Sudėtingiausias I. Šimonytės sprendimas ir smūgis bangą pagavusiems konservatoriams: „Viskas nuplaukia“

2024 m. birželio 13 d. 11:11
Vienos ryškiausių, kylančių konservatorių žvaigždžių, socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės skandalas ir po jo sekęs atsistatydinimas – rimtas smūgis optimizmo bangą po Europos Parlamento (EP) rinkimų pagavusiems konservatoriams, kaip ir pačiai ypač artimą ryšį su ministre palaikiusiai premjerei Ingridai Šimonytei.
Daugiau nuotraukų (7)
Kokį sprendimą dėl M.Navickienės ateities priims konservatoriai, prognozavę jai dar svarbesnius postus – net vadovavimą partijai? Ir kur, skandalo fone, suklydo partijos vadovybė?
Sudėtingiausias sprendimas
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė trečiadienio vakarą pranešė paliekanti savo postą tęsiantis skandalui dėl jos ir politikės sutuoktinio Mindaugo Navicko ryšių su įmone „Foxpay“, jos savininke Ieva Trinkūnaite ir verslininkės sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu Vilhelmu Germanu.
Premjerė ketvirtadienio rytą prezidentui Gitanui Nausėdai pateikė dekretą dėl M.Navickienės atleidimo, o šis nurodė, kad nedelsdamas prašymą tenkins.
„Jeigu ministrė apeliuoja į tai, kad yra žmogiškos klaidos, tai sakyčiau taip – yra dvi klaidų rūšys: paprastos klaidos ir prabangios klaidos. Tai M.Navickienė pasirinko prabangių klaidų kelią ir už tai privalo atsakyti“, – ketvirtadienį kalbėjo G.Nausėda.
Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Ignas Kalpokas įsitikinęs, kad ministrė šiuo atveju nebeturėjo jokio kito pasirinkimo, kaip tik pateikti atsistatydinimo prašymą, o premjerė – jos prašymą patenkinti.
„M.Navickienės gynyba buvo grindžiama tuo, kad ji „nieko nežino, nieko nepažįsta“, kad ten kažkokie tolimi giminės kelia įtarimus, su kuriais ji nieko bendro neturi.
Bet kai paaiškėja, kad su tais tolimais giminėmis ir atostogauti skrendama, ir dar, panašu, kad už verslo pinigus, ir tai yra nedeklaruojama kaip galimas interesų konfliktas, tai ir tas nepažinojimas pasidaro su klaustuko ženklu, o ir apskritai požiūris į interesų derinimą atrodo problematiškas“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė I.Kalpokas.
Tad, matydama visas šias aplinkybes, premjerė, politologo manymu, neturėjo kitos išeities tik kaip atleisti visuomenėje populiarią ministrę – nepaisant to, kad abi politikės turi glaudų ryšį, leidžia laisvalaikį kartu.
„Net neabejoju, jog artimumo ir apskritai sprendimo sudėtingumo prasme čia buvo antras sunkiausias sprendimas po J.Šiugždinienės, bet, turint omenyje tai, kad reikės grąžinti naujai išrinktam prezidentui įgaliojimus, ir kad kai kurios ministrų pozicijos ir taip yra braškančios, todėl reikės tartis su prezidentu, tai netekinti šio atsistatydimo pareiškimo nebuvo didelių realistiškų šansų“, – įsitikinęs I.Kalpokas.
Perspektyvoje – ir vadovavimas partijai
Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius savo ruožtu paantrino, kad ši situacija yra rimtas smūgis ir Vyriausybei, ir konservatorių partijai.
„Visgi tai nebuvo eilinė politikė – ji buvo net svarstoma tarp galimų partijos kandidatų į prezidentus. Ir turbūt ilgalaikėje perspektyvoje nemaža tikimybė, kad būtume ją anksčiau ar vėliau ir prie partijos vairo išvydę“, – pastebėjo M.Baltrukevičius.
Be to, kaip pabrėžė ekspertas, M.Navickienė buvo viena iš nedaugelio ministrių, kuri sulaukdavo mažiausiai kritikos – buvo viena iš sėkmingiausių I.Šimonytės Vyriausybės ministrių.
„Taip pat – viena iš artimiausių I.Šimonytei ministrų, tad aišku, kad ši situacija yra tikrai didelis smūgis“, – kalbėjo M.Baltrukevičius.
Smūgis partijai
Tuo metu patiems konservatoriams, politologo I.Kalpoko teigimu, tai yra didžiulis nuostolis net keliomis prasmėmis.
„Viena vertus, tikrai M.Navickienė buvo matoma kaip naujoji partijos žvaigždė, kaip asmenybė, kurią būtų galima siūlyti į tikrai aukštas pozicijas, neturinti kažkokio labai poliarizuojančio įvaizdžio. Bent jau artimiausiu metu visas šis dalykas nuplaukia“, – prognozavo politologas.
Tiesa, nemažai, anot politologo, priklausys ir nuo to, kokie bus institucijų sprendimai – kas dar paaiškės apie „Foxpay“ ir apie ministrės šeimos ryšius, indėlį į neskaidrias veiklas tiek Lietuvoje, tiek Vokietijoje.
„Tačiau bent artimiausiu laikotarpiu reputacinė žala bus per daug didelė, kad kažkokių rimtesnių politinių postų būtų galima siekti. Įtariu, kad bent į daugiamandatės sąrašą ji bus traukiama, juo labiau, kad partija, atrodo, palaiko M.Navickienę, bet kažko daugiau – abejoju.
O patys konservatoriai visai buvo pagavę optimizmo bangą po Europos Parlamento (EP) rinkimų. Naujausi reitingai dabar irgi rodo, kad tarsi visai neblogai partijai sekasi, bet tokie dalykai rinkėjų pasitikėjimą tikrai turėtų menkinti – reikės galvoti, kaip tą žalą mėginti sumažinti“, – kalbėjo politologas.
Prireiks atvėsti
M.Baltrukevičius taip pat svarstė, kad M.Navickienei norint likti politikoje ir užimti svarbesnius postus, prireiks „atšalimo laikotarpio“.
„Artimiausioje perspektyvoje, net jeigu M.Navickienė norės likti politikoje, tai turbūt nesišviečia tokia žvaigždės ateitis, kokia buvo vienu metu matoma“, – įvertino analitikas.
Tuo metu kilęs skandalas, kaip spėjo ekspertas, gali kiek atsiliepti ir konservatorių partijos reitingui, turėti įtakos dar neapsisprendusiam rinkėjui Seimo rinkimų metu.
„Lojaliam Tėvynės sąjungos rinkėjui ši istorija gal ir nėra labai esminė, bet daliai žmonių, kurie renkasi tarp dabartinių valdančiųjų partijų, ir daliai neapsisprendusių rinkėjų, kurių Lietuvoje visada yra nemažai, ir kurie galbūt svarstytų balsuoti už Tėvynės sąjungą, ši istorija gali kurį laiką būti svarbi“, – spėjo jis.
Komunikacijos klaida
O pati konservatorių partija, I.Kalpoko vertinimu, M.Navickienės skandalo fone elgėsi priešingai visoms krizių valdymo taisyklėms.
„Jeigu natūrali išmintis būtų atsiriboti ir sakyti, kad tegul viskas išsisprendžia ir tada grįšime prie šito klausimo, tai dabar partija labai atvirai M.Navickienę palaiko“, – įvertino jis.
O M.Baltrukevičiui užkliuvo pačios M.Navickienės būdas paaiškinti situaciją.
„Faktas, kaip dažniausiai Lietuvoje nutinka, su komunikacija buvo problemos nuo pat pradžių – tikimasi, kad viskas ramiai praeis, naiviai tikimasi, kad žiniasklaida giliau nesistengs tos situacijos nušviesti, nesistengs aiškintis naujų faktų.
Nes jeigu būtume turėję viską ant stalo iš karto, tai būtų iš karto reakcija kitokia, bet ji buvo ganėtinai gynybinė. O dabar net ir premjerė aiškiai pasakė, kad situacija, kurioje ministrė atsidūrė, yra tikrai dviprasmiška“, – pastebėjo M.Baltrukevičius.
Kas įvyko?
Primename, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė nusprendė palikti postą tęsiantis skandalui dėl jos ir politikės sutuoktinio M.Navicko ryšių su įmone „Foxpay“, jos savininke I.Trinkūnaite ir verslininkės sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu V.Germanu.
Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje. Trečiadienį pranešta, kad pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – ministrės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.
M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.
Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog ministrės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.
Ministrė M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.
Trečiadienį 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.
Lietuvos bankas atlieka patikrinimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“. Savo ruožtu generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie įmonės veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.