VRK parengė informaciją apie rinkimus ir referendumą lengvai suprantama kalba

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), siekdama užtikrinti informacijos apie rinkimus sklaidą kiekvienai rinkėjų grupei, parengė ir išleido specialų leidinį supaprastinta kalba (ang. Easy to Read).

Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vyriausioji rinkimų komisija

Apr 22, 2024, 5:45 PM

VRK išleistame leidinyje aiškiai ir suprantamai pateikiama svarbiausia informacija apie gegužės 12 dieną vyksiančius Respublikos Prezidento rinkimus ir referendumą dėl pilietybės išsaugojimo. Taip pat jame rinkėjai ras ir tų kandidatų į Prezidentus rinkimų programas, kurie jas parengė pagal lengvai suprantamos kalbos tekstams taikomus reikalavimus ir pateikė VRK.

Elektroninė leidinio versija publikuojama VRK svetainėje. Parsisiųsti galima ČIA.

Pagrindinė informacija apie artėjančius rinkimus ir referendumą pateikta padidintu šriftu, iliustruota adaptuotais vaizdo paveikslėliais ir parašyta nuoseklia kalba, su papildomais sudėtingesnių terminų paaiškinimais.

Šis VRK leidinys turėtų padėti jautrių socialinių grupių rinkėjams lengviau suprasti rinkimų eigą ir pagilinti bendrąsias žinias apie balsavimo procesą.

Tekstas pritaikytas skaityti taip pat ir garbaus amžiaus senjorams.

Tarptautiniu terminu Easy to Read vadinamas tekstas parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ ir Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros specialistais.

VRK specialistai informaciją rengė vadovaudamiesi šių organizacijų patarimais ir rekomendacijomis bei laikydamiesi tarptautinių standartų, taikomų leidžiant tokio pobūdžio informaciją.

Leidiniai bus dalijami žmones, turinčius intelekto negalią, vienijančioms organizacijoms.

Vyriausioji rinkimų komisija panašaus pobūdžio leidinius, skirtus intelekto negalią turintiems rinkėjams, leidžia nuo 2016 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.