L. Kasčiūnas Liuksemburge dalyvavo ES Užsienio reikalų ir gynybos ministrų posėdyje

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas dalyvavo Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų ir gynybos ministrų posėdyje, kuriame buvo aptariama ES karinė parama Ukrainai. Susitikimo metu L. Kasčiūnas sakė, kad visai neseniai lankėsi Ukrainoje ir gali patvirtinti, jog oro gynybos poreikiai yra skubiausias Ukrainos prioritetas.

 L. Kasčiūnas.<br> KAM nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br> KAM nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br> KAM nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br> KAM nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br> KAM nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br> KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Krašto apsaugos ministerija

2024-04-22 17:47, atnaujinta 2024-04-22 17:48

„Lietuva sieks užpildyti dar vieną Ukrainos oro gynybos spragą – pirksime radarus. Šiuo metu peržiūrime savo prioritetus, kad kuo greičiau galėtume prisidėti prie Ukrainos saugumo oro erdvės radarų sistemomis. Reikia išnaudoti visas alternatyvas oro gynybos įsigijimui ir daryti tai skubiai“, – ES Užsienio reikalų ir gynybos ministrų posėdyje kalbėjo L. Kasčiūnas.

Ministras pridūrė, kad akivaizdu, jog ukrainiečiams trūksta ne tik oro gynybos sistemų, bet ir visų rūšių amunicijos, todėl privalome užtikrinti nuolatinį jos tiekimą Ukrainai.

„Atsiveria labai gera galimybė – vykdyti bendrus pirkimus tarptautinėse rinkose. Lietuva jau dalyvauja ir ateityje dalyvaus bendrų pirkimų iniciatyvose. Lietuva prisidėjo prie Čekijos iškeltos daugiašalės iniciatyvos dėl amunicijos įsigijimo ir jos perdavimo Ukrainai, tam nutarėme skirti 35 mln. eurų“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

Po kelių mėnesių Ukraina greičiausiai vėl susidurs su šaudmenų trūkumu. Todėl privalu ieškoti galimybių nedelsiant apsirūpinti amunicija. Šiuo metu, pasak ministro, tam tarptautinėse rinkose susiklostė gera galimybė.

Ukrainos poreikiai, anot Lietuvos krašto apsaugos ministro, turėtų lemti investicijas į Europos gynybos pramonę. Todėl siekiama Ukrainos gynybos pramonės integracijos į Europos sistemą ir naujovių bei technologijų išbandymo mūšio lauke.

Susitikimo metu taip pat kalbėta apie dronų svarbą karo Ukrainoje metu. Lietuva pasiryžusi įgyvendinti nacionalinę bepiločių orlaivių programą ir didinti paramą Ukrainai, susijusią su bepiločių orlaivių ir kovos su jais technologijomis.

Lietuvos parama Ukrainai – ilgalaikė ir jau siekia vieną milijardą eurų. Lietuva Ukrainai suteikė karinės paramos, kuri siekia apie 610 mln. eurų. Per šiuos metus jau suteikta paramos už maždaug 84 mln. eurų, siekiama, kad tokia paramos dinamika išliktų ir toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.