VRK: Seimo mandatu regionuose prisidengdamas R. Žemaitaitis pažeidė Rinkimų kodeksą

Į prezidentus kandidatuojantis parlamentaras Remigijus Žemaitaitis lankydamasis regionuose pažeidė Rinkimų kodeksą, pripažino Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Savivaldybėms prisistatęs Seimo nariu, R. Žemaitaitis susitikimus vykdė kaip prezidentinę rinkimų kampaniją.

Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-23 16:16

Komisija nustatė, kad Seimo nario mandatu prisidengęs R. Žemaitaitis kreipėsi į savivaldybių administracijas dėl patalpų suteikimo susitikimams su rinkėjais Kuršėnuose ir Akmenėje. Visgi, VRK gavus įrašus iš šių dviejų susitikimų, paaiškėjo, jog pagrindinis dėmesys jų metu buvo skiriamas kandidatavimui į prezidentus.

Susitikimo su rinkėjais metu jis pasakojo apie apsisprendimą kandidatuoti į šalies vadovo postą, teigė, kad jo rinkimų programa – Konstitucija. Atvykę gyventojai buvo kviečiami pasirašyti už kandidatą.

Posėdžio metu visi komisijos nariai pritarė, kad tai – Rinkimų kodekso pažeidimas. VRK narė Gitana Matiekuvienė akcentavo, kad tokie susitikimai yra nesąžiningi kitų kandidatų atžvilgiu.

„Nesąžininga kitų kandidatų atžvilgiu. Kiti kandidatai tokios galimybės neturi. Man nekelia abejonių, kad Seimo narys pasinaudojo galimybe, suteikta ne agitacijai skleisti“, – kalbėjo G. Matiekuvienė.

Informuos Seimo Etikos ir procedūrų komisiją

VRK sutarė šiuo sprendimu pasidalinti su Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK). Komisijos nario Andriaus Pukso vertinimu, prašant patalpų kaip parlamento nariui ir susitikimo metu kalbant apie kandidatavimą į prezidentus – buvo pasinaudota tarnybine padėtimi.

Kolegai pritarusi Jolita Baušytė tikino, kad kreipimasis į EPK būtų prevencinis veiksmas.

„Labai pritariu, kad reikėtų informuoti Seimo etikos komisiją, tai būtų ir prevencinis veiksmas, prasidėjus prezidento rinkimų kampanijai. Persipynė Žemaitaičio kaip Seimo nario ir kaip kandidato veikla“, – sakė J. Baušytė.

Šis VRK sprendimas gali būti skundžiamas Regionų administraciniam teismui.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks gegužės 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.