Lietuvos kariuomenės vadas su JAV Sausumos pajėgų vadu aptarė bendradarbiavimą kuriant Lietuvos diviziją

Lietuvos kariuomenės vadas ir JAV Sausumos pajėgų štabo viršininkas generolas Randy A. George šeštadienį aptarė Lietuvos nacionalinės divizijos pajėgumų kūrimą bei plėtrą. Vilniuje vykusio susitikimo metu buvo aptarti divizijos valdymo elemento rengimas bei priešraketinės gynybos sistemų HIMARS ir kitos ginkluotės instruktorių ir specialistų ruošimas.

Lietuvos kariuomenės vadas su JAV Sausumos pajėgų vadu aptarė bendradarbiavimą kuriant Lietuvos diviziją<br> O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Lietuvos kariuomenės vadas su JAV Sausumos pajėgų vadu aptarė bendradarbiavimą kuriant Lietuvos diviziją<br> O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2024, 11:37 AM

„JAV pajėgos Lietuvoje, regione ir Europoje yra žemyno saugumo architektūros vienas iš kertinių ramsčių. Būtent generolo vadovaujami kariai šiuo metu dislokuoti Lietuvoje ir Europoje“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas V. Rupšys.

Generolai taip pat aptarė regioninių gynybos planų įgyvendinimą per vykusias bendras Lietuvos ir JAV pratybas „Saber Strike“ ir „Immediate Response“ bei NATO mokymus „Steadfast Defender 24“, kuriuose dalyvavo per 90 tūkstančių karių iš 32 sąjungininkių šalių. 

„Turėjome vaisingas diskusijas apie tolimesnį bendradarbiavimą tam, kad būtume nuolat pasiruošę ir atgrasytume agresiją. Nėra nieko vertingesnio nei sąjungininkai – Lietuva yra tikra sąjungininkė ir draugė”, – sakė JAV Sausumos pajėgų vadas generolas R. A. George.

Lietuvos kariuomenė primena, kad pratybose „Saber Strike“ JAV kariuomenės pajėgos treniravosi sausumos elementų perdislokavimą į kitą regioną, sustiprinant esamus vienetus ir pasiekiant atgrasymo efektą. Mokymuose „Immediate Response“ JAV kariuomenė Lietuvoje dislokavo reaktyvines salvinės ugnies sistemas HIMARS iš kurių buvo atliekami koviniai šaudymai į Baltijos jūrą. Lietuva iš JAV įsigyja sistemas, reikalingas įvairioms mūšio funkcijoms užtikrinti: reaktyvines salvinės ugnies sistemas HIMARS, šarvuotus visureigius JLTV, sraigtasparnius Black Hawk, JAVELIN raketas ir paleidėjus, raketas AMRAAM, dronus, radarus, radijo stotis.

Trečius metus tęsiantis Rusijos pradėtam plataus masto karui Ukrainoje Lietuvoje nuspręsta sukurti diviziją ir iki 2027 m. šalyje įkurdinti  Vokietijos karių brigadą. Siekiant šių tikslų bei ruošiantis visuotiniam šaukimui Lietuvos politikai pastaruoju metu diskutuoja dėl finansinių šaltinių, leisiančių reikšmingai padidinti išlaidas krašto gynybai.

 

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.