Golfo aikštyno veja nepaslėpė aferų

Ar įmanoma įrengti golfo aikštyną, jeigu tai daryti turinčios statybos bendrovės egzistuoja tik popieriuje? Ieškodami atsakymo į šį klausimą prokurorai aptiko įspūdingų aferų.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Nov 7, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:25 PM

Šalia Vilniaus veikiantis moderniausias Baltijos šalyse golfo aikštynas finansinius nusikaltimus tiriančių pareigūnų sulaukė anksčiau nei šio sporto mėgėjų. „Lietuvos rytas“ rašo, kad pareigūnai susidomėjo, ar tikrai laukuose darbo turėjo kelios dešimtys Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovių.

Penkių įmonių sunkvežimiai į golfo aikštyną šalia viešbučio „Le Meridien Vilnius” vežė gruntą. Golfo laukus įrenginėjusi bendrovė joms už tai sumokėjo beveik 2,8 milijono litų.

Paaiškėjo, kad gruntą vežusios ir tvenkinius įrenginėjusios bendrovės iš tiesų neegzistavo. Tačiau golfo aikštynas „The V Golf Club” buvo įrengtas. Skelbiama, jog tai moderniausias golfo aikštynas Baltijos šalyse.

Gruntą vežė ir latviai?

Kiek fiktyvių, kiek tikrų darbininkų įrengė šiuos golfo laukus, keletą metų aiškinosi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Vilniaus apylinkės prokuratūros pareigūnai. Jie buvo vieni pirmųjų svečių dar nebaigtuose įrengti golfo laukuose.

Tyrėjų laukė nelengva užduotis. Daugiau nei 11 hektarų užimantys golfo laukai – ne pastatas, kuriam statyti skirtas plytas įmanoma suskaičiuoti. Išmatuoti, kiek grunto ir iš kur atvežta, sudėtingiau.

Golfo laukus Vilniaus rajone rengusios statybų bendrovės „Corolla Ventures” dokumentuose buvo nurodyta, kad į Ežeraičių kaimą važiavo ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos bendrovių sunkvežimiai. Vėliau paaiškėjo, jog golfo laukų rangovų sąraše buvo nemažai fiktyvių bendrovių.

Nuteisė bendrovę ir vadovus

To neslėpė ir pareigūnų sulaikytas vienintelis bendrovės „Corolla Ventures” akcininkas Izraelio pilietis 64 metų Ezra Gerberis, ir jos direktorius 64 metų Pranas Nekrošius.

Jie prisipažino, jog specialiai šiai aferai sukurtoms bendrovėms pervesdavo pinigus už tariamai suteiktas paslaugas. Dokumentus pasirašė fiktyvių bendrovių direktoriai, vėliau paaiškėjo, kad dalis parašų buvo suklastota.

Dėl dokumentų klastojimo, didelės vertės sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo šie verslininkai prieš keletą dienų išgirdo teismo nuosprendį. E.Gerberiui buvo skirta 39 tūkst. litų, o P.Nekrošiui – 36 tūkst. litų bauda.

Bendrovė „Corolla Ventures” Vilniaus apylinkės teismo sprendimu valstybei turės sumokėti 364 tūkst. litų baudą.

Papildys valstybės biudžetą

Tokios bausmės paskirtos už 709 tūkstančius litų nuslėptų mokesčių.

„Tai vienas griežčiausių teismo nuosprendžių už panašius nusikaltimus. Pirmą kartą nuteistieji turės sumokėti daugiau nei 50 procentų pasisavintos sumos”, – aiškino Vilniaus apylinkės prokuroras Vytautas Kukaitis.

Ištyrus šią aferą ir teismui paskelbus nuosprendį, valstybė iš karto atgavo 1,1 milijono litų.

Be to, teisiamieji sugrąžino visus apgaule nesumokėtus mokesčius – 709 tūkstančius litų.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas.

Vadinamoji golfo laukų byla – tik dalis stambios finansinės aferos. Tai jau devintoji su ta pačia istorija susijusi byla.

Kad 2009 metais pradėtas tyrimas vyktų greičiau, jos nagrinėjamos atskirai.

Dėl finansinių aferų įtarimai pareikšti 43 asmenims ir daugiau nei 30 bendrovių.

Pinigus pasiimdavo užsienyje

„Golfo laukų ir „Corolla Ventures” byloje minimos penkios statybos bei gabenimo paslaugas tariamai teikusios fiktyvios bendrovės. Dvi jų registruotos Latvijoje.

Bendrovės dalyvavo vadinamajame karuseliniame sukčiavime. Kad pareigūnams būtų sunkiau išsiaiškinti, kaip keliauja pinigai, bendrovės viena kitai pinigus pervesdavo per užsienio bankus.

Nustatyta, kad 2005–2009 metais „Corolla Ventures” atliko per 100 piniginių operacijų. Pinigai buvo išgryninami Latvijoje ir Estijoje.

Tyrimo metu nustatyta, kad organizuotos grupuotės nariai iš fiktyvių įmonių banko sąskaitų išėmė visus pinigus, kuriuos „Corolla Ventures” buvo pervedusi už tariamas paslaugas, – daugiau nei 2,7 milijono litų.

Paimtus pinigus grupuotės nariai pasidalindavo tarpusavyje. Beveik visi pinigai automobiliais būdavo parvežami į Lietuvą.

Dalis šios grupuotės narių bausmių dar nesulaukė – dėl jų veiksmų tebevyksta ikiteisminis tyrimas.

„Corolla Ventures” atstovai sukčiavo ir pildydami buhalterinės apskaitos dokumentus. 2006–2008 metų deklaracijose jie nurodė klaidingus duomenis ir nesumokėjo pelno, socialinio draudimo ir pridėtinės vertės mokesčių – daugiau nei 709 tūkstančių litų.

Leidimą gyventi Lietuvoje turintis „Corolla Ventures” akcininkas E.Gerberis viename teismo posėdžių teisinosi, kad įrengiant golfo aikštyną reikėjo grynųjų pinigų.

Jo teigimu, gruntą veždavę sunkvežimių vairuotojai jį išpildavo nurodytoje vietoje tik tuomet, kai su jais būdavo atsiskaitoma grynaisiais. Kitu atveju vairuotojai jį išversdavo nepasiekę net golfo laukų.

Skandalai lydėjo nuo darbų pradžios

* Šalia viešbučio „Le Meridien” rengiami golfo laukai skandalingai išgarsėjo dar nepradėjus rengti jų detaliojo plano.

* 2007 metų lapkričio pabaigoje Vilniaus rajono tarybai nusprendus golfo laukams skirti 136 hektarų sklypą, Ežeraičių ir Masionių kaimuose prasidėjo neteisėtas miško kirtimas. Iš viso buvo iškirsta dešimt hektarų.

* Dėl to Seime teko aiškintis ir tuomečiam aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui. Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos viršininko sudaryta komisija nustatė, kad miškas buvo kertamas pažeidžiant galiojančius teisės aktus.

* Nemažą Vilniaus rajono gyventojų pasipiktinimą sukėlė tais pačiais metais Vilniaus rajono tarybos priimtas sprendimas golfo aikštynui skirti dar 11 hektarų žemės.

* Golfo aikštyno „The V Golf Club” tinklalapyje skelbiama, kad tai vienintelis pagal Profesionalių golfo žaidėjų asociacijos (PGA) dizainą įrengtas golfo aikštynas Baltijos šalyse.

* Šis aikštynas driekiasi per beržyną aplink ežerą, o kai kurios ridenimo aikštelės įrengtos ežero salose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.