Pensininkę iš Kauno apgavusių sukčių grobis – 310 tūkst. litų

Žmonių patiklumas jau peržengė sveiku protu sunkiai suvokiamas ribas – garbaus amžiaus kaunietė telefoniniams sukčiams atidavė 310 tūkst. litų.

Telefoniniai sukčiai kalbomis užburia aukas, o po to tuština jų sąskaitas.
Telefoniniai sukčiai kalbomis užburia aukas, o po to tuština jų sąskaitas.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jul 4, 2013, 8:34 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:04 PM

Kaune, Žaliakalnio rajone, gyvenanti 74 metų pensininkė apie nusikaltimą pranešė tik praėjus maždaug mėnesiui po pirmojo sukčių skambučio telefonu.

Jie elgėsi įprastai – paskambinę kaunietei pranešė, kad iš jos sąskaitos banke sukčiai mėgina pasisavinti pinigus, todėl būtina užblokuoti sąskaitas. Tai esą galima padaryti tik žinant elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus.

Pensininkė nesipriešindama padarė, ko buvo prašoma, rašo „Lietuvos rytas".

Sėkmės įkvėpti apgavikai po kelių dienų vėl paskambino patikliai moteriai, ir ji padiktavo kitų turimų sąskaitų prisijungimo kodus.

Sąskaitos buvo tuštinamos po kelis tūkstančius litų, mat bankai yra nustatę dienos pinigų pervedimo limitą. Kaunietė atsikvošėjo, kai visai neliko pinigų.

„Nukentėjusioji paliko nuovokaus žmogaus įspūdį. Sunku patikėti, kad ji taip pasielgė”, – kalbėjo tyrime dalyvaujantis pareigūnas.

Nusikaltimui atskleisti buvo mestos didelės pajėgos ir pareigūnams pavyko sulaikyti kelis įtariamuosius, kurie dažniausiai būdavo siunčiami pasiimti pinigų – tai vadinamosios kojos.

Kauno apygardos prokuratūros atstovai patvirtino, kad išties yra sulaikyti keli įtariamieji. Kriminalistai mano, kad nusikaltimo organizatoriai šiuo metu atlieka bausmę kalinimo įstaigoje, tačiau jie dar nenustatyti.

„Šiuo metu atliekami aktyvūs ikiteisminio tyrimo veiksmai, tikimės rasti visus įtariamuosius”, – situaciją komentavo pareigūnai. Jie viliasi pensininkei grąžinti bent dalį prarastų santaupų.

Aferistų grobiai – vis įspūdingesni

Iki šiol didžiausią pinigų sumą telefoniniams sukčiams įteikė Klaipėdoje gyvenanti 72 metų moteris. Šiemet vasario mėnesį ji pareigūnais apsimetusiems nusikaltėliams taip pat padiktavo elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus ir prarado 102 tūkst. litų – ne tik savo, bet ir skolintus pinigus.

2009-ųjų spalį sukčiams iš 77 metų klaipėdietės pavyko išvilioti 86 tūkst. litų. Pensininkei į namus paskambinęs nepažįstamas vyriškis pranešė per avariją nukentėjęs nuo jos anūko ir dėl sunkių sužalojimų atsidūręs ligoninėje. Nepažįstamasis pagrasino pranešti policijai, jei kaltininko artimieji neatlygins žalos. Pensininkė iš savo sąskaitų paimtus 24 tūkst. eurų ir 1430 litų atidavė dviem sukčiams.

50 tūkst. litų telefoniniams sukčiams buvo atidavusi 62 metų vilnietė. 2007 metų sausį jai paskambino sūnumi apsimetęs vyriškis ir pasiguodė, kad per avariją užmušė žmogų. Vilnietė iš banko pasiėmė visas santaupas – 50 tūkst. litų – ir atidavė aferisto bendrininkui.

2012 metų spalio 7-ąją į sukčių pinkles pateko 85 metų vilnietė Vlada M. Iš jos telefoniniai sukčiai išviliojo 45 tūkst. litų. Paskambinęs nepažįstamas vyras prisistatė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnu, pasakė vardą ir pavardę, kalbėjo apie plaunamus pinigus, o galiausiai paprašė padiktuoti elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus ir slaptažodį. Moteris taip ir padarė.

2010 metų liepos mėnesį telefoniniais sukčiais patikėjusi 65 metų Vilniaus gyventoja neteko net 44,5 tūkst. litų. Moteriai paskambinęs vyras prisistatė jos sūnumi ir paaiškino užsienyje įsivėlęs į muštynes, sužalojęs vyrą. Kad apie šį įvykį nesužinotų pareigūnai, nukentėjusiajam reikia atlyginti žalą – sumokėti 20 tūkst. eurų (69 tūkst. litų). Nepažįstamam vyrui moteris atidavė 12,2 tūkst. eurų ir 2,5 tūkst. litų.

41 tūkst. litų 2002 metais prarado 72 metų kaunietis. Sūnaus draugu prisistatęs nepažįstamasis jam pareiškė, kad per avariją buvo sudaužytas brangus automobilis. Iš pradžių sukčius paprašė 1000 litų techninės pagalbos automobiliui pasamdyti. Gavęs reikiamus pinigus, aferistas kauniečiui perdavė neva jo sūnaus prašymą perduoti dar 40 tūkst. litų.

2009 metų rugpjūtį Telšių gyventojai S.A. telefonu paskambino vyras ir prisistatė jos anūku. Jis pasakojo padaręs avariją ir paprašė atlyginti nukentėjusiam asmeniui padarytą žalą. Po kiek laiko į moters namus atvyko nepažįstamas asmuo. Jam telšiškė atidavė 40 tūkst. litų.

40 tūkst. litų nusikaltėliai Vilniuje išviliojo iš 15 metų merginos. 2007 metais jai paskambino pareigūnu prisistatęs vyriškis ir pasakė, kad jos tėvas sukėlė avariją, dėl kurios gali būti iškelta baudžiamoji byla. Mergina surinko namuose esančius pinigus ir atidavė sukčiui.

2008 metų liepą telefoniniai sukčiai iš trylikametės kėdainiškės išviliojo 8 tūkst. litų ir 14 100 dolerių. Nuostolis – 38 879 litai. Mergaitė pinigus atidavė manydama, kad gelbėja savo motiną, kurią esą Anglijoje sulaikė policija. Paskambinęs nepažįstamasis sakė, kad jos motina viename Anglijos prekybos centre susikivirčijo su drauge, nustūmė ją nuo laiptų, o ši krisdama susilaužė koją ir sudaužė telefoną.

38 tūkst. litų 2007 metais prarado 59 metų klaipėdietė. Jai paskambinęs vyriškis pareiškė, kad sūnus laiptinėje sumušė žmogų. Kad būtų išvengta nemalonumų, reikia sumokėti 17 tūkst. litų. Atvykęs nepažįstamas vyriškis pasiėmė sutartą sumą, o išeidamas dar nuo sofos pačiupo 9 tūkst. eurų.

2009 metų liepą aferistai iš 72 metų kaunietės išviliojo 10 tūkst. eurų (apie 34,5 tūkst. litų). Pensininkei paskambino tariamas jos sūnus ir pasakė, kad su kažkuo susimušė ir sudaužė kompiuterį. Nukentėjusysis esą reikalauja atlyginti žalą. Kaunietė iš pradžių atidavė 2 tūkst. eurų, po to – dar 8 tūkst. eurų.

2010 metų rugsėjį devynerių metų berniukas aferistams atidavė 27 tūkst. litų. Skambinantis vyriškis prisistatė policijos komisaru ir pranešė, kad berniuko tėvas pastūmė žmogų. Tas krisdamas susižalojo ir dar sudaužė brangų kompiuterį. Vyriškis tvirtino, kad nemalonumų galima išvengti atlyginus nuostolius. Nusikaltėlis liepė surasti ir išnešti į kiemą namie laikomus tėvų pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.