Parlamentarų grupė siūlo įstatymo leidyboje atsisakyti vienos procedūros

Parlamentarų grupė siūlo panaikinti šiuo metu Seimo statute numatytą apribojimą, leidžiantį pateikti įstatymo pataisas plenariniame posėdyje ne anksčiau kaip po 6 mėnesių nuo to įstatymo priėmimo.

A. Bagdonas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A. Bagdonas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Apr 21, 2024, 4:29 PM

Vienas iš šio pasiūlymo iniciatorių, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas sako, kad siekiama panaikinti, jo nuomone, perteklinę prievolę, didinančią biurokratinę naštą ir nereikalingai apsunkinančią įstatymų kūrimo procesą.

„Jeigu yra priimamas įstatymo projektas, pusę metų negali teikti jam jokio kito pakeitimo. Tačiau jeigu parlamentarai surenka 29 parašus, toks pakeitimas galimas net ir kitą dieną. Praktika yra tokia, kad iš esmės visi – tiek valdančiuosius, tiek opozicijai atstovaujantys Seimo nariai surenka 29 parašus ir įstatymo projektai yra svarstomi. Todėl yra noras atsikratyti tos biurokratinės naštos rinkti parašus, kurie visada yra surenkami“, – Eltai sakė pasiūlymą Seimo statutui įregistravęs A.Bagdonas.

„Gaunasi toks perteklinis Seimo narių bėgiojimas po salę ir parašų rinkimas. Dėl to atsiranda ir papildoma našta Seimo kanceliarijos darbuotojams, kurie turi perrašyti visas įstatymo pataisų iniciatorių pavardes. Simboliška, kad tokius Statuto pakeitimus parėmė 29 parlamentarai. Tikiuosi, kad tai bus paskutinis kartas, kuomet norint pateikti projektą reikia surinkti kolegų parašus“, – akcentavo parlamentaras.

Jeigu Seimas pritartų, nauja tvarka leistų teikti įstatymo pakeitimus Seimo plenariniuose posėdžiuose po įstatymo priėmimo, nelaukiant 6 mėnesių.

„Tai ypač svarbu, jei reikia nedelsiant reaguoti į skubius visuomenės poreikius“, – mano A.Bagdonas.

Galiojančiame Seimo statute numatyta, kad įstatymo papildymo ar pakeitimo projektas gali būti pateikiamas Seimo plenariniame posėdyje ne anksčiau kaip po 6 mėnesių nuo to įstatymo priėmimo. Šis reikalavimas netaikomas, įgyvendinant Konstitucinio Teismo (KT) nutarimus arba kai įstatymo pakeitimo projektą teikia Vyriausybė ar ne mažiau 1/5 visų Seimo narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.