VRK priims sprendimus dėl ryšių su SSRS tarnybomis nenurodžiusių kandidatų D. Arlausko ir K. Biliaus

2024 m. rugsėjo 20 d. 06:29
Paaiškėjus, jog Taikos koalicijos atstovas Danukas Arlauskas ir „Nemuno aušros“ deleguotas Kęstutis Bilius savo anketose nenurodė buvusių ryšių su SSRS tarnybomis, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketina panaikinti kandidatų registracijas ir nebeleisti politikams dalyvauti Seimo rinkimuose.
Daugiau nuotraukų (1)
Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie parlamento rinkimuose D. Arlauską, nuslėpusį buvusius ryšius su KGB, VRK kreipėsi į informaciją apie bendradarbiavimą su SSRS tarnybomis teikiantį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC).
Gavus atsakymą paaiškėjo, jog aktyvia sovietines sistemos grandimi buvo ne tik D. Arlauskas, tačiau ir 7 numeriu „Nemuno aušros“ sąraše esantis ir Saulės vienmandatėje apygardoje kandidatuojantis K. Bilius.
Tam, kad rinkėjus pasiektų biuleteniai su kandidatų, atitinkančių Rinkimų kodekso reikalavimus, pavardėmis, penktadienį vakare rengiamas VRK posėdis, kuriame bus sprendžiamas klausimas dėl šių kandidatų registracijos naikinimo.
Tarnybos Z vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu dirbęs buvęs KGB karininkas D. Arlauskas VRK anketoje nėra nurodęs, jog iki pat Nepriklausomybės atkūrimo dirbo kadriniu KGB darbuotoju. Pats D. Arlauskas tikina, jog neslepia savo buvusios darbovietės. Visgi, jo teigimu, įstatymas numato pateikti informaciją apie bendradarbiavimą, o ne darbą atitinkamose tarnybose.
Informaciją, ar kandidatas praeityje yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, VRK suteikia LGGRTC.
Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.