratūros, jų manymu, neobjektyviai ir šališkai suformuluotus kaltinimus V.Valiui. Bet tie kaltinimai tik sušvelnėjo.
Prieš penkerius metus nužudytos I.Žitkevičienės bylą vakar atvertusi Klaipėdos apygardos teismo teisėja Violeta Miliuvienė vėl sulaukė nukentėjusiųjų prašymo nušalinti prokurorą J.Petuchovą.
Nukentėjusieji įtarė, kad šis teisėsaugos pareigūnas nesiekia išsiaiškinti visos teisybės.
Šįkart jų prašymas buvo išgirstas – V.Miliuvienė nušalino J.Petuchovą.
„Nukentėjusieji gali pagrįstai manyti, kad prokuroras yra šališkas”, – teigė teisėja.
Nužudė ir pasityčiojo
Medikės bute V.Valius ir E.Montvydu girtavo, o po to spruko iš buto, palikę mirtinai sudaužytą I.Žitkevičienę. Ji mirė nuo kraujo išsiliejimo į smegenis – į galvą, kaktą smogta 13 kartų. Dar 20 smūgių pėdsakų aptikta ant kitų kūno dalių.
Žudikai pasityčiojo iš aukos – negyvos pusnuogės moters kūnas rastas bute apdėliotas užkandžiais, vaisių skiltelėmis, makaronais. Kaltinimai dėl žmogžudystės pateikti tik vienam E.Montvydui.
Anksčiau keturis kartus teistas V.Valius, 2008 metų liepos 2-osios naktį į pažįstamos moters butą atsivedęs E.Montvydą, tvirtino jos kraujo nepraliejęs: „Gurkšnojome viskį, šampaną. Kai jie blaškėsi, pykosi, aš sėdėjau ant sofos ir žiūrėjau televizorių.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.