Prokuratūros ieškinys Tauragės ir Kretingos tarybos nariams – siekiama išieškoti per 26 tūkst. eurų

Prokuratūra iš Tauragės tarybos nario Kęstučio Balašaičio bei Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario Vytauto Ročio prašo bendrai priteisti daugiau nei 26 tūkst. eurų galimai nepagrįstai panaudotų išmokų tarybos nario veiklai.

Genralinė prokuratūra<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Genralinė prokuratūra<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Genralinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Genralinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Genralinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Genralinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ingrida Steniulienė

Apr 25, 2024, 1:17 PM

Prokuratūra iš Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario Vytauto Ročio, einančio ir Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vadovo pareigas, siekia priteisti daugiau nei 10 tūkst. eurų galimai nepagrįstai panaudotų išmokų tarybos nario veiklai.

Plungės apylinkės teismas antradienį gavo civilinį ieškinį dėl daugiau nei 10 tūkst. 156 eurų priteisimo iš šio Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario.

Prokurorų duomenimis, minėtas asmuo 2019–2023 metų savivaldybės tarybos kadencijoje turėjo teisę gauti kompensaciją už išlaidas, susijusias su tarybos nario veikla, tačiau pateikė duomenis ir gavo kompensaciją už išlaidas, kurių realiai nepatyrė.

Prokuratūros duomenimis, V. Ročys, ieškinyje vertinamu laikotarpiu dirbęs Valstybinėje darbo inspekcijoje, nepagrįstai praturtėjo – teikė savivaldybės administracijai sąskaitas už jam nuosavybės teise nepriklausančių automobilių „Ford Focus“ ir „Mercedes-Benz“ remontą. Šių transporto priemonių remontas, anot prokuratūros, negali būti siejamas su tarybos nario patirtomis išlaidomis, todėl Plungės apylinkės teismo prašoma priteisti 521 eurą iš šią sumą gavusio V. Ročio.

Per tyrimą taip pat nustatyta, kad tarybos narys teikė Kretingos rajono savivaldybės administracijai kvitus, prašydamas kompensuoti jam išlaidas už degalus. Skirtingų rūšių degalai buvo perkami keliskart per dieną, dvi dienas iš eilės, mėnesio pabaigoje itin dideliais kiekiais. Vien per karantiną, esant apribotam judėjimui, minėtas asmuo dėl su tarybos nario veikla susijusios veiklos nurodė patyręs daugiau nei 2 tūkst. eurų išlaidų degalams.

Išanalizavusi V. Ročio pateiktus, išlaidas degalams patvirtinančius dokumentus, tarybos nario naudojamo automobilio „Volkswagen Touran“ transporto priemonės ridą bei kitus duomenis, prokuratūra konstatavo, kad minėtam asmeniui nepagrįstai išmokėti daugiau nei 9 tūkst. 616 eurų. Kaip nepagrįstai V. Ročiui kompensuotas išlaidas prokuratūra taip pat pripažino 18 eurų mokėjimus telefonu.

Kaip pranešė teismas, iš viso iš V. Ročio prašoma priteisti daugiau nei 10 tūkst. 156 eurų Kretingos rajono savivaldybės administracijos naudai. Taip pat prašoma priteisti iš minėto asmens 5 procentus metinių palūkanų nuo priteistos sumos (nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo) bei bylinėjimosi išlaidas.

Prokuratūra teigia, kad aiškinantis šių patirtų išlaidų pagrįstumą, buvo gauta duomenų, kad nėra pagrindo V. Ročiui kompensuoti visų patirtų išlaidų už degalus ir automobilių remontą.

Per tyrimą nustatyta, kad V. Ročys dalimi savivaldybei pateiktų kasos aparatų kvitų pagrindu prašė kompensuoti kuro išlaidas už didesnį kilometrų skaičių, nei jis buvo iš tikrųjų pravažiuotas jam priklausančiu automobiliu.

Pasak prokuratūros, taip pat pažymėtina, kad dalis šio buvusio tarybos nario pateiktų kvitų buvo pripažinti kaip pagrindžiantys patirtas kuro išlaidas pagal automobilio ridą, tačiau ši suma dalinama į tris dalis, nes V. Ročys transporto priemonę naudojo ne tik tarybos nario funkcijoms vykdyti, bet ir asmeniniais tikslais bei darbinėms funkcijoms kitoje institucijoje.

Per tyrimą nustatyta, kad dalis V. Ročio teiktų dokumentų už automobilių remonto išlaidas negali būti siejamos su tarybos nario patirtomis išlaidomis, nes remontuoti ir automobiliai jam nepriklausantys nuosavybės teise.

Civilinė byla bus nagrinėjama Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose.

Valstybinės darbo inspekcijos atstovė Jolanta Bielskienė Eltai sakė, kad V. Ročys pareigas eina toliau.

„Yra nekaltumo prezumpcija, teismo sprendimo dar nėra, yra tik prokuratūros kreipimasis į teismą. Ar mes darysim vidinį tarnybinį patikrinimą, dar negaliu pasakyti“, – Eltai teigė J. Bielskienė.

Iš Tauragės tarybos nario siekiama priteisti 15 tūkst. 902 eurus

Prokuratūros atlikto tyrimo duomenimis, Kęstutis Balašaitis, 2019–2023 m. būdamas Tauragės rajono savivaldybės tarybos nariu, iš savivaldybės gavo 16 tūkst. 682 eurų kompensaciją už patirtas kuro bei automobilio remonto išlaidas.

Remiantis turimais duomenimis, K. Balašaitis savivaldybei nebuvo pateikęs duomenų apie jo naudotą automobilį, todėl aiškinantis patirtų išlaidų pagrįstumą, buvo skaičiuojama, kiek realiai išlaidų jis galėjo patirti užimdamas minėtas pareigas, atsižvelgiant į per jo kadenciją vykusių posėdžių skaičių, atstumą nuo gyvenamosios iki darbo vietos, tuo metu buvusią kuro kainą, vidutines automobilio kuro sąnaudas.

Išanalizavus šiuos duomenis nustatyta, kad K. Balašaičio savivaldybei teiktais dokumentais buvo prašoma kompensuoti ženkliai didesnę sumą už kuro išlaidas, nei jos buvo patirtos iš tikrųjų, teigia prokuratūra.

Savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę teisės aktų pažeidimus – kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą civilinio proceso tvarka.

Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 24 civilinius ieškinius per 290 tūkst. eurų sumai.

Šiuo metu šalies savivaldybėms tarybos nariai yra bendrai savanoriškai atlyginę daugiau nei 500 tūkst. eurų į savivaldybių biudžetus. Dar per 20 tūkst. eurų lėšų šalies savivaldybėms grąžinta pagal sudarytas ir teismo patvirtintas taikos sutartis.

Šiuo metu atliekami viešojo intereso gynimo tyrimai dėl lėšų grąžinimo į Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Jonavos, Lazdijų, Prienų, Šilutės, Varėnos, Ukmergės, Ignalinos, Pasvalio, Tauragės, Kretingos, Mažeikių, Radviliškio, Telšių, Joniškio, Akmenės rajonų ir Pagėgių, Marijampolės, Neringos savivaldybių biudžetus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.