Kraupios žmogžudystės byla – aklavietėje

2013 m. sausio 14 d. 08:56
Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas")
Teismas, dvejus metus narpliojęs 33 metų Ingos Žitkevičienės nužudymo aplinkybes, 32 metų Edmundui Montvydui ir 36 metų Virginijui Valiui nuosprendžio nepaskelbė. Byla grąžinta prokuratūrai.
Daugiau nuotraukų (1)
Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus kolegija, net ir išklausiusi visų proceso dalyvių parodymus, nenustatė, kur veda šiurpios žmogžudystės gijos.
Klaipėdos apygardos prokuratūra turės iš naujo aiškintis, kas ir kokiomis aplinkybėmis nužudė Klaipėdos miesto ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamente dirbusią I. Žitkevičienę jos pačios bute.
Aukos artimieji reikalauja, kad E. Montvydas ir jo bičiulis V.Valius būtų įkalinti iki gyvos galvos.
Neabejoja teisiamųjų kalte
„Abu šie vyrai yra susitepę mano dukros krauju”, – įsitikinęs nužudytosios tėvas Grigorijus Solovjovas.
Su nusikalstamomis grupuotėmis siejamas anksčiau 4 kartus teistas V.Valius tvirtina buvęs tik stebėtojas, netgi mėginęs ginti moterį nuo E. Montvydo išpuolių.
Tačiau ir pastarasis teigia tiktai sužalojęs moterį, o ją nužudyti galėjo ten vėliau atėjęs kitas žmogus.
Paaiškėjo, kad moteris ir jos svečiai tą naktį telefonu kalbėjo su kitu vyriškiu. Jis ir V.Valius vienas kitą įžeidinėjo.
Bet aukos tėvas neabejoja teisiamųjų kalte. „Vienas ją smaugė, kad nesipriešintų, o kitas talžė kaip bokso kriaušę”, – įsitikinęs G. Solovjovas.
Vyras tikino, kad nepilnametį sūnų auginusi jo dukra nuolat skolindavo pinigų V.Valiui ir jo sugyventinei.
Tikisi švelnesnių bausmių
Kaltinamieji piktinosi, kad nukentėjusieji po dvejų metų panoro keisti ieškinį. Dabar prašoma juos abu nuteisti už itin cinišką ir žiaurų nusikaltimą – gyvybės atėmimą kankinant.
„Buvo laiko viską pasverti ir reikšti kaltinimus. Kodėl jie tik dabar atsibudo?” – širdo už grotų daugiau kaip metus praleidęs E. Montvydas.
Sulaikytas, bet vėliau ištrūkęs į laisvę V. Valius tikisi švelnesnės bausmės – kol kas jis kaltinamas tik vagyste ir nusikaltimo slėpimu.
G. Solovjovas įsitikinęs, kad kaltinamieji susitarė, kaip elgtis teisme. „Jie viską iš anksto numatė. Kodėl abu turėtų sėdėti už grotų dėl nužudymo?
Vienas prisiėmė didesnę kaltę ir pasiryžęs keliauti už grotų. O kitas jį šers kalėjime ir rašinės apeliacijas teismams”, – teigė nužudytos moters tėvas.
Atviliojo SMS žinutė
Tragedija viename uostamiesčio daugiabutyje įvyko 2008 metų liepos 2-osios naktį.
Išvakarėse E. Montvydas svečiavosi pas V.Valių. Vyrai namuose gurkšnojo alkoholį.
Teisme jie pasakojo, kad tuo metu I. Žitkevičienė į V.Valiaus mobilųjį telefoną neva atsiuntusi viliojančią SMS žinutę su savo nuotrauka.
Vėliau V.Valius pasiūlė E. Montvydui pas ją nuvažiuoti. Esą ši moteris savo sutuoktinį išlydėjo į Palangos oro uostą. E. Montvydas I. Žitkevičienės nepažinojo.
„Mes bendravome su Inga maždaug metus, ji turėjo daug vyrų, aš su ja nesipykau, vienas kitam nebuvome įsipareigoję”, – sakė V. Valius.
Teisiamasis negalėjo paaiškinti, kodėl atsivedęs E.Montvydą į draugės butą jam leido net 4 valandas mušti ir niekinti moterį.
Išsisukinėjo kaip vaikėzas
Susėdusi virtuvėje trijulė esą ramiai gurkšnojo viskį ir šampaną. Pirmasis konfliktas, pasak E. Montvydo, kilo po pusvalandžio, kai buto šeimininkė jam netyčia apipylė kelnes.
Dėl to įsiutęs svečias moteriai ranka trenkė per veidą ir prakirto antakį. Ir vienas, ir kitas ėmė daužyti taureles į sieną ir stalą. Po to susitaikęs su šeimininke E. Montvydas nuėjo parūkyti į balkoną.
„Ji supyko, kad ant grindų nukračiau pelenus. Eidama iš balkono pamanė, kad aš jai pakišau koją, užsimojo. Aš jai trinktelėjau, o paskui vėl susitaikėme”, – teisme kaip vaikėzas lemeno E. Montvydas.
Varomas iš buto smurtautojas norėjęs susirinkti daiktus, bet šeimininkė, pasak jo, vėl užsiplieskė: „Ėmė mane žeminti, spardyti.
Tada čiupau vazą ir paleidau į jos pusę. Kliuvo į galvą – ji vėl parvirto.”
Smurtautojai siūlė pagalbą?
V.Valius teigė žiūrėjęs televizorių, o po to prigulęs ant sofos.
Sumušęs šeimininkę E. Montvydas paskubėjo dingti – vienomis trumpikėmis išbėgo į lauką. V.Valius jam atnešė maišelį su drabužiais ir išsigandęs nuskuodė savais keliais.
E. Montvydas tikino, kad jam išeinant iš buto moteris dar buvo gyva: „Gulėjo prieškambaryje alkūnėmis atsirėmusi į grindis.”
V. Valius teigė norėjęs kviesti greitąją pagalbą, bet moteris esą pasakiusi, kad jai nieko nereikia, nes pati yra medikė.
Paspruko į užsienį
Išbėgęs į gatvę smurtautojas sustabdė taksi ir nuvažiavo pas pažįstamą. Vėliau spruko į Didžiąją Britaniją.
V. Valius gyrėsi padėjęs surasti E.Montvydą – nurodė, kad jis gali slapstytis užsienyje.
Tačiau iš tikrųjų bėglio pėdsakus aptiko į Didžiąją Britaniją dažnai važinėjantis nužudytosios brolis Genadijus Solovjovas.
E. Montvydas pagal Europos arešto orderį sulaikytas Londone – G. Sokolovas britų policijai nurodė tikslų ieškomo lietuvio adresą.
Nužudytąją apklojo užkanda
Medikai nustatė, kad sumušta moteris mirė nuo kraujo išsiliejimo į smegenis. Aukai į galvą ir kaklą smogta 13 kartų.
Dar 20 smūgių pėdsakų aptikta ant kitų jos kūno dalių. Žudikai moterį talžė kumščiais, spardė.
Daugiabučio kaimynai, tą naktį girdėję triukšmą laiptinėje, paryčiais ten rado sudaužytą gėlių vazoną.
Įžengę į I. Žitkevičienės butą pareigūnai pašiurpo – ant grindų gulėjo pusnuogė mirtinai sumušta šeimininkė. Jos kūnas buvo apdėliotas vaisių skiltelėmis, kitokiais užkandžiais.
E. Montvydas ir V. Valius neigia šitaip pasityčioję iš nužudytosios.
Jie tikina nežiną, kur dingo bute buvusi vaizdo kamera, DVD grotuvai, odinė rankinė su dokumentais, fotoaparatas, kiti daiktai, kurių vertė – 9400 litų.
Iš buto išnešta 800 litų ir 3000 eurų.
Patenkinus aukos artimųjų prašymą, moters kankintojams ir žudikams grėstų nelaisvė iki 20 metų arba įkalinimas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.