Dėl M. Navickienės istorijos Seimo opozicija ketina kreiptis į VTEK

Opozicijos vertinimu, atsistatydinimo prašymą premjerei įteikusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė priėmė teisingą sprendimą trauktis iš pareigų. Visgi, jie tikina dėl ministrės skrydžio į Dubajų privačiu lėktuvu ketinantys kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
M. Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 13, 2024, 10:38 AM

„Ministrė buvo iš dalies teisi, paaiškindama, kad jeigu sandoris nesukelia privačių ir viešų interesų, tai jų deklaruoti nereikia. Bet čia yra ne sandoris, čia yra dovana“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime teigė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

„Tikrai ministrė neturi žinoti vyro verslo subtilybių. Bet kada kyla tokia istorija, vis tiek pasiskambini ir paklausi, kas tą mūsų kelionę apmokėjo. Natūralu, kad tas klausimas yra aiškus ir atsakymas aiškus“, – aiškino jis.

Pasak ekspremjero, M. Navickienės sprendimas trauktis buvo teisingas. Jis akcentuoja, kad didesnę žalą valstybei kelia ne tuščios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovų kėdės, o susidariusi situacija.

„Didžiausia žala yra tai, kas įvyko su ministre. Nors aš ne kartą minėjau, kad ji yra viena iš dvejų šios Vyriausybės ministrų, kurie dirba neblogai. Gaila, kad taip įvyko. Dėl darbo jokių priekaištų nėra, bet politikui yra kiti reikalavimai“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Politikas pabrėžė, kad prieš konservatorių prezidiumui išsakius pasitikėjimą ministre, M. Navickienė bendražygius turėjo informuoti apie skrydį privačiu lėktuvu.

Ministrė atsistatydinti galėjo anksčiau

„Valstietės“ Aušrinės Norkienės teigimu, M. Navickienė apie pasitraukimą iš pareigų galėjo pranešti anksčiau.

„Galbūt para pavėlavo tai padaryti, bet padarė. Pats laikas suprasti, kad dvigubų standartų valstybėje neturi būti“, – žurnalistams sakė M. Navickienė, pridurdama, kad jos atstovaujama frakcija ketina kreiptis papildomo išaiškinimo VTEK.

„Mes savo ruožtu ruošiamės kreiptis į VTEK su prašymu pasižiūrėti į situaciją“, – teigė parlamentarė.

ELTA primena, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė nusprendė palikti postą tęsiantis skandalui dėl jos ir politikės sutuoktinio Mindaugo Navicko ryšių su įmone „Foxpay“, jos savininke Ieva Trinkūnaite ir verslininkės sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu Vilhelmu Germanu.

Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje. Trečiadienį pranešta, kad pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – ministrės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog ministrės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

Ministrė M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Trečiadienį 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Lietuvos bankas atlieka patikrinimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“. Savo ruožtu generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie įmonės veiklą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.