V. Čmilytė-Nielsen skeptiškai vertina opozicijos užmojį dėl M. Navickienės steigti tyrimo komisiją: pagrindo tam nėra

Seimo pirmininkė Viktorija Čmlytė-Nielsen mano, kad opozicijos užmojis dėl buvusios ministrės Monikos Navickienės ryšių steigti laikinąją parlamentinę tyrimo komisiją – neturi pagrindo. Parlamento vadovė atkreipia dėmesį, kad šią istoriją jau nagrinėja atitinkamos institucijos. Todėl, pasak jos, visų pirma reikėtų sulaukti teisėsaugos pradėto tyrimo išvadų.

Monika Navickienė.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-06-26 09:14

„Kol kas opozicija tik kalba apie inicijavimą tyrimo komisijos ir galimą apkaltą. (...) Nors, viena vertus, tikrai klausimų yra ir vis daugėja dėl verslų veiklos, bet jais užsiima teisėsauga – STT yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl vienos įmonės veiklos, Lietuvos bankas vykdo iš savo pusės kontrolę. Ir aš nematau priežasčių pagal dabar turimą informaciją, kad Monikai Navickienei kažkas būtų inkriminuojama“, – „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Todėl Seimo pirmininkė įsitikinusi, kad šiuo metu kalbėti apie apkaltą M. Navickienei nėra pagrindo.

„Šiuo momentu tai yra labiau politinis veiksmas, o bet kokie sprendimai turi remtis konkrečiais faktais. Tų faktų šiandieną nesimato“, – akcentavo parlamento vadovė.

„M. Navickienė kaip politikė, kaip ministrė (...) už pasiskraidymą privačiu lėktuvu prisiėmė politinę atsakomybę, paliko ministrės postą, o toliau, man atrodo, dalykai yra teisėsaugos rankose, tiriant verslų veiklą. Ir kol kas aš dėčiau šioje istorijoje daugtaškį“, – pabrėžė ji.

Visgi V. Čmilytė-Nielsen mano, kad prieš artėjančius Seimo rinkimus opozicija ir toliau sieks eskaluoti šią istoriją. Pasak jos, laikinosios tyrimo komisijos steigimas dėl M. Navickienės ryšių yra puikus įrankis tai daryti.

„Tai yra opozicijai labai naudingas įrankis, kad tą istoriją vis palaikyti dėmesio centre, ypač prieš rinkimus. Tai sakyčiau, netgi tokia dovana – tema, kuri visą laiką sulauks dėmesio ir pakankamai skaudžiai kirs vieniems iš pagrindinių oponentų, tai yra konservatorių frakcijai, konservatorių partijai. Nes akivaizdu, kad ši politikė yra vienas svarbiausių veidų“, – sakė Seimo pirmininkė.

Seimo opozicinės frakcijos antradienį surinko reikiamus parašus projektui, kuriuo siūloma steigti laikinąją tyrimo komisiją dėl buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės M. Navickienės ryšių. Dėl šio siūlymo dar turės apsispręsti Seimas.

Valdančiųjų politiniai oponentai siūlo suteikti Seimo Antikorupcijos komisijai laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimus. Komisijai siūloma pavesti atlikti parlamentinį tyrimą ir išsiaiškinti, ar ministrės postą kainavusioje istorijoje nesama neskaidrių verslo bei valstybės politikų santykių. Taip pat inicijuojamu tyrimu būtų siekiama išsiaiškinti, ar buvusios ministrės M. Navickienės ryšiai su I. Trinkūnaite ir V. Germanu negalėjo sukelti grėsmių nacionaliniam saugumui.

Opozicijos parengtame projekte teigiama, kad laikinoji komisija sieks nustatyti, kokiuose viešojo sektoriaus viešuosiuose pirkimuose dalyvavo ir laimėjo „UAB „Foxpay“, įmonių grupė „iSun“ bei kitos su I. Trinkūnaite ir Vilhelmu Germanu susijusios įmonės.

Tyrimu bus siekiama ir įvertinti tuometinės ministrės vasario mėnesį įvykusio skrydžio į Dubajų aplinkybes.

ELTA primena, kad kilus skandalui dėl ryšių su tolima giminaite ir finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininke Ieva Trinkūnaite bei jos sugyventiniu, už sukčiavimą kalėjusiu Vilhelmu Germantu iš posto pasitraukė ministrė M. Navickienė.

Viešojoje erdvėje iškylant vis daugiau informacijos apie M. Navickienės sutuoktinį Mindaugą Navicką bei I. Trinkūnaitę bei V. Germantą, jų valdomus verslus, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Foxpay“. Lietuvos bankas, savo ruožtu, tęsia įmonės patikrinimą – pranešta, jog nuspręsta apriboti dalį įmonės veiklos.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.