Kontrabandinės cigaretės plūsta į Lietuvą, rūkaliai tyliai džiūgauja

Į policijos pareigūno kabinetą užeina romų tautybės pilietis ir pareikalauja, kad policininkas jam atiduotų atimtas nelegalias cigaretes. Pareigūnas jas išima iš stalčiaus ir sugrąžina jas nekviestam svečiui. Tai – ne siužetas iš filmo, taip dažnai nutinka Jonavos policijos komisariate.

Nors šalies sienas saugančios institucijos investuoja į sienos apsaugos techniką, šalies turgavietėse nelegalių rūkalų prekyba nesustoja niekada.<br>V. Balkūnas
Nors šalies sienas saugančios institucijos investuoja į sienos apsaugos techniką, šalies turgavietėse nelegalių rūkalų prekyba nesustoja niekada.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

2012-09-22 09:25, atnaujinta 2018-03-16 15:44

Grąžinti kontrabandines cigaretes pareigūnai privalo, kai tokius sprendimus priima teismas. Tačiau tol, kol policininkai ir teismai nagrinėja pavienius atvejus, kontrabandiniai rūkalai į Lietuvą keliauja nesustabdomu srautu.

Nors šalies sienas saugančios institucijos investuoja į kontrabandos suradimo techniką, šalies turgavietėse prekiaujantys romai cigarečių turi kiekvieną dieną – kad ir kiek kontrabandinių rūkalų sulaikoma, prekyba nesustoja niekada.

Vien pernai sulaikyta rūkalų už 65,6 mln. litų, o kiek jų yra nesulaikoma ir patenka į Lietuvą, galima tik spėlioti.

Nutrauktos tik šešios bylos

Nors romų tautybės žmonės yra sulaikomi, jiems surašomas protokolas, teisme jie kartais aiškina, kad tai - netiesa. Romai dievagojasi jokių cigarečių nepardavinėję, o tik kelis pakelius turėję savo reikmėms.

Keli Jonavos policijos pareigūnai, kalbėdamiesi su lrytas.lt, neslėpė apmaudo, kad jų darbas kartais eina perniek, o žmonės šiuos kaltina neveiklumu.

„Tai – netiesa. Čigonai sulaikomi, iš jų atimamos cigaretės, o vėliau bylos keliauja į teismus. Tačiau teisme jos nutraukiamos, mat teisėjas mano, kad nėra įrodymų. Taip pat nurodo mums grąžinti jiems cigaretes, jei jų būna nedideli kiekiai.

Tačiau kaip galima surinkti daugiau įrodymų, jei teisme būna pareigūno žodis prieš čigono žodį? Jie aiškina, kad nemoka lietuvių kalbos, todėl neva nesuprato, koks protokolas jiems surašytas“, - stebėjosi Jonavos pareigūnai.

Jonavos rajono apylinkės teismo pirmininkė Jolanta Damulienė įsitikinusi, kad situacijos dramatizuoti nereiktų – iš 49 šiemet išnagrinėtų bylų nutrauktos tik šešios: „Tose bylose trūko įrodymų. O jų reikia. Galbūt tik prisiekusiųjų teismas galėtų priimti sprendimus, kad žmogus kaltas, nesurinkus pakankamai įrodymų“.

Dar keturios bylos grąžintos atgal pareigūnams ištaisyti protokoluose įveltas klaidas. Pareigūnai turi teisę apskųsti sprendimus aukštesnės instancijos teismui.

Bauda – beveik pusė milijono

Tuo tarpu Kauno vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos vadas Raimondas Zinkevičius sako, kad Jonavoje vyksta itin aktyvi prekyba rūkalais.

„Šiame mieste situacija tikrai ne kokia“, - pripažino pareigūnas, mat kauniečiams teko dalyvauti specialioje priemonėje Jonavoje. Kiek seniau romams palankūs teismų sprendimai buvo priimami ir Kaune, tačiau Kauno pareigūnai juos apskųsdavo aukštesnės instancijos teismui ir bylas laimėdavo.

„Vyras Lietuvoje gyvena septyniolika metų, yra baustas už panašius nusižengimus, cigaretes jis parduoda lietuviams ir su jais susikalba, tuo tarpu teisme aiškina, kad nemoka lietuvių kalbos“ – stebėjosi R. Zinkevičius.

Po to, kai kelis kartus iš eilės kauniečiai apskundė teismų sprendimus ir romams buvo skirtos baudos, susiformavo tam tikra teisminė praktika ir dabar panašių kuriozų beveik nebebūna.

Kauno turgavietėje pareigūnai lankosi nuolat – romai sulaikomi, baudžiami. Viena moteris už neteistą prekybą rūkalais jau nubausta 483 tūkst. litų baudą, kitas romas – virš 340 tūkst. Kita bėda – kad jie tų baudų nemoka.

Trūkumas – tik tris dienas

Tačiau didžiausia problema yra net ne teismų sprendimai ir ore pakibusios baudas, o tai, kad kontrabandinių rūkalų kiekiai ir pelnas Lietuvoje skaičiuojami dešimtimis milijonų. Valstybė praranda didžiulius pinigus, o maždaug trečdalis rūkalių ramiai traukia pigesnes kontrabandines cigaretes. Kokiais keliais ir būdais didžiuliai kiekiai cigarečių iš viso patenka į Lietuvą?

„Per kelerius metus buvo tik trys dienos, kada turguje romai neturėjo cigarečių. Stebėjomės. Toks jausmas, kad kažkas ėmė ir „uždarė“ Lietuvos sienas. Tačiau įprastai cigarečių prekyba vyksta nepertraukiamai, tai – nuolatinis procesas, gerai organizuota grandinė.

Atrodo, kiek Lietuvoje pasienio zonų? Nedaug, šalis maža. Tačiau kaip gali būti, kad į šalį nuolatos patenka milijoninės cigarečių siuntos? Kaip iš viso gali taip būti, kad romai niekada nepritrunka cigarečių, kad šis verslas sukasi didžiuliu greičiu?“ – pastebėjimais dalijosi policininkai.

Lietuvoje sienos apsaugą vykdo dvi institucijos – valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ir muitinė.

Pasienyje dirba ir muitinės, ir VSAT pareigūnai. Lietuvos muitinės pareigūnai kontroliuoja į Lietuvą ir Europos Sąjungą įvežamas prekes, jų atitikimą saugos ir saugumo reikalavimams, o VSAT pareigūnai yra atsakingi už asmenų ir transporto priemonių, kertančių valstybės sieną, kontrolę.

VSAT pareigūnai nelegaliai gabenamas cigaretes dažniausiai sulaiko taip vadinamojoje „žaliojoje zonoje“ – ten, kur nėra pasienio postų. Muitinės pareigūnai daugiausia kontrabandinių cigarečių sulaiko pasienio kontrolės punktuose arba, vykdydami operatyvinę veiklą, šalies viduje.

Kontrabanda? Tai puiku!“

Kalbėdami apie savo darbą muitininkai tvirtina, kad yra labai sudėtinga kovoti su reiškiniu, kurį, anot Lietuvos laisvosios rinkos tyrimo instituto tyrimo, palankiai vertina net 60 proc. šalies gyventojų.

„Lietuvos muitinė saugo išorinę ES sieną su Rusija ir Baltarusija, kuriose akcizinės prekės kainuoja gerokai mažiau, tad ypatingas dėmesys skiriamas kontrabandos atvejų išaiškinimui. Ir šie rezultatai yra pastebimi.

Valstybinės mokesčių inspekcijos preliminariais duomenimis, 2012 m. pirmą pusmetį cigarečių realizavimas legalioje prekybos rinkoje Lietuvoje, palyginti su tuo pačiu 2011 metų laikotarpiu, padidėjo beveik 9 procentais“, - sakė Muitinės departamento atstovė Gintarė Vitkauskaitė.

Kad muitinės kontrolė taptų efektyvesnė, investuojama į tikrinimo įrangą, mobiliąsias ir stacionarias rentgeno kontrolės sistemas. Tikrinant vilkikus rentgeno kontrolės sistemomis, nereikia transporto priemonės atidaryti ir atlikti detalaus prekių tikrinimo.

Kartu rentgeno kontrolės sistema padeda operatyviai išaiškinti ne tik akcizinių prekių kontrabandos faktus, bet ir aptikti bei atpažinti sprogstamąsias, narkotines ir kitas uždraustas gabenti medžiagas.

Šiais metais muitininkai pradėjo dirbti su mobiliąja kuro matavimo įranga. Ji naudojama nestandartiniuose (padidintuose) transporto priemonių bakuose gabenamo kuro kiekiui nustatyti ir apmokestinti, padeda aptikti kuro bakuose slepiamas kontrabandines cigaretes.

Taip pat atnaujinama numerių atpažinimo sistema (NAS). Tai padės muitinės pareigūnams kontroliuoti transporto priemonių ir asmenų vykimo per sieną reguliarumą. Šiuo metu, kartu su Latvijos ir Estijos muitinėmis, parengta ir pateikta bendra paraiška dėl trijų Baltijos šalių muitinių NAS duomenų bazių sujungimo, padėsiančio operatyviai keistis duomenimis.

Pasienyje su Rusija – ramiau

VSAT atstovas Giedrius Mišutis pasakojo, kad pareigūnams rezultatų pasiekti pavyksta, todėl neteisinga manyti, kad kontrabandos keliai – atviri.

„Anksčiau sakydavo, kad pasienyje su Rusija vyksta savotiškas karas – čia būdavo gabenama kontrabanda. Tačiau dabar jau baigtos įdiegti techninio stebėjimo kontrolės sistemos, ir bandymai gabenti kontrabandą būna tik pavieniai.

Didieji cigarečių kiekiai, kurie yra surūkomi Lietuvoje, į šalį patenka ne per sieną su Rusija. Visas veiksmas dabar persikėlęs į pasienį su Baltarusija“, - sakė G. Mišutis.

Sulaikomos milijoninės siuntos

Praėjusiais metais Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė kontrabanda gabentų rūkalų, kurių vertė rinkoje – 65,6 mln. Litų. Iš viso – 112 mln. vnt. cigarečių ir 70 tonų tabako žaliavos.

Daugiausia (52 proc.) tabako gaminių sulaikyta Lietuvos Baltarusijos pasienyje, 31 proc. – pasienyje su Rusijos Federacija, 16 proc. – šalies vidaus rinkoje ir po mažiau negu 1 proc. Lenkijos–Lietuvos, Latvijos–Lietuvos pasieniuose, jūros ir oro uostuose.

2011 metų kovo mėnesį bendros Lietuvos muitinės kriminalinės tarnybos, Vokietijos muitinės kriminalinės tarnybos ir Lenkijos policijos operacijos metu Lietuvoje buvo sulaikyta apie 70 tonų tabako. Klaipėdoje ir Lenkijos-Lietuvos pasienyje sulaikyta beveik 23 mln. litų vertės tabako siunta, kuri, kaip manoma, buvo skirta Lenkijoje, netoli Varšuvos, veikusiam didžiausiam Europoje nelegaliam cigarečių fabrikui.

Iš šios žaliavos kiekio galėjo būti pagaminta apie 120 mln. vienetų cigarečių. Europos mokesčių mokėtojams būtų padaryta apie 24 mln. eurų žala.

2011 m. rugsėjį stambus cigarečių kontrabandos krovinys buvo sulaikytas Marijampolėje. Vienos uždarosios akcinės bendrovės, besiverčiančios žemės ūkio technikos prekyba, transporto ir sandėliavimo paslaugomis, teritorijoje buvo pastebėti šeši Baltarusijos Respublikos piliečiai.

Pastarieji iš traukinio vagono į šalia stovėjusį krovininį vilkiką DAF krovė dėžes su cigaretėmis.

Muitinės kriminalistams patikrinus vagoną, jame, po medžio drožlių kroviniu, aptiktos cigaretės „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis. Pareigūnams patikrinus dar vieną ten pat buvusį traukinio vagoną, stambi cigarečių kontrabandos siunta, taip pat užmaskuota medžio drožlėmis, buvo aptikta ir jame. Iš viso abiejuose vagonuose ir krovininiame vilkike, sulaikyta 430 tūkst. pakelių nelegalių rūkalų. Jų vertė – 3 mln. 126 tūkst. Lt.

Per pirmąjį 2012 metų pusmetį muitininkai sulaikė beveik 109 mln. vienetų cigarečių, įvertintų daugiau kaip 38 mln. litų.

Vienas didžiausių šių metų sulaikymų - birželio mėnesį. Per tarptautinę operaciją, po du mėnesius trukusio tyrimo, Muitinės kriminalinės tarnybos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnai Šiauliuose ir Utenoje sulaikė 3 tūkst. dėžių nelegalių cigarečių, įvertintų 10 mln. litų. Dar 3 tūkst. dėžių rūkalų, talkinant kaimyninių šalių pareigūnams, sulaikyta Lenkijoje ir Latvijoje.

Per muitinės postus asmenys iš trečiųjų šalių bando vežti nedidelius cigarečių kiekius, už kurių gabenimą netaikoma baudžiamoji atsakomybė. Pasak muitinės kriminalistų, akcizinių prekių kontrabandos organizatoriai „žvalgosi“ naujų, ne per Lietuvos muitinės postus, kelių – cigaretes bando įvežti per kitas Europos Sąjungos šalis, tarkim, Latviją.

Vežėjų išradingumas - beribis

Cigaretės slepiamos po priedangos kroviniu – į standartinio krovininio vilkiko puspriekabę maksimaliai įmanoma prikrauti iki 1200 dėžių. Vienoje gamyklinėje dėžėje telpa 50 blokų (bloke – 10 pakelių) cigarečių. Tačiau dažniausiai kontrabandinės cigaretės vežamos vilkiko puspriekabėse įrengtose slėptuvėse. Jose gali tilpti iki 100 dėžių cigarečių.

Šiemet gegužės mėnesį Raigardo kelio poste buvo sulaikytas 20 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių (136 tūkst. litų vertės) krovinys, deklaruotas kaip gabenama klijuota fanera. Nelegalaus krovinio gabentojai mėgino apgauti muitinės pareigūnus į slėptuves primaišydami plytų, betono ir smėlio, kad krovinio svoris atitiktų deklaruojamą.

Kybartų posto muitinės pareigūnai kovo mėnesį sulaikė cigarečių kontrabandą, kurios vertė - beveik 810 tūkst. litų. Buvo deklaruojama, kad iš Kaliningrado į Leningrado sritį krovininiu automobiliu vežami metaliniai dangteliai.

Muitinės pareigūnai, atlikę per postą gabenamų krovinių rizikos analizę, ėmėsi detalaus transporto priemonės patikrinimo. Patikrinimas davė rezultatų: vilkiko kėbule tarp metalinių dangtelių dėžių buvo rasta 230 dėžių cigarečių su Rusijos Federacijos banderolėmis. Iš viso rasta 2,3 milijono vienetų cigarečių „Viceroy Red“.

Pavasarį muitininkai Raigardo kelio poste sulaikė įspūdingą kontrabandos siuntą. Maždaug 2 mln. litų vertės nelegalūs baltarusiški rūkalai buvo paslėpti iš Baltarusijos įvežtame medienos krovinyje. Vairuotojas deklaravo vežantis pjautines spygliuočių lentas. Nors dokumentai buvo tvarkingi, Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai nusprendė specialia įranga patikrinti gabenamą krovinį.

Įtarimų sukėlė deklaruoto krovinio svoris – jis neatitiko realaus. Detalaus patikrinimo metu įtarimų tik daugėjo: metalo ieškikliu buvo nustatyta, jog medienoje gali būti paslėpta kontrabanda. Pradėjus ardyti krovinį paaiškėjo, kad lentos tėra maskuotė – medienoje buvo įrengtos slėptuvės, kuriose pareigūnai aptiko apie 320 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių „Fest“ ir „Fest 7“.

Įkliūva ir patys gaudytojai

Prie cigarečių kontrabandos prisideda ir nesąžiningi pareigūnai. Šiais metais muitinė, bendradarbiaudama su kitomis teisėsaugos institucijomis, atskleidė penkis korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos atvejus. Įtarimai dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų pareikšti 20 muitinės pareigūnų.

Praėjusiais metais užkardžius vienos nusikalstamos grupuotės veiklą, įtarimai bendradarbiavus su šia grupuote pareikšti aštuoniems muitinės pareigūnams.

Iš viso įtarimai dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų 2011 m. pareikšti 40 muitinės pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.